Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Експерт ЕК: Нацрт нове Медијске стратегије “веома добро написан”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 11. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић Извор: УНС

Експерт ЕК: Нацрт нове Медијске стратегије “веома добро написан”

Нова Медијска стратегија веома је добро написана и структуирана, пише у извештају експерта Европске комисије Франческа Шакитана који је 21. новембра достављен Влади Србије.

Шакитано је у свом извештају у који је УНС имао увид, навео да нацрт нове Медијске стратегије указује на недостатке у законима и њиховој примени у Србији, као и да актуелни прописи не прате у довољној мери технолошке промене.

То је, пише у извештају, “веома добра” стартна позиција за нову Стратегију, која покушава да превазиђе управо ове недостатке.

Претходна верзија нацрта Стратегије није предвиђала мере чији је циљ праћење технолошких промена, али нова верзија, коју је Радна група предала 20. октобра 2019. године, показује побољшања на том плану, прецизира Шакитано.

Он посебно истиче обавезе које су новим нацртом Стратегије предвиђене за wеб телевизије, ИПТВ телевизије и  платформе преко којих се деле видео записи, као што је Јутјуб.

Нова верзија Медијске стратегије садржи многе значајне промене, које “имају потенцијал” да буду веома корисне за српско аудио-визуелно тржиште, наведено је у извештају.

Осим тога, нацртом нове Медијске стратегије предвиђена је боља заштита новинара и ојачана је улога Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), чији је степен независности “значајно побољшан”, у складу са “најбољим праксама” ЕУ и саветима из извештаја експерта.

Предвиђена је обавеза да се идентификују медијске  компаније  које новац добијају из државних фондова, али и да се утврди ко су њихови власници. То, оцењује Шакитано, решава проблеме настале пошто новац од државе некада добије више компанија које су у власништву једне особе.

Међу позитивним карактеристикама нацрта нове Медијске стратегије је и то што се њом предвиђа побољшање положаја локалних и регионалних медија.

Нацртом Статегије предвиђа се да РЕМ треба да буде активнији и да његов рад буде базиран на истраживањима, укључујући и мониторинге током предизборних кампања.

Шакитано додаје да је једна од замерки које се могу упутити новој Медијској стратегији то што у њој није јасно објашњена разлика у овлашћењима између Министарства културе Србије и РЕМ-а.

Он наводи да још увек нема наговештаја о усвајању „Закона о медијској концентрацији“ који би требало да одреди „критеријуме за утврђивање медијске концентрације и могућег ризика по медијски плурализам".

Ипак, нацртом нове Медијске стратегије, наглашава Шакитано, апелује се да се ураде анализе и идентификују притисци на медије који могу да угрозе њихов интегритет и независност.

Нацрт нове Медијске стратегије предат је у октобру ове године Влади Србије, која пре коначног усвајања овај документ треба да пошаље на мишљење надлежним министарствима и Републичком секретаријату за законодавство.

Нацрт Медијске стратегије је пре тога, 17. маја, после јавне расправе, послат Европској комисији, али уз значајне измене. Због тога су протестовали Удружење новинара Србије и друга новинарска и медијска удружења која су имала своје представнике у Радној групи за израду тог документа.

Премијерка Ана Брнабић потом је изјавила да су измењени текст Медијске стратегије без њеног знања у Брисел послали њени сарадници и да је убеђена “да је дошло до грешке".

Премијерка је затим позвала Радну групу да допуни тај стратешки документ и усклади га са мишљењем медијског експерта Европске комисије Франческа Шакитана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси