Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Адвокатица УНС-а: Тужилаштво у Прокупљу није могло да покрене поступак против новинара који је осуђен на кућни затвор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 11. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Адвокатица УНС-а: Тужилаштво у Прокупљу није могло да покрене поступак против новинара који је осуђен на кућни затвор

Поводом правноснажне пресуде којом је уредник портала „Прокупље, мој крај“ Љубиша Митић осуђен на кућни затвор од три месеца адвокатица УНС-а Гордана Константиновић каже да тужилаштво у Прокупљу није могло уредника и новинара према Кривичном законику да квалификује као службено лице, нити да покрене поступак, јер се за основни облик тог дела гони по приватној кривичној тужби.

Константиновић каже да су на овај начин и првостепени и Виши суд у Прокупљу поступили супротно одредбама Кривичног законика, јер су утврдили, односно потврдили да је уредник портала „службено лице у вршењу службе“.

Објашњава да је за појам службено лице карактеристично вршење службене дужности у оквиру одређених јавних овлашћења.

Подсетимо, Виши суд у Прокупљу потврдио је првостепену пресуду којом је Митић осуђен на казну кућног затвора од три месеца зато што је „неовлашћено“ и „без пристанка“ објавио фотографију оштећене Милице Радосављевић, те да је тиме „осетно задро у њен лични живот“.

После пријаве Радосављевићe Полицијској управи у Прокупљу да је спорна фотографија објављена уз текст на порталу „Прокупље, мој крај“ тужилаштво у Прокупљу је против Митића подигло оптужни предлог да је извршио „неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимака“ према члану 145 Кривичног законика.

Константиновић каже да је „нејасно како и на који начин“ је тужилаштво у Прокупљу новинара и уредника подвело под појам „службено лице“, а да су „даљу повреду закона на штету окривљеног“ учинили и првостепени и другостепени суд, не обраћајући пажњу да се новинар и уредник регионалног портала не може сматрати службеним лицем.

Митић је УНС-у рекао да Радосављевићеву не познаје, да фотографију није поседовао и објавио, нити је имао мотив за то. На питање УНС-а да ли је очекивао казну кућног затвора Митић каже да је био уверен да ће Више суд укинути првостепену пресуду зато што је контрадикторна.

У пресуди у коју је УНС имао увид, стоји да је Митић крив зато што је у тексту, 24. марта 2017. године под насловом „Пијани техничар малтретирао пацијенте психијатрије“ на порталу „Прокупље, мој крај“ објавио фотографију оштећене, без њеног пристанка, иако иста нема везе са спорним чланком и тиме угрозио њен „лични живот“.

Суд оцењује да је истина да вештак није могао да утврди да ли је тог дана фотографија оштећене била у тексту, као и када је фотографија објављена, али да је чињеница да се налазила у тексту зато што су је видели сведоци, међу којима је и радник Полицијске управе у Прокупљу.

Из исказа оштећене, стоји у пресуди, закључује се да она „није сигурна у тренутак“ настанка спорне фотографије.

Иначе, у пресуди првостепеног суда наводи се да је оштећена изјавила да је спорна фотографија настала почетком 2018. у вези са саобраћајном незгодом у којој су страдале њене комшије, док се у правноснажној пресуди истиче да „мисли“ да је фотографија настала новембра 2017. године.

Међутим, у правноснажној пресуди стоји да је „чињеница да је спорни чланак објављен на порталу ‘Прокупље, мој крај’ 24. марта 2017. године“, односно пре настанка спорне фотографије.

Према налазу вештака у који је УНС имао увид, закључује се да „технички“ није могуће утврдити да ли је фотографија оштећене објављена на том порталу у марту 2017. године, да ли је и када накнадно она објављена и да доказ у виду штампаног скриншота „не може веродостојно да репрезентује садржину било које веб странице у било ком тренутку“.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси