Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Кодекс новинара Србије за три месеца прекршен у 2.286 текстова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић Извор: УНС

Кодекс новинара Србије за три месеца прекршен у 2.286 текстова

Кодекс новинара Србије је од јула до септембра ове године прекршен у 2.286 текстова који су објављени у штампаним медијима у Србији. На првом месту по броју прекршаја је лист „Ало“, а следе „Курир“, „Српски Телеграф“ и „Информер“, речено је данас на трибини у Београду у оквиру Дојче веле академије.

„Кодекс новинар је у јулу прекршен у 791 тексту, у августу у 762, а у септембру у 733“, рекао је новинар Петар Јеремић који учествује у раду на мониторингу Савета за штампу о поштовању Кодекса новинара Србије у штампаним медијима. Додао је да је после ова четири листа по кршењу новинарског кодекса лист „Блиц“.

Шампиони поштовања Кодекса, рекао је Јеремић, су листови „Политика“ и „Данас“, што је доказ да га новине могу поштовати.

Чланица Комисије за жалбу Савета за штампу, новинарка Тамара Скрозза која такође учествује у раду на мониторингу нагласила је да је у сваком од 2.286 текстова новинарски кодекс прекршен по неколико пута и да исти таблоиди, као и у претходном периоду, предњаче у непоштовању Кодекса.

„Ова четири медија се смењују на том шампионском месту. Од када смо почели са мониторингом, рекордни су месеци били у којима је било око 600 прекршаја, али већ другу годину за редом, није реткост да тај број буде већи од 700“, рекла  је Скрозза.

Скрозза и Јеремић су посебно истакли текстове у којима је од августа до септембра ове године прекршен Кодекс новинара Србије, а у којима су поменута деца, чиме су угрожена њихова права на приватност. 

„На првом месту у томе је ‘Курир’ са 71 прекршајем, на другом ‘Ало’ са 62, а затим следе ‘Вечерње новости’ са 36 прекршаја“, навео је Јеремић.

„Права деце крше се најчешће у рубрици ‘Хроника’, када се деси нека трагедија и када медији открију неки детаљ који може да оштети дете. Не треба у текстовима ићи у детаље помоћу којих једно дете нпр. може бити идентификовано у малој средини“, нагласио је Јеремић.

Рекао је да од 2016. године небројано пута прекршено право ћерке убијене певачице Јелене Марјановић. „Том детету је због онога што су медији објавили уништен живот. Није још доказано да је њен отац убица, нити да је то њен деда. Замислите како се развија њен однос са породицом, јер све то што медији објаве остаје записано“, објаснио је он.

Скрозза је нагласила да медији који крше Кодекс новинара Србије у текстовима у којима се помињу деца показују увек исте тенедеције - откривање приватности, идентитета малолетника и његовог породичног живота.

„Оно што се у последње две године, а посебно у последњих месец дана, дешава јесте да медији децу јавних личности третирају исто тако. Морам да колегама и колегиницама кажем - то нису јавне личности“, рекла је Скрозза.

Нагласила је да у последње време, посебно у последних месец дана, примећено да постоји тенденција да се подаци о деци користе у политичке сврхе.

„У медијима је све већа употреба деце у политичке сврхе. То је важно рећи за предизборни период који нам предстоји. Према нашим законима требало би да, уколико се дете појављује на неком политичком, полуполитичком и парааполитичком скупу, родитељ да за то писано одобрење“, објаснила је она.

„То што политичари злоупотребљавају децу не значи да треба да их и медији злопупотребљавају. Ако високи државни функционер оде у вртић, на дечије одељење онкологије или где га дочекују деца, ликови те деце не смеју да буду објављени у медијима, јер је то је кршење њиховог права на приватност“, објаснила је она.

Јеремић је прецизирао да листови  „Курир“ и „Ало“ предњаче у кршењу права деце.

„’Српски телеграф’ и ‘Информер’ који имају таблоидне уређивачке  политике, не баве се тим темама и број текстова у којима се крше права деце је драстично мањи“, рекао је Јеремић.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси