Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Расправа у ЕП: Новинарство није криминал, ослободити Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић Извор: УНС, ИФЈ

Расправа у ЕП: Новинарство није криминал, ослободити Џулијана Асанжа

Закон против шпијунаже у САД постоји сто година, али никада до сада није био примењен на новинаре, речено је на скупу у Европском парламенту на којем је пружена подршка аустралијском новинару Џулијану Асанжу.

На скупу који је 14. новембра организовала Уједињена европска левица - Нордијска зелена левица учествовао је и David Greene, из организације Electronic Frontier Foundation који је рекао да је тај закон, као „конзензус“ између судија и новинара, направљен „у интересу јавности“.

„Оптужити једног новинара да не поштује закон против шпијунаже представља велику промену када је реч о њиховој  заштити у САД“, истакао је он.

Специјални известилац Уједињених нација Nils Melzer подсетио је да је са два лекара посетио Џулијана Асанжа у мају ове године и да је он имао симптоме продужене изложености психолошком мучењу и нехуманом поступању.

Генерални секретар Међународне федерације новинара (ИФЈ) Anthony Bellanger подсетио је да је став ИФЈ да хапшење Џулијана Асанжа представља напад на слободу медија, као и на међународно право.

Рекао је и да ће ИФЈ од Комесарке за људска права Савета Европе Дуње Мијатовић затражити одговор да ли су Асанжово хапшење и његово евентуално изручење САД-у у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

Bellanger је истакао да би Асанж требало да буде заштићен на основу члана 10 те конвенције према којем свака особа има право на слободу говора.

Због тога, навео је Bellanger, Асанжово хапшење представља напад на слободу медија, међународно право и право на азил зато што је открио истину, објављивањем информација и докумената у интересу јавности.

„Џулијан Асанж није починио никакво криминално дело. Његов једини преступ је што је открио малверзације и бруталност других особа. Што је открио бруталности које су почињене у Ираку и у Авганистану“, закључио је Bellanger.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси