Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Политика“ умало укинула хонораре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 11. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

„Политика“ умало укинула хонораре

Менаџмент листа „Политика“ донео је одлуку да њени хонорарци ипак уз новчану накнаду пишу текстове за овај лист, иако им је претходно понуђено да потпишу изјаву коjoм се одричу хонорара до краја године, потврђено је Удружењу новинара Србије (УНС) у овом листу.

Претходно су се „Политикини“ хонорарци јављали УНС-у зато што су добили обавештење од ове медијске куће да према одлуци менаџмента треба да потпишу изјаву којом потврђују да ће писати текстове за овај лист до краја године, али бесплатно.

Иначе, разлог достављања потписане изјаве „Политици“ је жеља менаџмента да се заштити од евентуалних тужби које би уследила уколико сарадницима хонорари не би били исплаћени.

Одлука колегијума „Политике“ да хонорари ипак буду исплаћивани уследила је дан после текста Предрага Ј. Марковића објављеног у „Недељнику“ у којем се наводи да су хонорари укинути јер „компанију води госпођа која је била међу најбољим продавцима шерпи и лонаца на свету“ и да би требало „можда уштеде настале оваквим необичним мерама изразити у њој блиским ценама“.

„Скоро сви наши велики писци и научници и многи новинари и публицисти били су спољни сарадници ‘Политике’. Неки од њих, као Ћопић, тако су почињали каријере. Тога више неће бити“, написао је Марковић.

Према сазнањима УНС-а укупни износ месечних хонорара за спољне сараднике био је 1,2 милиона, који је преполовљен у првој половини године, док је пред понуду хонорарцима да потпишу изјаву био смањен на око 400 хиљада динара месечно.

Одлука да се хонорари укину уследила је после колегијума „Политике“ на којем су уредници критиковани због пада тиража овог листа, сазнаје УНС.

Подсетимо, прекид „скупе сарадње“ био је у центру пажње и 2016. године када у листу „Политика“ није изашла карикатура Душана Петричића који је радио хонорарно за ову медијску кућу.

Петричић је тада тврдио да је сарадња прекинута после позива тадашњег и садашњег в.д. уредника листа „Политика“ Жарка Ракића који му је рекао да прореди карикатуре с премијером.

Супротно, Ракић је тврдио да је „уредништво, у том периоду, покушавало да обезбеди да Петричић радове доставља на време, у чему није успело“, као и да ће „кућа ’Политика’ наставити скупу сарадњу с овим хонорарним сарадником“.

Осим хонорара који су умало укинути, још једна недаћа коју је ове године задесила „Политику“ је пресуда Апелационог суда у Београду према којој је „Политика новине и магазини“ повредила ауторска права тужиоца Даворина Дарка Рибникара због промене изгледа главе овог листа 2007. године.

Према пресуди „Политици“ мора, после 12 година, да буде враћен изглед главе какав је претходно био, под претњом забране штампања и новчаном казном.

Уколико лист за око седам дана не промени изглед какав је раније био постоји могућност да тужилац покрене извршни поступка, као и да суд изрекне казну због тога што није извршена пресуда Апелационог суда.

Захтев директорке

Народна библиотека Србије (НБС) у марту ове године вратила је дигитализована издања „Политике“ од 1904. до 1941. године, која су претходно уклоњена са сајта НБС-а на основу усменог захтева директорке „Политике новине и магазини“ (ПНМ) Мире Глишић Симић.

Иначе, заједничким пројектом „Политике“ и НБС-а 2006. године издања листа „Политика“ од 1904. до 1941. године постала су део електронског архива НБС–а, као и Политике онлајн.

Циљ овог пројекта, како је тада овај лист објавио, било је „очување и архивирање листа „као ексклузивног и еминентног представника српске културе и баштине“.

ПНМ новинаре да врати на посао

Недавно је Први основни суд у Београду пресудио да је новинар „Политике“ Данило Бугарски незаконито отпуштен 2010. године и наложио да га ПНМ после девет година врати на посао.

Бугарски је један од 18 новинаре, које је руководство „Политике“ отпустило 2010. године, с образложењем да је престала потреба за њиховим радом, да нису могли бити премештени на друго радно место, нити је постојала „могућност њихове преквалификације и доквалификације“.

Осим Бугарског, Врховни касациони суд пресудио је 2017. године да је новинарка „Политике“ Светлана Васовић Мекина 2010. године као „технолошки вишак“ незаконито отпуштена. Првостепени суд пресудио је и да је Драгана Торлаковића „Политика“ незаконито отпустила и да мора да га врати на посао.

Правоснажна је пресуда да је дописник „Политике“ Александар Давинић из Лесковца 2010. године незаконито отпуштен и да мора да буде враћен на посао.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (4)

Остави коментар
чет

07.11.

2019.

bogdan basaric [нерегистровани] у 07:27

konje ubijaju zar ne

Honorani saradni ci su oduvek bili najbolj ideo, svakog uspesnog lista. Politika je pocela da tone s dr Minovicem , nastavila s Hadzijom a svoj tuzni kraj docekala s Davorinom. Cudo da ta novina jos izlazi, Lopovi su je pokrali i unistili,akcije Kuce Politika su na najdrskiji nacin pokradene i otete vlasnicima. Da l i ce neko za ovo da odgovara i kada ,jedino je pravo pitanje,sve drugo je model ,seci usi krpi dupe.Politika i njeni citaoci i radnici ovo nisu zasluzili .





Одговори
сре

06.11.

2019.

Božidar Anđelković [нерегистровани] у 12:26

Zlatne godine

Osamdesetih godina bio sam honorarni novinar-saradnik skoro svih rubrika lista ,,Politika". Honorare sam redovno dobijao. Bio je to najlepši period mog života.

Одговори
сре

06.11.

2019.

Hegemon Plum [нерегистровани] у 08:52

Ništa novo

Ta praksa je krasila kuću u Makedonskoj 29 dugi nz decenija, drugim rečima ništa novo. Tome sam svedok jer mi je Ekspres ostao dužan nekoliko godina honorara!!! Status honoraronog sardanik je blagao rečeno užasan. U isto vreme kolege koje imaju zasnovan radni odnos, odnose se prema honorarcima sa razuemevanjem u manjoj meri ili sa nipodaštavanjem u najvećem broju slučajeva!!!

Prvada za honorarne saradnike

Одговори
уто

05.11.

2019.

Радивоје [нерегистровани] у 16:34

Новинари ћуте_као заливени

Занимљиво, али пре свега је жалосно, да нема коментара на овај текст. Од страха занемела "седма сила"!
Шта ли тек могу да учине радници у некој циглани, или продавачице које раде за пола минималца?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси