Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Апелациони суд: Политика повредила ауторска права предака Даворина Рибникара, после 12 година мора да врати изглед главе листа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Апелациони суд: Политика повредила ауторска права предака Даворина Рибникара, после 12 година мора да врати изглед главе листа

Апелациони суд у Београду пресудио је да је издавач листа „Политика“, „Политика новине и магазини“ (ПНМ), повредио ауторска права тужиоца Даворина Дарка Рибникара због промене изгледа главе листа „Политика“ 2007. године и да мора, после 12 година, да буде враћен какав је претходно био, под претњом забране штампања и новчаном казном.

У пресуди, у коју је УНС имао увид, наводи се да је ПНМ неовлашћено изменио главу листа „Политика“ тако што је назив овог листа поставио по средини насловне стране, у називу новина изменио слово „Л“, додавши му на левом горњем углу слова квачицу каква је постојала само на слову „А“.

Изменом главе листа „Политика“ ПНМ је повредио ауторска права оснивача овог листа Владислава Ф. Рибникара који је „лично нацртао, направио и обликовао осам слова заглавља“ листа „Политика“.

Ова медијска кућа, наводи се у пресуди, неовлашћено је избацила, односно избрисала правоугаоник и текст у том правоугаонику, који је поставио Владислав Сл. Рибникар, у којем је писало:

„ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР. ОСНИВАЧ.

рез. капетан, погинуо 1. септембра 1914. године,

ДАРКО РИБНИКАР, УРЕДНИК,

рез. капетан, погинуо 31. августа 1914. године,

Др СЛОБОДАН РИБНИКАР, ДИРЕКТОР,

рез. пуковник, умро 24. септембра 1924. године,

ВЛАДИСЛАВ Сл. РИБНИКАР, ДИРЕКТОР

Носилац Партизанске споменице 1941.,

умро 1. децембра 1955. године."

У пресуди се наводи да је првостепени суд „правилно закључио да је идејна концепција главе листа ‘Политика’ која се састоји из графичких и вербалних елемената (слова посебног фонта која образују назив листа и уоквирени правоугаоник са личним подацима четворице чланова породице Рибникар) представљају ауторско дело.

У складу са Законом о ауторским правима, наводи суд, „право на заштиту моралних права аутора у погледу права патернитета, интегритета и спречавања недостојног искоришћавања ауторског дела не престаје“,  „трајна су“ и „не гасе се његовом смрћу“, већ га могу штитити ауторови наследници, организације, удружења…

Управни одбор ПНМ-а је 2006. године одлучио да се промени изглед главе листа „Политика“ и уклони правоугаоник из десног угла, а вербализам „Политика“ из левог угла помери на средину главе листа, стоји у пресуди.

Пресуђено је и да издавач „Политике“ дужан да Даворину Дарку Рибникару накнади трошкове поступка у износу од 203.200 динара и објави пресуду у овом листу у року од 15 дана од доставе пресуде.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (3)

Остави коментар
уто

29.10.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 10:30

Mandat

Ribnikare je izbacila predsednica Suda casti UNS-a u vreme svog prvog mandata u Politici.

Одговори
уто

29.10.

2019.

Božidar Anđelković [нерегистровани] у 09:56

Nacionalna vrednost

List ,,Politika" je nacionalna vrednost Srbije. Neka tako i ostane.

Одговори
пон

28.10.

2019.

Slavujko [нерегистровани] у 18:57

E MOJ DARKO...

DOBODUSNOST I BESKRAJNA TOLERANCIJA DARKA RIBNIKARA ISKORISCENA JE OD ZELJNIH LICNE PROMOCIJE - DA SKRNAVE NAJSTARIJI I NAUGLEDNIJI LIST NA BALKANU!
OD TOG DANA NISAM POLITIKU UZEO U RUKE, BEZ OBZIRA NA VELIKU LJUBAV PREMA "POLITICI"... hVALA BOGU DA JE SUD SMOGAO SNAGE DA, POSLE TOLIKOG VREMENA IPAK DONESE JEDINU MOGUCU PRESUDU - VRACAJUCI "POLITICI" PRAVO, PREPOZNATLJIVO LICE!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси