Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Федерације новинара: Гугл није изнад закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 10. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић Извор: ИФЈ, УНС

Федерације новинара: Гугл није изнад закона

Међународна и Европска федерација новинара (ИФЈ и ЕФЈ) и више од 850 фотографа, уредника и новинара потписали су петицију против одлуке Гугла (Google) да медијима не плаћа надокнаду за објављивање њихових вести.

„Гугл се данас обрушио на прес сектор. Сутра ће се обрушити на музику или филм. Сматрамо да Гугл не може бити изнад закона, нити може да занемарује одлуке Европског парламента. Овде се ради о залогу демократије“, наведено је у писму које су потписали ИФЈ и ЕФЈ, а који представљају 320.000 новинара у Европи, односно 600.000 у целом свету.   

Међународне организације наводе да је 24. октобар требало да буде „велики дан“ у историји Европе и интернета, јер је у Француској ступила на снагу Европска директива о ауторским правима, која подразумева да Гугл, Фејсбук и друге платформе плате медијима уколико на својим страницама објаве њихове садржаје.

„Производња квалитетне информације веома је скупа“, наводе федерације новинара и додају да је „неодржива ситуација“ у којој Гугл остварује профит захваљујући садржајима медија које објављује, чиме прес сектор ставља „у дубоку кризу“.     

Европски парламент изгласао је Директиву о ауторским правима прошлог пролећа, а француски парламент га је током лета готово једногласно пренео у француско законодавство.

“Ипак, ова директива, на коју се толико чекало, у опасности је да нестане и пре него што почне да се примењује. То би могло да се прошири на целу Европу“, упозоравају потписници ове петиције.

Објашњавају да Гугл одбија сваку врсту преговора и „цинично“ медијима нуди две могућности. Једна је да потпишу да се одричу новчане накнаде за објављивање њихових вести, што, наводе федерације новинара, представља агонију, „која празни редакције у Европи и свету“.

Уколико медији не потпишу такав документ, Гугл нуди решење које подразумева да се, (када корисник, у потрази за одређеном информацијом, укуца неки појам у пољу за претрагу), на страници појави само наслов текста у вези са тим или један  његов део - али без фотографија и без чланка. „То је самоубиство прес сектора“, јер за кориснике Гугл представља улазна врата на сајт одређеног медија“, наводе потписници петиције.

Они зато констатују да Гугл покушава да натера медије да одустану од борбе да им се плати објављивање њихових садржаја.

„У тренутку када су интернет и друштвене мреже преплављени лажним вестима и када је независно новинарство у многим земљама ЕУ изложено нападима, одустајање од тога представљало би праву катастрофу“, наглашавају федерације новинара.

Они зато доносиоце одлука у европским земљама позивају да пооштре текст Директиве о ауторским правима, како Гугл не би могао да га занемари, и да примене мере у циљу борбе против „злоупотребе доманантне позиције“ коју овај гигант има.

„Ми, новинари, фотографи, сниматељи и уметници, ћемо водити ову битку, јер је у опасности опстанак независних и плуралистичких медија, а на крају, и опстанак виталности наше демократије“, написали су на крају писма представници више од 900.000 новинара и медијских радника из целог света.

Борба за доношење Директиве о ауторским правима трајала је две и по године. Њени заговорници сматрају да гиганти као што је Гугл треба да ауторима плате за садржај на којем остварују профит, док противници наглашавају да би примена таквих правила нанела штету корисницима, који би били изложени цензури глобалних претраживача.

Савет Европске уније усвојио је Директиву о ауторским правима 15. априла, убрзо након што је о њој гласао Европски парламент.

Од тада земље чланице ЕУ имају рок од 24 месеца да директиву пренесу у своја национална законодавства.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси