Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Марић позван на седницу РЕМ-а због порнографије и увреда на телевизији Хепи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Марић позван на седницу РЕМ-а због порнографије и увреда на телевизији Хепи

Због сцене оралног секса којa је у суботу емитованa уживо на телевизији Хепи (TV Happy) Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) покренуо je 14. октобра поступак за изрицање мере, а представник и главни и одговорни уредник ове телевизије Миломир Марић позван је на наредну седницу РЕМ-а због изјашњења, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

УНС сазнаје да је Марић позван на наредну седницу Регулатора и због увреда које је изнео 30. септембра на рачун професора Филозофског факултета Данијела Синанија у емисији „Добро јутро, Србијо“ на телевизији Хепи, због којих је РЕМ покренуо поступак.

На порталима и друштвеним мрежама објављен је нецензурисани снимак за који се наводи да је у ријалитију „Парови“ у живом програму пре поноћи на националној телевизији Вида Кокић орално задовољила Уроша Анђелића, унука учесника бројних ријалитија Ере Ојданића.

Међутим, главни уредник телевизије „Хепи“ Миломир Марић за експлицитне сцене у „Паровима“ каже: „то није истина“, то „није нико урадио“, него „‘показао’ како се то ради“. Водитељка ријалитија „Парови“, присутна за време ове сцене, изјавила је у име телевизије Хепи „да је то био шоу“, преносе медији.

Министарство културе: Не може се забранити приказивање ријалитија

Став Министарства културе због порнографија и сцена насиља у ријалитијима је да „простора нема за увођење апсолутне забране емитовања ријалити програма који могу да буду различитих жанрова и садржаја“.

„Имајући у виду да је ријалити програм намењен деци у раном тинејџерском узрасту неопходно је да се више ради на промовисању медијске писмености на свим нивоима образовног система како би будући гледаоци могли да утичу на рејтинге гледаности овакве врсте програма и учинили их неинтересантним оглашивачима“, наводи у саопштењу Министарство културе, које потписује Александар Гајовић.

Коментаришући емитоване сцене оралног секса на телевизији Хепи државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић за РТС рекао је да је „убеђен да ће они (РЕМ, прим. нов) реаговати на прави начин, као и уосталом до сада“.

„Као државни секретар наравно могу увек да осудим сваку скарадност, сваки неморал и сваки кич и сваки неукус који се појављује", рекао је Гајовић.

Аранђеловић: РЕМ да објасни зашто је одустао од одложеног емитовања ријалитија

Коментаришући приказивање оралног секса на телевизији Хепи новинарка „Политике“ и представница УНС-а у Савету за штампу Вишња Аранђеловић рекла је за УНС да је „овај пут РЕМ је реаговао, али да је можда и прави тренутак да објасни јавности зашто је одустао од одложеног емитовања ријалити програма“.

Подсетила је да је пре осам година ово регулаторно тело донело одлуку о забрани директног емитовања таквог садржаја, управо да би телевизије могле да интервенишу уколико се нешто слично догоди.

После емитовања порнографског садржаја на телевизији, експлицитни снимак се у недељу увече вирално пренео и на портале.

На порталима су тим поводом објављени текстови под насловом „СКАНДАЛ У ‘ПАРОВИМА' Проститутка орално задовољила учесника у програму УЖИВО“, „(НЕЦЕНЗУРИСАНИ ВИДЕО) Погледајте да ли је проститутка Вида заиста ОРАЛНО ЗАДОВОЉИЛА ЕРИНОГ УНУКА!“ , „Ужас у програму уживо! Проститутка пред свима орално задовољавала учесника ‘Парова', „‘ДОТАКЛИ СУ ДНО ДНА' Проститутка орално задовољила учесника Парова у програму УЖИВО“…

Коментаришући то што су портали објавили овај снимак Аранђеловић објашњава да Кодекс новинара Србије забрањује новинарима да користе непримерене садржаје, у које наравно спада и порнографија, а који могу имати штетан утицај на децу.

„Не постоји оправдање, изузев тиража и кликова, којим уредници могу да објасне зашто сцене секса и уопште догађаје из ријалити програма са екрана преносе на своје портале и у штампана издања“, наводи Аранђеловић.

Додаје да се „таблоиди и њихови портали међу собом разликују према интерпретацији политичких, друштвених и економских догађаја, али им је једно заједничко – са наглашеним задовољством преносе скаредне догађаје из ријалитија“. 

Шоу или не, закон прекршен

Емитовањем порнографије на телевизији пре поноћи забрањено је законским и подзаконским актима, јер она може да штети развоју малолетника.

Приказивање порнографије, сцене бруталног насиља и других програмских садржаја, који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника, забрањено је чланом 68 Закона о електронским медијима (ЗЕМ).

Истим законом, предвиђено је да се Регулатор стара да програмски садржаји који могу да нашкоде развоју малолетника не буду доступни у телевизијском програму.

Регулатор према ЗЕМ-у може „пружаоцу медијске услуге изрећи опомену, упозорење, привремену забрану објављивања програмског садржаја, односно може му одузети дозволу, због повреде обавеза које се односе на програмски садржај“.

На питање УНС-а коју ће од ових мера изрећи телевизији Хепи, у РЕМ-у кажу ће Савет РЕМ-а приликом одлучивања узети у обзир све околности под којим је дошло до приказивања садржаја.

Дозволу за емитовање, према ЗЕМ-у, може одузети Регулатор уколико осим „изреченог упозорења, односно привремене забране објављивања програмског садржаја“ настави да не извршава одредбе овог закона.

Осим према ЗЕМ-у, у Правилнику о заштити малолетника у области пружања медијских услуга РЕМ-а из 2015. године забрањено је приказивање „порнографског садржаја“ који може тешко нашкодити развоју малолетника.

У овом Правилнику наводи се и да се у ријалитијима „не могу приказивати тешко насиље, сексуалност, злоупотреба опојних дрога, као и понашање које представља говор мржње или којим се вређа људско достојанство или друго људско право“.

Говорећи о покретању поступка Регулатора због емитовање оралног секса на телевизији Хепи чланица Савета РЕМ-а Оливера Зекић за Блиц је рекла да „док се РЕМ-у не дозволи да сам наплаћује казне, ништа се неће променити“, као и да је „такав принцип и у земљама региона, где су казне за телевизије и по 300.000 евра“.

Није први „грех“ телевизије Хепи

РЕМ је од 2014. године телевизији Хепи изрекао је 13 мера због повреде обавеза које се односе на медијски садржај: четири опомене, осам упозорења и једну привремену меру забране емитовања програма.

Међутим, телевизији Хепи према ЗЕМ-у избрисане су из Регистра медијских услуга све изречене мере, сем две опомене, јер се после две године од изризања бришу из регистра.

Најдрастичнију меру коју је у априлу 2015. године РЕМ изрекао телевизији Хепи је привремена мера забрана емитовања ријалитија „Парови“ у трају од 24 сата. Иначе, према ЗЕМ-у РЕМ може да забрани емитовање програма од 24 сати до 30 дана.

Образложење Савета РЕМ-а за изрицање ове мера било је да је овој телевизији због „Парова“ већ изречена мера упозорења, да је одговорност Хепија повећена као националног емитера и да је повећан степен угрожености малолетника. Истиче се да РЕМ по важећим законима не може да изрекне директну финансијску казну.

Уместо казне коју предлаже Зекић, новчана награда на конкурсу Министарства

Телевизија Хепи прошле године је на конкурсу за суфинансирање медијског садржаја Министарства културе и информисања за пројекат под називом „Прело у нашем сокаку“ добила два милиона динара, упркос мерама које јој је РЕМ изрекао.

Државни секретар за информисање Александар Гајовић на Одбору за културу и информисање у Народној скупштини прошле године о додељеном новцу телевизији Хепи рекао је да „не сме да се меша у концепт ниједног медија“.

Гајовић је на Одбору пренео, како је рекао, одговор чланова комисије која је оцењивала медијске пројекте.

„Њихов одговор је био следећи, који ће вас можда насмејати, можда ће вас орасположити: знамо да се њихов програм заснива на ријалити програму, и да је то на удару одређеног броја гледалаца који то не жели да гледа, воли неке друге ствари, па ајде да им доделимо паре за овај пројекат како би се ријалитијима на тој телевизији одузело време. Знао сам да ћете се насмејати. Пазите, али има неке логике“, рекао је тада Гајовић.

Иначе, у Правилнику за суфинансирање медијских пројекта, између осталог се наводи да је један од критеријума за оцену пројеката то да ли су учеснику конкурса изрицане мере од стране регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда.

 

 * Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

17.10.

2019.

SIMPATIZER TV HAPY [нерегистровани] у 14:35

STIDI SE SRBIJO !

ODLOŽNO SAM ODGLEDALA POMENUTI INSERT KOJI SU OBJAVILA SVA SREDSTVA INFORMISANJA. lIČNO VEOMA CENIM GOSPODINA MARIĆA I RADO GLEDAM ČIRILICU I JUTARNJI PROGRAM SA VEOMA ODABRANIM GOSTIMA I JOŠ PROVOKATNIJIM POLITIČKIM TEMAMA..
ALI, OVO ŠTO JE PRIKAZANO I PRIKAZUJE SE JAVNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, YOU TUBU JE OGAVNO A JOŠ GORE ŠTO SE MLADIĆ PROMOVIŠE U HEROJA I KAO DOSTOJNI UNUK PEVAČA NARODNE MUZIKE ERE OJDANIĆA. PA MORA NEKO I DA PRIMENJUJE ZAKON I DA KAŽNJAVA I PA BILO TO I MOJU OMILJENU TV HAPPY TV,
DA LI SMO POSTALI NASLEDNICI PROPALOG RIMA I JAVNIH ORGIJA?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси