Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Компанија Новости продужила рок за отпремнине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Компанија Новости продужила рок за отпремнине

Компанија Новости продужила је рок за добровољне пријаве технолошког вишка до 15. октобра, јер се до сада за исплату стимулативне отпремнине пријавило укупно 25 запослених, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Подсетимо, Компанија Новости је 3. септембра упутила јавни позив запосленима да се до 30. септембра добровољно пријаве за отпремнине у висини просечне бруто плате у последња три месеца за сваку годину радног стажа, о чему је писала Цензоловка.

Компанија Новости има 363 запослена, стоји у Унапред припремљеном плану реорганизације (УППР), који је усвојио Привредни суд у Београду јануара 2018. године, а којим је обустављен стечај ове медијске куће. У УППР-у се наводи да је овим планом предвиђено отпуштање радника, јер је укупан број запослених „неодрживо висок“.

Подсетимо, Штампарија Борба а.д, већински власник Компаније Новости, на седници Скупштине акционара 26. августа ове године донела је одлуку да одобри уговор о продаји ове медијске куће за око 300 милиона динара привредном друштву Медиа 026 д.о.о. из Вучака Бобана Рајића.

Скупштина акционара Штампарије Борба је дала сагласност на „располагање имовином велике вредности“ којом је одобрено закључење купопродајног уговора, чиме ће, уколико буде потписан, привредном друштву Медиа 026 припасти 98 одсто власништва Компаније Новости.

Власник друштва Медиа 026 Бобан Рајић рекао је раније УНС-у да су се за куповину одлучили због потенцијала ове медијске куће да се „после више година пословања са губитком, уз квалитетан бизнис план оно унапреди“.

Куповина Новости за дуг Штампарије према Медији 026

Према УППР-у Штампарије Борбе привредно друштво Медиа 026 поверилац је пете класе, а дуг Штампарије до краја јула 2018. године према овом друштву износ 27.263.776,50 динара.

У УППР-у Штампарије наводи се и да повериоци пете класе „имају могућност да своја потраживања према стечајном дужнику замене за имовину стечајног дужника“.

У Нацрту уговора о преносу акције у Компанији Новости, који је објављен на сајту Штампарије Борба, наводи се да се привредно друштво Медиа 026 обавезује да Штампарији исплати разлику између потраживања од 58.869.691 динара и вредности „замене испуњења“ (цене Компаније Новости, прим. нов) од 300 милиона динара, што износи 241.130.309 динара.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (1)

Остави коментар
уто

01.10.

2019.

Zale [нерегистровани] у 22:21

Kraj

Već sam napisao da će broj zaposlenih u Novostima sa više od 300 biti sveden na 50. KO neće otpreminunu biće otpušten. Pitanje je, naravno, ko ovima koji su se prijavili plaća debele otpremnine i od kojih (čijih) para.
Inače, optimalan broj zaposlenih ljudi u ovostima, kada je tiraž Novosti bio 300.000 prodatioh primeraka dnevno (u SFRJ a kasnije, posle 1990. i u Srbiji), bio je 300. .
Takođe, pre više od godinu dana napisao sam da se Novostima sprema ujedinjenje sa informerom. Pogrešio sam jedino u nazivu službenog glasnika vlasti kojem će Novosti biti pripojene. Izgleda da je, u velikoj konkurenciji partijskih službenih listova, ozbiljniji kandidat za to srpski telegraf. I to će ova vlast izvesti baš na 66.-tu godišnjicu Večernjuh novosti.
Niko, inače, ne pominje da su Novosti vlasnici jedne štamparske mašine u Štampariji Borba. No, o tome će još biti reči i u medijima, ali i pred sudom.
Svašta bih još mnogao da napišem o Novostima ali, sudeći po tome kakav filter imate kada su u pitanju komentari na ovu temu, ništa ne biste objavili. Zato ću to ostaviti za srećnije vreme, koje nije daleko, kada - verujem - cenzure i straha neće bit,i i kada će javnost morati da bude upoznata s istinom.
P.S.
Ovo je pokazna vežba. Sledeći pisani medij sa dugogodišnjom tradicijom koji će ili biti ugašen ili, kao i Večernje novosti, zvanično integrisan s nekim od partijskih tabloida ove vlasti , je Politika. Ukoliko, naravno, ovaj režim bude ostao na vlasti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси