Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уништена спомен плоча Ђоки Вјештици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Уништена спомен плоча Ђоки Вјештици

Спомен плоча познатом новинару, хуманисти и једном од оснивача Студија Б Ђоки Вјештици, која се налази на истоименом платоу у центру Београда, оштећена на делу у којем је кратка биографија Вјештице на српском и енглеском језику.

Студио Б, у којем је Вјештица годинама био уредник и водитељ чувене радио емисије „Београдска разгледница“,  јуче је осудио „вандалски чин и обећао да ће свом великом уреднику ускоро подићи ново, достојније обележје, са намером да се његово име и љубав према Београду никада не заборави“.

Спомен плоча Ђоки Вјештици откривена је 2012. године испред Палате „Београд“.

Ђока Вјештица рођен је 9. маја 1939. године у месту Отрић код Книна. Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“. Новинари овога листа са Вјештицом су 1970. године основали Радио Студио Б.

Био је познат по организовању многобројних хуманитарних акција. Први Београдски маратон, на његову иницијативу, одржан је 1988. године.

Удружење новинара Србије (УНС) 1976. доделио му је награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Награду за новинарску хуманост “Ђоко Вјештица” УНС је установио 2011. године. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност, што је Вјештица годинама радио.

Преминуо је 17. новембра 2008. године.

 

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (2)

Остави коментар
пет

06.09.

2019.

Zale [нерегистровани] у 23:28

Licemerje

Đoko Vještica se prevrće u grobu jer će njegov lik i delo da "brani" i "čuva" ovakav studio B kakav je - vučićeva propagandna televizija, uništeni istoimeni radio, ni S od Studija B u kakvom je radio Vještica ( u kojem sam i ja proveo 3 radne godine svog profesionalnog života), "medijska kuća" koja nema apsolutno ništa s novinarstvom !!
A skrnavljenje? Pa skrnavljenje spomen obeležja Vještici je delo tzv. "navijača" a zapravo primitivnoh, bahatih, kriminalnih huligana koje štiti vučić i koji sve rade pod njegovim patronatom i s njegovim blagoslovom. Skrnavljenje je posledica celokupne lidačjke atmosfere u Srbiji koju je ovaj režim napravio i koju podržava.

Одговори
пет

06.09.

2019.

Živadin Mitrović [нерегистровани] у 21:37

Skandalozno!!!

Bahaytost,neznanje mogu samo rzlog podshumnog vredjanja čoveka koji nije samo voleo Beograd već iznad svega i ljude vu njemu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси