Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Павловић: Проблеми Канала 9 нису решени, у понедељак поново штрајк глађу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 08. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Павловић: Проблеми Канала 9 нису решени, у понедељак поново штрајк глађу?

Власница Канала 9 из Новог Сада Маја Павловић обавестила је Удружење новинара Србије (УНС) да ће у понедељак, 12. августа, по трећи пут, започети штрајк глађу уколико проблеми њене телевизије не буду решени.

Павловић је УНС-у рекла да након три месеца од састанка са премијерком Аном Брнабић, када је прекинула тронедељни штрајк, нити један од њених преосталих захтева није испуњен.

„И даље смо шиканирани на конкурсима на локалном, покрајинском и републичком нивоу (ове године смо подржани са три пута мање средства него предходних)“, навела је Павловић и додала да нити једно јавно предузеће у Новом Саду које је Каналу 9 отказало уговор, неће да га обнови.

Подсетимо, Маја Павловић штрајковала је глађу маја прошле и ове године.

Прошле године штрајк је завршен након што је Јавно предузеће "Емисиона техника и везе" (ЕТВ) укључило сигнал Канала 9, који је претходно искључен због дуга према овом предузећу.

Павловић је ове године изнела десет захтева и тражила да четири буду испуњена како би прекинула штрајк глађу. Штрајк је прекинут после јавног састанка са премијерком. Брнабић је тада рекла да ће дати све од себе да помогне Маји Павловић, али да све треба да буде у складу са законом.

Захтеви Маје Павловић

Први захтев Мајe Павловић био је упућен Организацији произвођача фонограма Србије (ОФПС) од које тражи да повуче сва извршења и врати на рачун новац који је скинула Каналу 9 по пресудама, као и да у свим поступцима које воде против Канала 9 ОФПС и Сокој затраже застој док се не окончају поступци пред Уставним судом.

ОФПС је тада одблокирао рачун Канала 9. Међутим, Павловић је рекла да не може да прихвати њихов предлог да се једино одблокира рачуна Канала 9, већ да треба да се повуку сва извршења и да им врате новац који су скинули са њиховог рачуна.

Павловић је тражила и да се продужи споразум који је Канал 9 закључио прошле године са ЕТВ-ом. Од Министарства телекомуникација захтевала је измену Правилника о накнадама ЕТВ за локалне емитере како износ који локални емитери плаћају ЕТВ-у не би био већи од накнаде коју плаћају РАТЕЛ-у.

ЕТВ је тада продужио споразум са Каналом 9.

Трећи захтев односио се на враћање Канала 9 у дистрибуцију IPTV-a, који је, како се наводи у захтевима, незаконито одбио да емитује програм ове телевизије. Овај захтев је, током штрајка глађа, испуњен.

Један од захтева власнице новосадске телевизије био је упућен и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, од кога је тражила да престане да кажњава Канал 9 и да овој телевизији омогући равноправан приступ средствима на конкурсу за суфинансирање медија.

Преостале тачке захтева, за које је Павловић тада тврдила да институције могу да реше у наредним месецима, односе се на судске поступке које Канал 9 води пред Управним, Уставним и Врховним касационим судом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси