Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ: ТВ Пинк у априлу 512 пута прекршио закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 07. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ: ТВ Пинк у априлу 512 пута прекршио закон

Против телевизије Пинк, због 512 прекршаја Закона о оглашавању у априлу ове године, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) поднело је Прекршајном суду захтев за покретање прекршајног поступка.

У захтеву за покретање прекршајног поступка против телевизије Пинк наводи се да су у емисијама „Ново јутро“, „Задруга“, „Премијера“, „ДНК“ и „Амиџи шоу“ „непримерено приказивани производи нарочито крупним кадровима“, као и да је у емисији „Премијера“ било прикривеног оглашавања листа „Свет“, што је супротно Закону о оглашавању.

Телевизија Пинк, како се наводи у захтеву РЕМ-а, емитовала је „блок огласних порука без најавне шпице“, иако у Закону у оглашавању стоји да ТВ оглашавање и ТВ продаја морају бити лако препознатљиви и јасно и уочљиво звуком, сликом или просторно одвојени од осталих програмских садржаја.

Пинк је у емисији „Национални дневник“ прекршио члан 33 Закона о оглашавању у којем се наводи да се емитовање играног филма, телевизијског филма и емисије вести може прекинути због емитовања ТВ оглашавања, односно ТВ продаје једном у емисији чије предвиђено трајање износи најмање 30 минута, наводи РЕМ у захтеву за покретање прекршајног поступка.

РЕМ наводи и да је Пинк у априлу прекршио члан 35 став један овог Закона према којем „у оквиру једног пуног сата емитованог програма комерцијалних пружалаца медијске услуге ТВ оглашавање и ТВ продаја не могу заузимати више од 20 одсто времена (12 минута у једном пуном сату)“.

Супротно члану 37 Закона о оглашавању, у емисијама Пинка „Магазин ин“ и „Жикина шареница“ емитоване су ТВ продаје као посебан програмски садржаја, наводи се у захтев за покретање прекршајног поступка РЕМ-а против ове телевизије.

У емисијама телевизије Пинк „Пинкове звездице“, „Промо“, „Кућа од срца“, „Тренутак из сна“ и „Државни службеник“ „промотивно је упућивано на производ спонзора“, а у емисији „Елиф“ била је „покретна слика спонзора“,  што је супротно Закону о оглашавању, истиче РЕМ.

Подсетимо, у марту РЕМ је против телевизије Пинк поднео Прекршајном суду захтев за покретање поступка, због 376 прекршаја Закона о оглашавању.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси