Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ: ТВ Хепи у априлу 215 пута прекршио закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 06. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ: ТВ Хепи у априлу 215 пута прекршио закон

Против телевизије Хепи, због 215 прекршаја Закона о оглашавању у априлу ове године, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) поднело је Прекршајном суду захтев за покретање прекршајног поступка. У захтеву против телевизије Хепи наводи се да су у телевизијском програму у емисијама „Прело у нашем сокаку“ и „Рано јутро“ прикривено оглашавани производи, супротно Закону о оглашавању.

У емисијама телевизије Хепи „После ручка“, „Ћирилица, „Боља земља“ и „Рано јутро“ било је и „непримереног појављивања производа, нарочито крупним кадровима“, наводи се у захтев за покретање прекршајног поступка РЕМ-а против ове телевизије.

У захтеву за покретање прекршајног поступка против телевизије Хепи наводи се да је у емисијама „Парови“, „Ела ела“, „Ћирилица“, „Добро јутро, Србијо“, „Голи живот“, „После ручка“ и „Рано јутро“, било непримереног појављивања производа (жигова), нарочито у крупним кадровима, што је супротно Закону о оглашавању.

РЕМ је уочио и да је емисија ТВ Хепи „Вести“ прекидана због ТВ оглашавања, односно ТВ продаје пре истека тридесетоминутног периода, што је противно Закону о оглашавању.

У захтеву за покретање прекршајног поступка против телевизије Хепи наводи се и да је, у априлу, прекршила члан 35 Закона о оглашавању у коме је прописано да „у оквиру једног пуног сата емитованог програма комерцијалних пружалаца медијске услуге, ТВ оглашавањe и ТВ продајa не могу заузимати више од 20 одсто времена…у оквиру једног пуног сата“.

Регулатор у захтеву наводи да је уочено емитовање ТВ продаја као посебних програмских садржаја у емисијама телевизије Хепи „Боља земља“, „Добро јутро, Србијо“ и „Рано јутро“, иако је Законом о оглашавању прописано да се „ТВ продаја као посебан програмски садржај не може емитовати у оквиру друге емисије, већ само између појединих емисија“.

РЕМ у захтеву против телевизије Хепи наводи да је у „Временској прогнози“, која је приказивана у емисијама „Рано јутро“, „Вести“, „Телемастер“ и „Добро јутро, Србијо“, „обавештавала о спонзору садржаја користећи покретну слику спонзора ‘Директ банка’”, што је супротно Закону о оглашавању.

Подсетимо, у марту РЕМ је против телевизије Хепи поднео Прекршајном суду захтев за покретање поступка, због 243 прекршаја Закона о оглашавању.

Осим ове телевизије, РЕМ је захтеве за покретање прекршајних поступака поднео против телевизија Пинк, ТВ Прва и О2.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

28.06.

2019.

Anonimno poznato lice [нерегистровани] у 16:58

neSREĆA

TV Sreća ( happy) je idiotizam svoje vrste. Silom prilika sam kao gost u jednoj od emisija koje traju duže od 2 i po sata.... morala/morao, da pričam ukalupljen/a u besmislena pitanja/nagađanja tzv. voditelja. Ne zna se ko je, od dvoje kormilara, bio grđi. Voditelj, voditeljka, uz to i ekipa nabusitih i krajnje nadrndanih ljudi. Ludilo! Nekada se to nije moglo, a ni smelo da dešava u medijima. Iskreno, to nije televizija, to je, ajde... de, da ne koristim ružne reči... ipak sam ja profesionalac i lepo vaspitana osoba. Za Happy Tv jedan ogroman MINUS i drago mi je da REM koliko-toliko radi svoj posao.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси