Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Здравића физички напао радник општинског обезбеђења, опет му је забрањено да извештава са Скупштине Александровца (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 06. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Здравића физички напао радник општинског обезбеђења, опет му је забрањено да извештава са Скупштине Александровца (ВИДЕО)

Новинара листа „Расина прес“ Гвоздена Здравића при покушају да уђе на седницу Скупштине општине Александровац, која је најпре због његовог присуства одложена, а затим одржана у просторијама Музеја винарства и виноградарства, физички је напао радник општинског обезбеђења.

Здравић је рекао УНС-у, да је покушао да уђе у Музеј винарства и виноградарства у коме се одржавала седница Скупштине општине Александровац, али му је радник општинског обезбеђења то забранио, рекавши му да ће ући „једино преко њега мртвог“, а затим га је одгурнуо.

Како је УНС-у рекао Здравић, када га је радник обезбеђења одгурнуо он је пао и задобио повреде руке, због чега је отишао у хитну помоћ.

„У болници су ми констатоване лакше телесне повреде. Полиција је дошла по службеној дужности, узела моју изјаву и направила записник“, рекао је УНС-у Здравић.

Раније данас Гвозден Здравић је, како би извештавао, ушао на седницу Скупштине општине Александровац у зграду Општине. Међутим, председник Скупштине Тома Савковић рекао је да му је забрањено да присуствује зато што „неистинито пише о руководству Општине“, као и да се одборници изјасне да ли желе да он присуствује или не.

Здравић је УНС-у рекао да је 49 одборника гласало да он буде избачен са седнице, али да он није хтео да изађе.

Због тога је, како каже Здравић, седница одржана у просторијама Музеја винарства и виноградарства.

У извештају лекара, у који је УНС имао увид, наводи се да је Здравић дошао у хитну помоћ „видно узнемирен“, да га је радник општинског обезбеђења гурнуо, да је пао, огулио руку о камен, као и да се жали на бол у глави.

Наводи се да му је неуролошки налаз уредан, као и да има попречну огуљотину на десној подлактици.

Подсетимо, у фебруару ове године УНС је писао министру и државном секретару у Министарству културе и информисања, министру државне управе и локалне самоуправе и Поверенику за равноправност да функционери локалне самоуправе Александровац крше закон, непуштајући Здравића да прати рад Скупштине општине.

Већ неколико година, председник Скупштине општине Александровац пре сваког заседања Скупштине општине доноси одлуку да Гвоздену Здравићу забрани извештавање са седнице са образложењем да је „недостојан“, због чега је УНС сваки пут реаговао.

У образложењу одлуке коју потписује Тома Савковић, а у које је УНС имао увид, увек стоји да се председник Скупштине „руководио предлогом одборничких група СО Александровац да због необјективног информисања, сталних напада и погрдних текстова на рачун најужег општинског руководства, у листу 'Расина Прес', новинар поменутог листа не може на објективан начин да прати рад седнице", као и да је „недостојан да присуствује седници Скупштине“.

У Закону о јавном информисању пише да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања и да су органи власти дужни да равноправно, без дискриминације, третирају све новинаре и да им омогуће да несметано раде свој посао у јавном интересу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси