Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ: Прва и О2 у марту 263 пута прекршили Закон о оглашавању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 05. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ: Прва и О2 у марту 263 пута прекршили Закон о оглашавању

Против телевизија Прва и О2, због 263 прекршаја Закона о оглашавању у марту ове године, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) поднело је Прекршајном суду захтеве за покретање прекршајних поступака.

Захтев за покретање прекршајног поступка РЕМ-а против ТВ Прве поднет је зато што је у телевизијском програму било 157 прекршаја Закона о оглашавању.

У захтеву против ТВ Прве, који је објављен на сајту РЕМ-а, наводи се да је у емисији „150 минута“ приказано прикривено оглашавање комерцијалног програма „Витаклинци“ трговинског ланца „Макси“.

У емисијама „Практична жена“, „Никад није касно“ и „На првом месту“ непосредно је подстицано на куповину, закуп или коришћење робе или услуге, што је противно Закону о оглашавању, наводи се у захтеву за покретање прекршајног поступка РЕМ-а против ТВ Прве.

РЕМ је уочио и непримерено појављивање пласираног производа у забавним емисијама ТВ Прве „Практична жена“, „Радна акција“, „Звезде Гранда: Специјал“ и „Никад није касно“.

Информативна емисија Вести и забавна емисија „Последњи ловац на вештице“ прекинуте су због ТВ оглашавања, односно ТВ продаје пре истека тридесетоминутног периода,  што је противно Закону о оглашавању, наводи РЕМ у захтеву за покретање прекршајног поступка против ТВ Прве.

РЕМ у захтеву наводи и да је ТВ Прва у марту прекршила члан 35 став један овог Закона у коме је прописано да „у оквиру једног пуног сата емитованог програма комерцијалних пружалаца медијске услуге, ТВ оглашавањe и ТВ продајa не могу заузимати више од 20 одсто времена…у оквиру једног пуног сата“.

Регулатор у захтеву наводи да је уочено емитовање ТВ продаја као посебних програмских садржаја у забавној емисије ТВ Прве „Хиљаду и једна ноћ“, што је противно Закону о оглашавању у којем пише да се „ТВ продаја као посебан програмски садржај не може емитовати у оквиру друге емисије, већ само између појединих емисија“.

За време емисија “Звезде Гранда”, “Звезде Гранда: Специјал” и “Никад није касно” промотивно је упућивано на услуге спонзорства, тако што су „истицани квалитети и предности спонзора (Веногел и др), наводи се у захтеву за покретање прекршајног поступка РЕМ-а.

Захтев за покретање прекршајног поступка против Радио-дифузног предузећа Б92 а.д, власника телевизије О2, РЕМ је поднео због 106 прекршаја Закона о оглашавању.

У оквиру забавног програмског садржаја „Конак код Хилмије“ приказан је блок огласних порука без најавне и одјавне шпице, наводи РЕМ у захтеву против Б92, иако је Законом прописано да ТВ оглашавање и ТВ продаје морају бити лако препознатљиви и јасно и уочљиво звуком, сликом или просторно одвојени од осталих програмских садржаја.

РЕМ у захтеву наводи да су информативна емисија Вести и забавне емисије – играни филмови „Ђаво“, „Спасилац“, „Добродошли у џунглу“, „Инстинкт“ „Свемирски војници“ „Легенда“ и „Пороци Мајамија“ прекинути због ТВ оглашавања, односно ТВ продаје пре истека тридесетоминутног периода.

РЕМ у захтеву је навео и да је О2, као и ТВ Прва, прекршио Закон у коме је прописано да „у оквиру једног пуног сата емитованог програма комерцијалних пружалаца медијске услуге, ТВ оглашавање и ТВ продаја не могу заузимати више од 20 одсто времена…у оквиру једног пуног сата“.

Супротно Закону о оглашавању О2 је за време забавне емисији „Добра земља“ емитовао ТВ продају као посебан програмски садржај, иако то није у складу са Законом о оглашавању наводи се у захтеву за покретање прекршајног поступка РЕМ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси