Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Две деценије од погибије кинеских новинара у НАТО агресији: Трагедија која је заувек спојила српске и кинеске новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Две деценије од погибије кинеских новинара у НАТО агресији: Трагедија која је заувек спојила српске и кинеске новинаре

„Трагедије које су се десиле пре 20 година заувек су спојиле српске и кинеске новинаре. Прво се десио преседан када је НАТО бомбардовао РТС и убио 16 наших колега, а затим на овом месту убијено је троје кинеских новинара“, рекао је председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић на полагању венаца код срушене зграде кинеске амбасаде.

 Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо казала је да смо на данашњи дан изгубили три племенита кинеска новинара.

„Осуђујемо бомбрадовање над Савезном Републиком Југославијом и варварски чин бомбардовања над кинеском амбасадом. Кинески и српски народ били су заједно у најтежим тренуцима, а пријатељство постаје све чвршће“, рекла је Чен Бо и додала да је уверена да ће погинули кинески новинари увек живети у срцу наша два народа.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је „агресија 1999. године чин без преседана у историји“, а „колико је био монструзан говори чињеница да циљеви нису били само војни, већ и цивилни“.

„Желимо да одамо почаст онима који су дали своје животе, новинарима који су погинули обављајући свој посао, да одамо почаст грађанима Кине који су били овде заједно са српским народом и да кажемо да никада нећемо да заборавимо“, рекао је Ђорђевић.

У нападу НАТО-а на амбасаду Народне Републике Кине 7. маја 1999. године, у 23 сата и 45 минута, погинули су Син Синг и Ђи Ђинг, дописници дневног листа Гуангминг жибао и Шао Јунхуан, дописник кинеске новинске агенције Синхуа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси