Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Чека се да Ана Брнабић прими Мају Павловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 05. 2019.

Аутор: В. Новковић Извор: УНС

Чека се да Ана Брнабић прими Мају Павловић

Власница Канала 9 Маја Павловић рекла је данас након састанка са чланицом Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Александром Јанковић да неће престати са штрајком глађу све док се не испуне четири од девет њених захтева, као и да ће до тада штрајк наставити у Београду.

Први захтев упућен је Организацији произвођача фонограма Србије (ОФПС) од које се тражи да повуче сва извршења и врати на рачун новац који је скинула Каналу 9 по пресудама за које Павловић тврди да су незаконите, као и да у свим поступцима које воде против Канала 9 ОФПС и Сокој затраже застој док се не окончају поступци пред Уставним судом.

Павловић тражи и да се продужи споразум који је Канал 9 закључио прошле године са Емисионом техником и везама (ЕТВ), а који истиче овог месеца. Од Министарства телекомуникација захтева измену Правилника о накнадама ЕТВ за локалне емитере како накнада коју локални емитери плаћају ЕТВ-у не сме бити већа од оне коју су плаћали РАТЕЛ-у.

Трећи захтев односи се на враћање Канала 9 у дистрибуцију IPTV-a, који је, како се наводи у захтевима, незаконито одбио да емитује програм ове телевизије.

Последњи захтев који власница новосадске телевизије очекује да се реши како би престала са штрајком глађу након 19 дана, упућен је градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, од кога захтева да престане да кажњава Канал 9 и да овој телевизији омогући равноправан приступ средствима на управо расписаном конкурсу за суфинансирање медија.

Преостале тачке захтева, за које Павловић наводи да институције могу решити у наредних месец дана, односе се на судске поступке које Канал 9 води пред Управним и Врховним касационим судом.

На крају, Павловић тражи  да се покрену инцијативе за измену Тарифа СОКОЈ и ОФПС јер „минимални износи накнада нису у складу са Законом о ауторским правима“, као и измену Правилника за обрачун накнада за емитовање за локалне и регионалне ТВ станице.

Чланица Савета РЕМ-а Александра Јанковић изјавила је након састанка да ће РЕМ пренети њене захтеве премијерки Ани Брнабић.

„Иако то можда излази из наших надлежности ми јесмо спремни да, пре свега, због добробити не само Канала 9 него и других локалних телевизија који имају обиље проблема, одиграмо неку улогу посредника“, рекла је Јанковић и навела да је Регулатору у циљу да се што пре одржи састанак председнице Владе и директорке телевизије К9.

Представницима новинарских удружења није било дозвољено да присуствују овом састанку, али су накнадно чланица Савета РЕМ-а Александра Јанковић и Маја Павловић новинарима саопштиле исход разговора.

Подсетимо, Маја Павловић дошла је данас у Београд где је наставила штрајк глађу испред просторија РЕМ-а на тргу Николе Пашића.

Павловић тражи да се састане са председницом Владе Аном Брнабић и председницом Уставног суда Весном Илић Прелић јер сматра да су то „инстанце које све ово што тражимо могу да реше“.

Она наводи да су јој се јуче јавили из кабинета премијерке, као и да су примили њене захтеве и рекли да ће се данас јавити у најкраћем року, али се то до слања овог извештаја није десило.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси