Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Горан Томашевић-први српски фоторепортер добитник Пулицера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 04. 2019.

Извор: УНС

Горан Томашевић-први српски фоторепортер добитник Пулицера

Фоторепортер агенције Ројтерс Горан Томашевић један је од чланова екипе фотографа ове агенције који су добитници овогодишње Пулицерове награде.

Томашевић је награђен за фотографију петла који пролази поред осамнаестогодишњег дечака који је погинуо у обрачуну банди у Хондурасу.

Фотографи агенције Ројтерс награђени су за „живописну и запањујућу визуелну причу о важности, очају и туги миграната док су путовали у САД из Централне и Јужне Америке”.

Томашевић је био номинован за ову награду и 2014. године за фотографије из Сирије.

Подсетимо, Горан Томашевић добитник је УНС-ове награде за новинарство без граница 2012. године.  

Рођен је 1969. године у Београду. Каријеру фоторепортера започео је у дневном листу “Политика” 1991. године, а пет година касније извештавајући о политичким догађајима у бившој Југославији почео је сарадњу са британском агенцијом Ројтерс.

Од 1997. године покривао је догађаје на Косову и Метохији и током НАТО бомбардовања био један од ретких фоторепортера који су остали у тој покрајини. Као фоторепортер агенције Ројтерс извештавао је из Ирака у време власти Садама Хусеина и касније током инвазије на ту земљу 2003. године. Његове фотографије рушења Садамовог споменика у Багдаду прве су у свету обзнаниле пад ирачког режима. Од 2002. до 2006. године био је Ројтерсов извештач са седиштем у Јерусалиму, а од 2006. до 2012. у Каиру. Тренутно је у Најробију шеф фотографа агенције Ројтерс за Источну Африку (Chief Photographer East Africa).

Међу историјским догађајима о којима је сведочио својим објективом су и револуције у Египту и Либији, избори и референдум о независности Јужног Судана, председнички избори у Демократској Републици Конго и у Пакистану, земљотрес у Кашмиру, Олимпијске игре у Сиднеју 2000. године и Светско првенство у фудбалу 2006. године у Немачкој. Провео је много времена и са америчким војницима у Ираку и Авганистану.

Горан Томашевић био је фотограф године агенције Ројтерс 2003, 2005. и 2011, а 2008. године је добио награду те агенције за најбољу фотографију. Добио је и Кинеску награду за међународну новинску фотографију (CHIPP) 2004, а 2005. године награду америчког Националног удружења новинских фотографа (NPPA) за најбоље фото-новинарство у категорији портрета и личности. Три пута је био добитник награде YU pres photo, а 2009. године му је Друштво издавача у Азији, са седиштем у Хонг Конгу, (SOPA), доделило Награду за изузетност у новинској фотографији.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

17.04.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 19:18

okrutno

Ovaj nije srpski nego medjunarodni, jer radi za Rojters. A fotka je užasna.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси