Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Навршило се 25 година од смрти Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 04. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Навршило се 25 година од смрти Даде Вујасиновић

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се у понедељак, 8. априла, навршава 25 година од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић, а да је случај и даље у предистражној фази. Истрага се још увек није одредила да ли је смрт новинарке наступила као последица убиства, самоубиства или несрећног случаја.

Пре две године и девет месеци Више јавно тужилаштво (ВЈТ) добило је извештај Холандског форензичког института у Хагу, на основу доказног материјала који је му је 2015. године проследило Министарство правде. Закључак извештаја достављеног Вишем јавном тужилаштву јула 2016. године је да „повреде које је критичном приликом задобила покојна Радислава Дада Вујасиновић могу бити резултат убиства, самоубиства или несрећног случаја”.

На питање УНС-а шта је ВЈТ од тада урадило и докле се стигло са расветљавањем смрти Радиславе Даде Вујасиновић, у ВЈТ су рекли да је Тужилаштво пре вештачења Форензичког института „предузело низ доказних радњи провером свих расположивих информација добијених од УНС-а, Комисије за истраживање убистава новинара и других извора, пре свега испитивањем сведока, као и потребним вештачењима“.

УНС је упитао шта досадашњи рад указује, да ли је у питању самоубиство, убиство или несрећни случај, у ВЈТ су рекли да налаз Форензичког института није искључио ни једну од три могућности.

„Према достављеном вештачењу, а након анализе достављених трагова, вештаци нису могли да искључе ниједну од ове три могућности, иако вештачењем трагови трећег лица нису откривени“, речено је УНС-у у ВЈТ.

Веран Матић: Очекујемо да се ВЈТ коначно одреди према овом случају

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић за УНС каже да нажалост Комисија нема нових информација о истрази околности смрти Даде Вујасиновић.

„Као што знате скоро 15 година овај случај је вођен као самоубиство. Наш маневарски простор није био велик, али све што смо могли да проверимо урадили смо укључујући и предлог да се уради супервештачење од стране релевантне светске институције, како би се установиле чињенице које су биле спорне када је реч о форензичком и судско медицинском аспекту“, рекао је УНС-у Матић.

Он каже да је „Холандски форензички институт на основу доступног материјала установио да је у питању једно опаљење, али поред тога не много више па су закључили да је према њиховим налазима могуће и убиство и самоубиство“, рекао је Матић. Додао је да су представници Комисије разговарали са свим доступним могућим сведоцима, који су у различитим приликама помињали околности смрти Даде Вујасиновић, али да није било корисних информација из тих разговара.

„Комисија мора да сачека коначно становиште Вишег јавног тужилаштва у Београду, које поступа у овом случају и да након тога сачини анализу поступања и евентуално позове сведоке и учеснике у истрагама које су вођење поводом овог случаја, те да након тог обавести јавност о свом закључку“, рекао је УНС-у Матић.

На питање УНС-а да ли су од Тужилаштва добили нове информације, Матић је рекао да нема нових детаља, осим да је истрага у овом случају и даље отворена.

„Очекујемо да се Више јавно тужилаштво у Београду коначно одреди према овом случају, односно да га закључи или наложи неку радњу у складу са Закон о кривичном поступку“, рекао је УНС-у Матић.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару број 118 у Новом Београду. У записнику који је сачињен после обављене обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 сати.

Званична верзија догађаја тада била је да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке.

Породица Даде Вујасиновић је ангажовала и приватног балистичара Зорана Јовановића који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна група.

Његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен.

Балистичар Владимир Костић 2008. године обавио је низ вештачења. Он је предао суду свој налаз у коме се наводи и да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са две патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће.

Након тога, Окружни јавни тужилац у Београду у јануару 2009. године, преквалификовао је случај у убиство уместо самоубиства и покренуо преткривични поступак.

Холандски форензички институт у Хагу утврдио је у свом извештају да је у телу Даде Вујасиновић пронађен један филцани чеп, а не два, како је тврдио балистичар Владимир Костић.

Иначе, вештачење Владимира Костића рађено је 2008. године, у време када није био пронађен доказни материјал из истраге смрти Даде Вујасиновић и када се веровало да је он уништен у НАТО бомбардовању полицијског објекта. Костић је практично вештачио вештачења, односно стручне налазе других вештака, а не сам доказни материјал.

Тек на инсистирање Комисије за истраживање убистава новинара, доказни материјал је пронађен и утврђено је да се он налазио у орману полицајца који је преминуо. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси