Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ: СББ да одмах врати РТС на прво место?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ: СББ да одмах врати РТС на прво место?

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) данас је донео одлуку којом упозорава кабловског оператора СББ да је неопходно да одмах врати пређашњи распоред канала у свом каблу. Из ове одлуке није јасно да ли РЕМ тражи да СББ РТС врати на прво место са којег је померен 2017. године или на друго где је Први програм Јавног сервиса био до пре два дана.

РЕМ је на сајту објавио да је повод за упозорење, допис СББ-а у ком обавештава РЕМ да је у току „промена нумерација програмске понуде“ због „увођења нове нумерације на кључним платформама ЕОН и истовремено да је на споредној платформи Д3 дошло до техничких проблема“.

Услед техничких проблема како објашњава СББ РЕМ-у дошло је до „привременог померања укупно шест канала за једну позицију“.

У допису РЕМ-а СББ-у наводи се да „непоштовање утврђених обавеза као и непоштовање одлука Регулатора повлачи за собом све законске последице и представља основ за одговорност за настале последице на тржишту“ и „евентуалне штете коју на овај начин трпе пружаоци медијских услуга“ због померања редоследа канала.

РЕМ је СББ позвао на седницу Савета РЕМ-а који ће се одржати у петак поводом „поштовања посебне обавезе оператора електронских комуникационих мрежа за дистрибуцију медијских садржаја“.

Подсетимо, кабловски оператор СББ је марта 2017. године променио распоред канала, па је свој прекогранични канал, телевизију Н1 ставио на прво место на даљинском управљачу на којем је до тада био програм РТС 1. Овај оператор јуче је поново променио позицију РТС 1, па га је са другог места, где је поставио свој канал ТВ Нова С, померио на трећу позицију.

Због овога је, након две године, јуче Савет РЕМ-а поднео захтев за покретање прекршајног поступка против СББ-а јер овај оператор није обавестио Регулатора да је програм Радио-телевизије Србије (РТС) померио иза страних канала.

„Оператор је био у обавези да у писаној форми обавести Регулатора о свакој промени броја и структуре програмских пакета“, наводи се на сајту РЕМ-а.

Како се наводи на овом сајту, РЕМ ће водити поступак против компаније СББ због повреде одредбе члана 100 Закона о електронским медијима.

Иначе, у овом члану Закона стоји да је „оператор дужан да приликом дистрибуције медијског садржаја поштује логичку нумерацију канала, коју одређује Регулатор узимајући у обзир природу медијске услуге и зону покривања за коју је издата дозвола за пружање медијске услуге“.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

27.03.

2019.

Danilo [нерегистровани] у 18:50

SBB bas je Okey

Sta zeli taj rts... da placamo 2x "tv predplatu, jednom logicno kablovskom operateru, i opet rts "dekicu"..jutarnji program(sa istim vestima i vremenskom prognozom) do podneva, repriza na reprizu na repriziranje, domacih soc. post kom. filmova i to za drzavnu novu godinu i WOW remast-digitalizovane "student nije zapalio zito", ajd bez. Dete sa BGD kaldrme.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси