Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Политика“ опет кажњена због невраћања Светлане Васовић Мекина на посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

„Политика“ опет кажњена због невраћања Светлане Васовић Мекина на посао

Први основни суд у Београду казнио је Политику новине и магазини (ПНМ) са пола милиона динара зато што ова медијска кућа није вратила новинарку „Политике“ Светлану Васовић Мекина на посао, иако је Врховни суд пресудио да је 2010. године била незаконито отпуштена.

Уколико ПНМ не плати казну суд ће, како се наводи у пресуди у коју је УНС имао увид, пописом, проценом и продајом покретних ствари које се налазе на адреси ПНМ-а, наплатити ову казну.

Подсетимо, Први основни суд казнио је и средином прошле године ПНМ са сто хиљада, а директорку „Политике“ Миру Глишић Симић са 15 хиљада динара. Казна је уследила након што ова медијска кућа ни годину дана после коначне пресуде Врховног касационог суда, није вратила Светлану Васовић Мекина на посао.

Зато што Светлани Васовић Мекинa није надокнадила ни трошкове парничног поступка у износу од 525.750 динара, Први основни суд је прошле године дао налог Народној банци Србије да јој се са рачуна ПНМ-а исплати тај износ.

Покренут предистражни поступак по кривичној пријави УНС-а против директорке „Политике“ Мире Глишић Симић

Удружење новинара Србије (УНС) је октобра 2018. године Првом основном јавном тужилаштву поднело кривичну пријаву против Мире Глишић Симић јер новинарку Светлану Васовић Мекина ни скоро годину и по дана од пресуде за незаконит отказ није вратила на посао.

УНС је у пријави истакао и да је „јасно да директорка „Политике“, која је дужна да изврши судску одлуку и Светлану Васовић Мекина врати на рад – то неће да учини и да је спремна да својим новцем, а посебно новцем друштва које заступа, плаћа ову своју самовољу“

По кривичној пријави коју је УНС поднео против директорке ПНМ-а Мире Глишић Симић покренут је предистражни поступак, којим се прикупљају предистражни докази.

Тужилаштво је навело и да је „15. новембра 2018. године део кривичне пријаве који се односи на кривично дело Злоупотреба одговорног лица из члана 227 Кривичног законика, у складу са одредбама члана 2 Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, уступљен на надлежност и даље поступање Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду“.

Пресуда Врховног касационог суда: “Политика“ је поступала незаконито

Подсетимо, Врховни касациони суд прошле године пресудио је да је новинарка „Политике“ Светлана Васовић Мекина незаконито отпуштена 2010. године, и да, после осам година, мора да буде враћена на посао. Отказ новинарки је уследио након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији.

Врховни касациони суд потврдио је пресуду Првог основног суда из 2014. године којом су, као незаконити, поништени решење да је услед организационих промена престала потреба за радом Светлане Васовић Мекина и решење којим јој је отказан уговор о раду.

Пресуду Првог основног суда је Апелациони суд преиначио 2015. године и одбио захтев новинарке да се ова решења пониште, након чега је она Врховном касационом суду поднела захтев за ревизију.

„Политика” је поступала незаконито јер је у складу са Законом о раду, пре отказивања уговора о раду, морала да донесе Програм решавања вишка запослених, утврдио је Врховни касациони суд.

Врховни касациони и Први основни суд утврдили су да је у „Политици“ било на располагању више слободних радних места за која је Светлана Васовић Мекина испуњавала услове али јој, за разлику од других запослених, није било понуђено ниједно.

Тиме је руководство „Политике“, по оцени суда, "повредило принцип забране дискриминације зајамчен Уставом РС и Законом о раду који забрањује да се запослени ставља у неповољан положај у односу на друга лица у истој или сличној ситуацији".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси