Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Зоран Станојевић: Захтевали су да их одведем у режију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Зоран Станојевић: Захтевали су да их одведем у режију

„Прошле суботе протестанти су најавили да ће Радио-телевизија Србије (РТС) бити главна мета и да ће на два сата блокирати улазе зграде ове медијске куће. То је разлог зашто сам одлучио да будем са својим млађим колегама на интернет порталу у суботу увече“, рекао је у видео обраћању међународним организацијама уредник интернет портала РТС-а Зоран Станојевић.

„У последњих 15 недеља опозиција у Србији организовала је антирежимске протесте. Протестанти су редовно пролазили поред зграде Јавног медијског сервиса и скандирали против тога како РТС извештава. Ови протести никада нису били насилни и усмерени на то да се упадне у зграду РТС-а, све до сада“, започео је своје обраћање Станојевић.

Он је рекао да је у једном тренутку чуо да су неки од протестаната ушли у зграду и да је због тога отишао да провери шта се дешава.

„Кренуо сам ка дневничком студију у коме се емитује главна емисија вести. У ходнику сам се сударио са групом од око 50 протестаната који су тражили да уђу у режију. Препознали су ме, окружили и захтевали да их одведем у режију. Рекао сам им да то није могуће. Одвраћао сам их од те идеје и рекао им да није добро то што раде, као и да када би ушли у режију програм би био прекинут“, навео је Станојевић.

Описујући атмосферу Станојевић је рекао да је било тензија, али не и насиља.

„У међувремену, емитовање главних вести било је завршено. Рекао сам им да није могуће да буду у вестима. Замолили су ме да направимо посебну емисију како би уживо у њој говорили о својим захтевима. Тражили су ми да зовем надређене и да их питам“, рекао је Станојевић.

Након овог захтева лидера опозиције и дела протестаната Станојевић је позвао надређене, како наводи у обраћању међународним организацијима, који су им поручили исто што сам им и ја рекао.

„Рекао сам им да је најбоље за све да изађу из зграде РТС-а. Полиција им је рекла да је најбоље да оду мирно из зграде, него да их избаце. Одговорили су да неће изаћи“, рекао је Станојевић.

Он је казао да су преговори са њима трајали око сат времена.

“Било је мноштво камера и мобилних телефона који су емитовали пренос за кабловске телевизије, као и за Фејсбук и Јутјуб канале. Пазио сам шта говорим са лидерима опозиције зато што је било уживо укључења, снимано је камерама и изјаве су преношене јавно“, рекао је Станојевић и додао да су чак прочитали неке поруке које је добијао од надређених, а које није могао да сакрије.

„Ми нисмо тражили од других колега да уђу у зграду без нашег одобрења и да снимају без одобрења, али тако је било“, казао је Станојевић.

„Након пола сата полиција је почела да их потискује из зграде. Неки су послушали полицију, а неки су одбијали, па је полиција употребила силу. Нисам видео тучу на месту где сам био. Не знам шта се дешавало на степеницама“, рекао је Станојевић.

Након што су сви отишли из зграде Станојевић каже да су запослени могли да наставе да раде и извештавају шта се дешавало те ноће у згради РТС-а.

„Били смо спречени да радимо док је зграда била под опсадом. Поједини новинари и уредници били су у згради, чекајући да се све заврши. Интернет портал који водим извештавао је о дешавањима у згради“, рекао је Станојевић.

Говорећи о штети на имовини у згради РТС-а, Станојевић је рекао да је било поломљених прозора и врата.

„Било је јасно да уништавање имовине није био главни циљ протестанта. Нико од нас није био повређен током целог догађаја. Екипа која реализује вести закључала се у студију и тако провела два сата“, обавестио је Станојевић међународне организације о упаду у зграду РТС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси