Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ и ЕФЈ осудили упад у РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 03. 2019.

Извор: УНС, РТС, ИФЈ

ИФЈ и ЕФЈ осудили упад у РТС

Упад демонстраната и дела опозиције у зграду Јавног сервиса током протеста осудиле су Међународна федерација новинара и Европска федерација новинара (ИФЈ и ЕФЈ). Захтевају од свих страна да поштују РТС-ову независност уређивања.

У саопштењу Међународне федерације новинара наводи се да је "група од око 100 антивладиних демонстраната упала у зграду РТС-а у суботу захтевајући уживо укључење у програм“.

ИФЈ и ЕФЈ подсећају да су демонстранти који су желели да се чује њихови ставови против председника Александра Вучића чују у живом програму, потиснути из зграде РТС-а након интервенције полиције.

"Био је то први пут после 20 година да су демонстранти напали седиште српског Јавног сервиса. Према наводима Удружења новинара Србије (УНС), неки новинари били су одгурнути и прећено им је. Међутим, и уз све напетости, нико није повређен у инциденту", наводи се у саопштењу.

"Демонстранти су од мене тражили да се емитује посебан програм како би могли да изразе своје захтеве и питали су ме да позовем своје надређене.  Назвао сам их и рекли су ми исту ствар коју сам већ објаснио демонстрантима:  то није могуће.  Затражили смо им да добровољно напусте зграду, али су они одбили. Полиција је морала да их потисне напоље. Неки од њих пружали су отпор па је полиција морала да користи силу. Није било пребијања", рекао је за ИФЈ Зоран Станојевић, члан УНС-а и уредник на РТС-у који је био ту у време упада.

Станојевић је додао да новинари нису могли да раде док је зграда била под опсадом, а уредници и новинари  били су закључани у редакцијама.

"Било је неке штете, сломљених врата и прозора, али је било јасно да уништавање зграде није био циљ демонстраната. Нико од запослених није повређен. Након што су отишли, наставили смо да радимо", рекао је Станојевић.

Генерални секретар ИФЈ-а Ентони Беленџер у саопштењу је истакао да је упад у просторије било ког медија недопустив у демократским друштвима.

"Позивамо све стране, укључујући и државу, да заштити уређивачку независност РТС-а. Српско друштву заслужује независан Јавни сервис", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, УНС је затражио од ИФЈ-а, ЕФЈ-а и представника ОЕБС-а за слободу медија да осуде упад групе протестаната предвођених опозиционим лидерима у РТС.

У обраћању међународним организацијама УНС је навео да се преко потребног дијалога у српском друштву не може доћи у атмосфери насиља и бесправног запоседања зграде РТС, у присуству људи у фантомкама и полиције.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси