Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Политика“ до 1941. уклоњена из дигиталног архива Народне библиотеке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

„Политика“ до 1941. уклоњена из дигиталног архива Народне библиотеке

У електронском каталогу Народне библиотеке Србије (НБС) више нема издања листа „Политика“ од 1904. до 1941. године, потврђено је Удружењу новинара Србије (УНС) у НБС-у.

„На захтев куће Политика новине и магазини (ПНМ), НБС повукао је дигитализованa издањa листа ‘Политика’ за период до 1941. године, a који је низ година био на располагању нашим онлајн корисницима“, објављено је на сајту НБС-а.

На питање УНС-а по ком законском основу и зашто је ПНМ захтевала да се повуку дигитализована издања овога листа до 1941. године, директорка ПНМ-а Мира Глишић Симић није одговорила.

УНС је питао начелницу одељења за развој дигиталне библиотеке и микрографију Taмару Бутиган Вучај са којим образложењем је ПНМ захтевао од Народне библиотеке да ова издања буду уклоњена, али ни она није одговорила.

Како УНС сазнаје данас ће бити одржан Управни одбор НБС-а на којем ће бити речи и о уклањању листа „Политика“ из дигиталног архива Народне библиотеке, а јавност ће након тога бити обавештена о овом случају.

Издања листа „Политика“ до 1941. године, како стоји на сајту НБС-а, моћи ће да се користе у читаоницама НБС-а.

У Закону о ауторским и сродним правима у члану 45 стоји да је дозвољено „без дозволе аутора  и без плаћања ауторске накнаде умножавање дела од стране јавних библиотека…“.

Подсетимо, заједничким пројектом „Политике“ и НБС-а 2006. године издања листа „Политика“ од 1904. до 1941. године постала су део електронског архива НБС –а, као и Политике онлајн.

Циљ овог пројекта како је тада овај лист објавио било је „очување и архивирање листа „као ексклузивног и еминентног представника српске културе и баштине“.

Иначе, на сајту „Политике“ у рубрици „Архива“ су текстови листа од 2006. године до данас. Појединачна издања на сајту овога листа корисници не могу да листају, као што су раније могли на електронској страници НБС-а.

Примерци „Политике“ у дигиталној архиви НБС-а могли су и да се претражују бесплатно, по датуму издања.

Говорећи o дигитализацији листа тадашња главна и одговорна уредница листа „Политика“ Љиљана Смајловић рекла је да она „представља занимљиво путовање у прошлост, у социолошком, политичком и феноменолошком смислу“.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

19.03.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 07:58

Нажалост

Претостављам да је већини колегиница и колега још свеже сећање на то да је директор НБС Мирослављево јеванђеље држао у подруму, без икаквих система обезбеђења чувања, најпре у погледу константне температуре и константне релативне влажности ваздуха на месту где се чува. Такође, верујем да сте упознати са иницијативом коју су покренули запослени, тачније само двоје њих, апелујући на све да је архивски простор у НБС попуњен и препуњен и да већ у овм тренутку, НБС нема адекватан простор за чување како капиталних књига, тако и свих нових издања. Несхватљиво је што чланови УНС који раде у озбиљним медијима, скромно или баш никако посвећују пажњу овом проблему. Није наше да дижемо буне и протесте, али јесте баш на нама велика обавеза да се о овом проблему коначно поведе једна писана кампања да се ствари у НБС доведу на право место.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси