Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Седам хапшења због упада у зграду РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 03. 2019.

Аутор: В. Новковић Извор: УНС, РТС, Н1, Данас, Танјуг

Седам хапшења због упада у зграду РТС

Полиција је идентификовала и привела седам особа због сумње да су извршиле кривична дела и прекршаје у синоћњем упаду демонстраната у зграду Радио-телевизије Србије (РТС). Министарство унутрашњих послова као разлоге за привођење навело је уношење моторне тестере у просторије Јавног сервиса, разбијање прозора на улазу у зграду, као и физички напад на полицијске службенике.

Припадници полиције потиснули су синоћ око 23 часа учеснике протеста „1 од 5 милиона“ из зграде РТС-а у коју су ушли са опозиционим лидерима Бошком Обрадовићем, Драганом Ђиласом и Зораном Лутовцем, као и председником општине Стари град Марком Бастаћем и странке Зелених Дејаном Булатовићем. У току вечери појавили су се и председник Народне странке Вук Јеремић и председник Левице Србије Борко Стефановић.

Протестна шетња „1 од 5 милиона“, 15. по реду, завршила се блокадом зграде РТС-а и уласком дела демостраната у просторије Јавног сервиса око 19.30.

„Ушли смо да вратимо РТС народу“, рекао је Бошко Обрадовић и позвао грађане да уђу у просторије Јавног сервиса тражећи да буду ванредно укључени у Први програм РТС-а.

Он је рекао да се неће померити док грађани који недељама шетају широм Србије не добију прилику да кажу грађанима због чега протестују. Обрадовић је касније саопштио да  је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић путем СМС поруке уреднику Зорану Станојевићу рекао да не пушта грађане који протестују у програм.

Како је јавила репортерка Данаса, по доласку пред зграду РТС-а демонстранти су из протеста према уређивачкој политици Јавног сервиса јајима гађали зграду.

Руководилац службе обезбеђења РТС-а Горан Најдановић рекао је да је око 100 људи ушло у зграду, тражећи студио из којег се емитује Дневник.

"Приликом гурања на уласку поломљена су врата, онда док су тумарали не могу да кажем да је било неке штете, касније је настала штета на пар прозора на ходнику", рекао је Најдановић, а пренео РТС.

Стефановић: Демолирали су улаз у РТС

Након упада у РТС, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић сазвао је конференцију за новинаре на којој је позвао грађане испред РТС-а да се мирно разиђу, а лидере Савеза за Србију да одмах прекину са насиљем и претњама новинарима.

„Они су демолирали улаз у РТС, ушли унутра, претили новинарима “, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре и најавио да ће прекршајно и кривично одговарати свако ко је чинио насиље и претио.

Након конференције министра Стефановића, Обрадовић је како преноси Н1, рекао: „Не пристајемо на претње, на уцене, никакво насиље не спроводимо, нити рушимо, ништа не радимо противно закону, баш насупрот штитимо га и остаћемо овде“.

У зграду РТС-а ушли су и један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас, председник демократске странке Зоран Лутовац, председник градске општине Стари град Марко Бастаћ и председник Зелених Дејан Булатовић.

Након што су грађани и лидери опозиције одбили да напусте зграду РТС, око 21.30 припадници жандармерије су почели да изводе људе. Грађани су негодовали и узвикивали „Ухапсите Вучића“.

Демонстранти су, како преноси Н1, стигли до трећег спрата.

Организаторка протеста „1 од 5 милиона“ Јелена Анасоновић рекла је да је полиција напала једног од организатора протеста Срђана Марковића испред зграде РТС-а, као и да има снимак у коме полиција јури Марковића и још неколико студената и удара га.

Након што су потиснути из зграде, грађани су остали испред РТС-а још око два сата, после чега су се разишли.

Министар Небојша Стефановић поново се обратио јавности у 22.50 и рекао да је полиција на миран и цивилизован начин решила ситуацију, као и да је једна особа приведена због шутирања полицајца.

Обрадовић и грађани испред Председништва, Вучић одржава конференцију

Бошко Обрадовић позвао је грађане да се окупе данас у 11.55 испред зграде Председништва, у време када је председник Александар Вучић најавио конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а. Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику.

На данашњој конференцији председник Вучић је рекао да је држава месецима ћутала, али да неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога. Вучић је оштро критиковао уношење тестере у зграду РТС-а и рекао да је особа са тестером идентификована.

Бујошевић: Запослени РТС-а нису могли да раде

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић рекао је синоћ у трећем Дневнику да запослени у РТС-у нису могли да професионално обављају свој посао и да су их у томе спречили они људи који су ходницима зграде пролазили са моторним тестерама у рукама.

Бујошевић се извинио гледаоцима због кашњења емисије, али и свим запосленима. „Ми, а ни држава нисмо им омогућили да нормално раде свој посао, онако како заслужују“, рекао је Бујошевић.  

Он је додао и да су протести изгубили легитимитет насилним упадом у РТС.

Министарство осудило улазак демонстраната у зграду РТС

Министарство културе и информисања саопштило је да улазак демонстраната у зграду РТС представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

Министарство је позвало групу људи који су ушли у зграду РТС-а да се повуку, а оне које их подржавају, да се уздрже од таквих поступака.

У саопштењу се наводи и да се „политички ставови, какви год да су, не смеју изражавати на начин супротан закону, јавном реду и општем интересу друштва“.

УНС писао међународним организацијама

Удружење новинара Србије (УНС) тражило је од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а, а да редакција информативног програма Јавног сервиса Србије омогући грађанима да буду професионално и благовремено информисани о захтевима опозиције и грађана који протестују.

УНС је данас затражио од Међународне федерације новинара, Европске федерације новинара и Представника ОЕБС-а за слободу медија да осуде упад групе протестаната предвођених опозиционим лидерима у Радио-телевизију Србије.

Председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је у Јутарњем програму РТС-а да оно што су лидери опозиције урадили синоћ показује да не желе слободан РТС, већ „оно на шта се они жале да неко има монопол над информацијама - да су представници власти превише присутни на вестима хоће да замене својим присуством, а не да грађани буду боље информисани“.

УО РТС-а: Штитимо уређивачку независност

Управни одбор РТС-а саопштио је данас да РТС као Јавни медијски сервис не сме да постане полигон за насилне политичке обрачуне политичких актера.

„Сваки покушај насилног утицаја на уређивачку политику руши темеље на којима почива идеја о јавном медијском сервису као једном од стубова демократског друштва. УО РТС има законску обавезу да штити уређивачку независност уредника и слободу новинара. Из тог разлога бескомпромисно осуђујемо синоћни насилни упад у зграду РТС и покушај да се насилно утиче на уређивање програма“, наводи се у саопштењу.

Реаговања медија и медијских удружења на упад у зграду РТС-а

Упад у зграду РТС-а осудила је и Радио-телевизија Војводине истичући да чврсто стоји уз РТС у остваривању заједничке мисије Јавног сервиса. У осуди су им се придружили и Друштво новинара Војводине, новинари Регионалне ТВ Панчево, Новосадске ТВ, као и новинска агенција Танјуг.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) упозорили су да је инцидент у згради РТС-а последица опасних тензија у друштву за које је најодговорнија власт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси