Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вучић Вукотићу: Најбољи си уредник у Србији, али не можеш бити изнад државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Вучић Вукотићу: Најбољи си уредник у Србији, али не можеш бити изнад државе

Милан Беко га је позвао, како наводи некадашњи генерални директор и главни уредник свих издања Компаније „Новости“ Манојло Мањо Вукотић у аутобиографској књизи „Оловне речи“, у Луку „Београд“ и рекао: „Вратио сам се сад од Вучића. Одлучили су да те замени Ратко Дмитровић“.

Вукотић је тада одлучио да подносе оставку. Нови Надзорни одбор чију већину представника има Влада, једногласно је 2013. године прихватио ову оставку.

Вукотић је писао о „растанку“ са Компанијом „Новости“ у којој је провео четири деценије. „Растанак“ је уследио, како Вукотић наводи у књизи након што су „таблоиди и други стршљенови почели да зује око главе, неподношљиво отровно“, као и након позива тадашњег потпредседника Владе Александра Вучића.

Појачаним тоном, како је Вукотић описао у књизи „Оловне речи“, позвао га је изненада Александар Вучић и рекао му да је „најбољи уредник у Србији, али да не може да буде изнад државе“.

Вукотић је у књизи открио и разговор са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем, у присуству саветника за штампу Небојше Крстића, Мирослава Мишковића и Милке Форцан.

„Позвао сам акционаре, власнике да мало разговарамо о ‘Новостима'. Да видимо куда иду. Мислим да садашњи курс није добар“, започео је тада разговор Тадић.

Упркос томе што је Вукотић Тадићу рекао да нису сви акционари присутни, да фали Милан Беко и да би било фер да је тамо, тадашњи председник Србије му је љутито одговорио „да га то не интересује“.

„’Новости’ су прешле на страну четничке идеологије! Нема Европе. Нема новог. Нема будућности. То тако не може“, рекао је тада Тадић, написао је Вукотић у књизи.

Вукотић је писао и о свом новинарском почетку у листу „Студент“ који је, како наводи, била „велика вежбаоница“ из чије редакције је „лако постао професионалац у недељнику ‘Београдска недеља’“. 

Као главни уредник Вукотић је водио лист „Борба“ од 1989. до 1993. године. У књизи је писао о кризама овог листа, па и о „медијском рату“ између „Политике“ и „Борбе“.

Вукотић је у књизи писао и о Славку Ћурувији кога је у „Борби“ унапредио за уредника, јер је био „човек задатка, оштар, дисциплинован, педантан, неизмерно амбициозан“.

„Славко је, чини ми се, био разапет између властитих жеља и циљева, између политике и новинарства, између реалности и амбиције, између горопадног система и веровања у боље и лепше, између слободне речи и отворених затворских врата“, наводи Вукотић о Ћурувији.

Блесак „Блица“ је поглавље књиге у којем Вукотић описује покретање листа „Блиц“ у којем је он био први главни уредник. За „Блиц“ Вукотић наводи да је „разбио тржишни простор и објективношћу зграбио публику“, али их је уводник „против демонстрација Вука Драшковића“ „умало усмртио“.

Манојло Мањо Вукотић рођен је 21. новембра 1938. године у Цетињу. Пола века био је новинар и уредник у најпознатијим београдским новинама.

Вукотић је као главни уредник водио “Борбу” (1989-1993), био је први главни уредник дневника “Блиц” (1996-1998), као и један од оснивача и главни уредник “Гласа јавности” (1998-1999).

У „Вечерњим новостима“ запослио се 1966. године. На месту генералног директора Компаније „Новости“ и главног и одговорног уредника свих издања ове компаније био је од 2000. до 2013. године.

Вукотић је 2013. године основао издавачку кућу „Вукотић  медиа“.

Добитник је награде Удружења новинара Србије (УНС) „Димитрије Давидовић“ 2001, као и Повеље за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе 2004. године.

Издавач: Вукотић медиа

Писмо: Ћирилица

Повез: Меки

Број страна: 409

ИСБН: 978-86-89613-90-2

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси