Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Маја Павловић: Савет РЕМ-а имао слуха за Канал 9
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 01. 2019.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Маја Павловић: Савет РЕМ-а имао слуха за Канал 9

„Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) пристао је да сачека да се заврши управни спор који водимо против њихове одлуке из 2015. године да Канал 9 мора да пређе са локалне на регионалну фреквенцију и да тек након тога платимо накнаду за 2018. годину“, рекла је УНС-у власница ТВ Канал 9 из Новог Сада Маја Павловић.

Она је навела да су је представници Савета на данашњем састанку упитали када очекује да се управни спор заврши.

„Рекла сам им да је за мене разуман рок за завршетак управног спора две године, али да се то није десило ни после скоро четири. То зависи искључиво од воље власти“, каже Маја Павловић.

Она је рекла и да „по Уставу накнада мора бити сразмерна економским могућностима платиоца“.

„Тврдим да 500.000 динара месечно за таксе и накнаде није сразмерaн трошак економској моћи локалних телевизија. Осим нас, због кашњења у плаћањима, на данашњем састанку су били и представници телевизија из Смедерева, Зрењанина, Пожеге, Суботице, Пирота…“, каже Павловић.

Маја Павловић је маја прошле године штрајковала глађу након што је Јавно предузеће „Емисона техника и везе“ (ЕТВ) престало да дистрибуира програм ове телевизије јер, како је тада објаснила, „годину дана није плаћала регионалну фреквенцију коју јој је уместо локалне наметнула држава, а која кошта пола милиона динара месечно“.

Десетодневни штрајк глађу Павловић је прекинула након договора са представницима министарства културе, телекомуникација и ЕТВ-а о репрограму дуга. Међутим, како је рекла, са РЕМ-ом тада није постигнут конкретан договор.

Подсетимо, Маја Павловић 2015. године покренула је поступке пред Управним судом против РАТЕЛ-а и РЕМ-а, јер је морала да са локалне пређе на регионалну фреквенцију.

Управни суд у Новом Саду прошле године усвојио је тужбу Канала 9 да се поништи решење РАТЕЛ-а, док се одлука у спору са РЕМ-ом још увек чека.  

Суд је навео да је решењем РАТЕЛ-а Каналу 9 „одузето право да постоји као локална телевизија и приморан је да емитује свој програм на регионалном подручју, под битно неповољним условима“. 

Управни суд даље је истакао и да је Канал 9 био приморан да постане регионална ТВ станица и да су му битно повећани трошкови, уместо да плаћа око 22 хиљаде динара месечно, он је био приморан да плаћа око 173 хиљаде динара. 

Како истиче Павловић, након пресуде, РАТЕЛ је овој телевизији навео да више нема ништа са тим, да то није у његовој надлежности и да се обрати РЕМ-у који је донео решење о приступу мултиплексу и условио добијање дозволе за емитовање уговором са Емисионом техником.

„Они сада пребацују одговорност на РЕМ. Чекам да суд реши и тај спор. Надам се да ће то бити ускоро и да ће и Канал 9, али и сви некадашњи локални медији који су против своје воље постали регионални, решити овај проблем“, рекла је раније УНС-у Павловић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси