Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Зашто је Управни одбор РТС-а писао Државној ревизорској институцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Зашто је Управни одбор РТС-а писао Државној ревизорској институцији

Управни одбор Радио-телевизије Србије (УО РТС) од Државне ревизорске инсититуције (ДРИ) затражио је да испита да ли je генерални директор РТС-а Драган Бујошевић испоштовао „објективне критеријуме“ када је закључивао споразуме о престанку радног односа са запосленима, наводи се у допису УО РТС-а упућеном ДРИ у који је УНС имао увид.

Према сазнањима УНС-а, лоша комуникација УО РТС-а и Бујошевића огледа се и у томе што, иако усвојен, финансијски план за 2019. годину није потписан.

У допису Управног одбора РТС-а упућеном ДРИ наводи се да је потребно посебно испитати да ли су критеријуми као што су потребе радног процеса, целисходност располагања средствима и висина средстава испоштовани „за запослене на руководећим радним местима и запослене који у кратком временском року (шест месеци до две године) испуњавају законски услов за одлазак у пензију“.

УО РТС-а се у овом допису позива на одлуку Драгана Бујошевића од 10. јула 2018. године, за коју је истога дана ово тело на електронској седници дало сагласност, а на основу које је Бујошевић накнадно закључивао споразуме о престанку радног односа.

„Генерални директор одобрио је споразумни престанак радног односа за 241 запосленог у РТС-у, а међу којима су и запослени на радним местима за којима и даље постоји потреба и на којима су сада распоређени други запослени или је за попуну расписан јавни конкурс“, наводи се у допису УО РТС-а.

Даље се додаје да је реч о „великим појединачним износима средстава који ће по споразуму бити исплаћени запосленима.“

У Одлуци о закључењу споразума о престанку радног односа са запосленима, коју доноси генерални директор, између осталог се наводи да „послодавац може једнократно понудити запосленима на неодређено време престанак радног односа“ уз стимулативну исплату накнаде.

„Послодавац неће вршити притисак на запослене у циљу прихватања његове понуде, нити ће запослени трпети штетне последице у случају прихватања или не прихватања исте“, наводи се у Одлуци, коју је потписао Бујошевић.

Иначе, УО РТС-а тражи од ДРИ да се испита и укупно пословање РТС-а и да се спроведе ревизија финансијских извештаја од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2018. године.

Председник УО РТС-a: ДРИ не долази ни на чији позив

Председник УО РТС-а Владимир Вулетић рекао је УНС-у да зна да „ДРИ не долази ни на чији позив, већ самостално одлучује о субјектима ревизије.“

У допису УО РТС-а ревизорској институцији стоји да „у складу са Законом о јавним медијским сервисима и Статутом РТС-а Управни одбор контролише финансијско пословање и врши надзор над законитошћу обављања делатности РТС-а“.

Ипак, УО РТС-а у допису моли ДРИ да „што пре спроведе ревизију пословања у РТС-у јер он нема могућности да самостално спроведе ефикасан надзор“.

Подсетимо, РТС је објавио да ће на позив УО РТС-а који је, иначе, послат у новембру 2018, ДРИ контролисати јавне набавке, зараде и хонораре у овој медијској кући, као и да ће контролa трајати од 14. јануара до 15. новембра 2019. године.

Ово је демантовала ДРИ и навела да је Савет ДРИ  26. децембра 2018. донео одлуку о субјектима ревизије, као и да ревизија пословања РТС-а током 2018. представља део усвојеног Програма ревизије за 2019. годину.

Драган Бујошевић за генералног директора РТС-а изабран је 5. маја 2015. године. Мандат генералног директора је пет година што значи да га је Управни одбор РТС-а изабрао да буде на овој функцији до средине 2020. године.

Међутим, како је у јануару 2019. године Бујошевић навршио 65 година и стекао услов за пензију, Управни одбор РТС-а одлучио је да не задржи Бујошевића до краја мандата, него још шест месеци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси