Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене годишње награде УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 12. 2018.

Извор: УНС; Фото: Прес центар УНС-а

Уручене годишње награде УНС-а

Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој 137. рођендан, годишње награде најбољим новинарима у овој години.

Главном уреднику „Недељника“ Вељку Лалићу уручена је награда за борбеност у новинарству „Александар Тијанић“.

„Данас могу да примим награду пуног срца. Мислим да Тијанић не би имао ништа против. Када смо кренули да самостално издајемо ‘Недељник’ нико није веровао у нас. После првог броја, позвао нас је Тијанић и рекао да је то одлично. Последњи пут када сам га видео питао сам га да пише колумну, јер нико није тако драматично и тренутно могао да подигне тираж као он. Рекао ми је да не може да пише када није скроз слободан. Данас би новинарство било много другачије да је ту“, рекао је Лалић који је новчани део награде дао колеги Милану Јовановићу из Врчина коме је изгорела кућа.

Добитник награде за животно дело, главни уредник недељника „Време“ Драгољуб Жарковић рекао је „да га је жири довео у незгодну ситуацију, да на половини каријере добије Награду за животно дело“.

„Сад имам задатак да у наредних 40 година, оправдам ову награду, што ће бити тешко. Времена су тешка, политички притисци расту, млади новинари беже од новинарства као ђаво од крста због лошег економског положаја новинара. Посао главног уредника је да ради са људима, а мање на текстовима и темама. Они би требало да дају смернице. У 40 година радио са много новинара и сваки пут је другачије искуство. На пример, био сам уредник и Љиљани Смајловић и Ђорђу Мартићу. Неко је сачувао професионални образ, а неко не. Колико су сви они учили од мене, толико сам и ја учио од њих“, рекао је Жарковић.

Други добитник овогодишње УНС-ове Награде за животно дело, новинар у пензији и дугогодишњи уредник шаховске рубрике у „Политици Експрес“ Бранислав Ракић рекао је да „живимо у времену када је све политика и политизовано, све што нема везе са политиком никога не интересује“.

„Због тога је било готово смешно када је у медијима објављено да је Награду за животно дело добио неко ко је извештавао о шаху. Имао сам велику срећу да сам радио у кући ’Политика’, која је била кућа шаха“, рекао је Ракић.

Новинару београдског дописништва Ал Џазире Балканс Марку Суботићу уручена је награда “Лаза Костић“ за извештај.

„Ово је награда Ал Џазири Балканс, коју су кабловски оператери неправедно гурнули у запећак или избацили из понуде. Новинарством сам почео да се бавим пре 18 година на Б92. Тада није било лако бавити се новинарством, али није ни било као сада, када се колегама које су на терену прети, када су понижавани. Остало је доста новинара који знају да служе јавности и они су најјача одбрана новинарства“, рекао је Суботић.

Дописнику Радио-телевизије Србије из Крушевца и Расинског округа Драгославу Гогићу, уручена је награда „Лаза Костић“, за репортажу „Живот на Ибру“.

„За добру репортажу потребан је велики рад и труд. Посвећујем ову награду крушевачком дописништву“, рекао је Гогић.

Награда „Лаза Костић“ за сатиру уручена је уреднику рубрике ТРН („Тако Рећи Незванично“) у „Вечерњим новостима“ Бојану Љубеновићу.

„Увек када се прича  о наградама ја сам сумњичав. Или нешто није у реду са мном или нешто није у реду са наградом“, сатирично је рекао Љубеновић и прочитао неколико својих афоризама.

Фоторепортер „Политике“ Анђелко Васиљевић захвалио је жирију на награди "Лаза Костић" за фотографију и рекао је да му је велика част да добије признање од свог Удружења.

Награда „Богдан Тирнанић“ за коментар уручена је колумнисткињи „Блица“ Оља Бећковић.

“Ово личи на филм, који дуго нисмо гледали. УНС додељује награде члановима НУНС-а. То ипак доказује да смо сви на истој страни. Бојим се да светло које сте бацили на моје писање и ову колумну може да доведе до тога да је више нема. Да подсетим да је наш колега Иван Ивановић на Твитеру објавио да му је вечарас последња емисија. Било је више од 150 коментара, али га нико није питао због чега. Свима нам је јасно“, рекла је Бећковић.

„Златна повеља“ за  дугогодишњи рад и допринос новинарству и развој новинарске организације уручена је Петру Јеремићу, једном од најбољих активиста УНС-а од 2001. године.

„Без њега нема нити једне акције Удружења – било као иницијатора или учесника. Нема дана у протеклих 17 година да Петар није живео и радио за своје Удружење. Тако је растао не само његов, него и углед УНС-а у медијској заједници и јавности“, навео је жири.

„Велика ми је част да видим да УНС наставља путем за који сам се увек увек залагао - да зна да препозна најхрабрије и најбоље међу нама и да им додели награде“, рекао је Јеремић.

Специјална награда за публицистику „Жика М. Јовановић“ уручена је дугогодишњем новинару Радио Београда и оснивачу сајта „Аудио и фото архив“ Драгослав Симић, за дело „Гласом писана историја“.

 

Драгослав Симић рекао је да је књига „стварана микрофоном“.

„Трудио сам се да 20. век скинем микрофоном и да отмем од заборава оно најбоље у нашем радио стваралаштву, најзначајније гласове, мисли, факта. У књизи 'Гласом писана историја' сачинио сам избор из богате заоставштине вишедеценијског серијала радиофонских емисија 'Говори да бих те видео’“, рекао је Симић.

Новинарки Радио-телевизије Србије Слађани Зарић уручена је награда за уређивање „Димитрије Давидовић“.

„Стицајем животних околности добијала сам међународне, али је ово прва домаћа награда. Нарочито ми је битно што је добијам од колега. Ово је подстицај за мене, али и за све колеге, телевизије и продукције да негују документарни филм. Њега мање има у медијима, али је ово доказ да је итекако приметан и утицајан“, рекла је Зарић.

Коментари (9)

Остави коментар
сре

26.12.

2018.

kosta rajevic anonymous [нерегистровани] у 20:50

Re: Zamena teza

Postovana kolegenice Kovac,
Stojim iza svake reci u komentaru koji sam napisao nakon dodele godisnjih nagrada UNS-a. Zalosno je sto se povodom toga Vi osecate prozvanim, umesto da odogovore oni koji bi trebalo i na ciju je adresu kritika upucena. Tacno je da je ziri odradio svoj posao, ali samo za tekstove, priloge, emisije... koje su im servirane! Gde je tu pracenje rada novinara u toku godine, ko o tome brine....Niko! Rukovodstvo DNV kao ogranak UNS prakticno ne postoji. Sve se svodi na placanje clanarine i overu lagitimacije....Okupqljamo se prakticno svake cetvrte godine kada treba dati zeleno svetlo za rukovodstvo UNS ili DNV. Da li je to sustina naseg postojanja i , opet se, pitam cemu sve to vodi. Kazete da su nagrade vec dobili kolege Dozet, Buda, Gojgic... Pa, zar Darko nije clan rukovodstva UNS i DNV, Gojgiceva radi ya RTV tek odnedavno, ali zivi i stvara u BG.... itd. NIJE OVDE REC SAMO O TERITORIJALNOM PRINCIPU VEC NEPOSTOVANJU KOLEGA KOJI SU 40 I VISE GODINA RADA NEPREKIDNO U CLANSTVU UNS-a.

Одговори
сре

26.12.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 17:24

Re:

Ma bravo novinarcino. Long live to Trump!
Treba ponistiti i sve Pulicerove nagrade koje je dobio New York Times jer kaze Trump da stalno izmisljaju.

Одговори
уто

25.12.

2018.

УНС [нерегистровани] у 10:55

Re:

Поштовани господине Рајевићу,

Жири Удружења новинара Србије (УНС) о добитницима одлучује искључиво из круга кандидата предложених на конкурсу. Кандидати се бирају на основу мишљења независног жирија о томе ко је од предложених најбољи у протеклој години, а не по територијалном принципу. Ипак, подсећамо да су претходних година награде за најбоље у одређеној години добијале и колегинице и колеге из Војводине, као што су, на пример, Хајналка Буда за животно дело, Дарко Дозет за фотографију, Љубица Гојгић је добила највренију награду "Александар Тијанић" и тако даље.

Срдачан поздрав,
Кристина Ковач
Удружење новинара Србије (УНС)

Одговори
суб

22.12.

2018.

Milica Stojković [нерегистровани] у 20:32

List "Vreme"

Da li je današnji list "Vreme" produžetak lista"Vreme" koje je izlazilo 30-ih godina prošlog veka do bombardovanja i ulaska nemaca u Beograd i hapšenja novinara tog lista?

Одговори
суб

22.12.

2018.

razočaran UNS-om [нерегистровани] у 12:16

ZAŠTO GAZITE PO IMENU A.TIJANIĆ

Ako jedan Veljko Lalić prima nagradu za hrabrost "Aleksandar Tijanić" onda stvarno možemo reći da je sve otišlp... Pa taj čovek nas je prevariop sa navodnim intervjuem sa Donaldomm Trampom.Lagao čovek, falsifikovao... Da li je žiri po sistemu,kako ovde neko napisa", "ja tebi,ti meni" - imao to u vidu kada mu je dodeljivao ovo najviše priznanje.Pa time gazite po imenu i delu Aleksandra Saše Tijanića.Treba ,bre, da vas bude sramota...

Одговори
суб

22.12.

2018.

Mali Buda anonymous [нерегистровани] у 00:10

NIŠTA MI NIJE JASNO

Više od polovine nagrađenih, do juče a verujem da se u međuvremenu ništa nije promenilo, okretali su glavu i gnušali se na "režimsko" Udruženje novinara Srbije (UNS).Veliko je licemerje, neodgovrnost i neprofesionalnost da se oni na kraju ove godine kite najvišim novinarskim priznanjima.Nije mi ništa jasno šta se sa ovakvim "ekskurzijama" želi postići? Kako je to i čije preumljenje?

Одговори
пет

21.12.

2018.

Sedmosilaš [нерегистровани] у 19:44

Za diku i ponos

Koliko pametnih, obrazovanih i hrabrih ljudi u slobodarskoj profesiji novinara, a mi sve više tonemo u medijski mrak. Pa, neko će valjda umeti da ga otera!

Одговори
пет

21.12.

2018.

Kosta Rajevic [нерегистровани] у 19:12

ZABORAVLJENI NOVINARI IZ VOJVODINE

I ove godine, kao i prethodne , medju nagradjenim novinarima nema ni jednog,ama bas ni jednog, iz Vojvodine!Pitam zar niko od kole a iz RTV, Dnevnika, Poljoprivrednika, brojnih lokalnih TV stanica i listova ne zasluzuje neku od dodeljnih nagrada.! Nije to, uveren sam, slucajnost! Ocito, clanove Drustva novinara Vojvodine, koje formalno pripada UNS-a, treba jos vise poniziti i staviti im do znanja da su u odnosu na kolege iz, uglavnom beogradskih redakcija, manje vredni i znacajni. Spadam medju nastarije clanove UNS ( 0d 1978.), koji je svih 40 godina rada proveo u nekoliko novosadskih redakcija, ali ovakvu blamazu od sospstvene esnafske organixacije, nisam dozivei. Sta to radi rukovodstvo UNS, pobogu! Kome sve ovo treba i cemu vodi.

Одговори
пет

21.12.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 17:19

OLJA,NE PALI VATRU...

Samo jedno pianje za Olju Bećković koja komentariše da je I.Ivanoviću poslednja emisija rečima "svima je jasno". Gospodjo, šta je to jasno"? Ako nećete da kažete do kraja,onda treba da izostane Vaš komenar. Bez ikakvog povoda i razloga hoćete da podižete tenzije.Ivanović i nije novinar.Uzgred, Vaše je prošlost,daleka, pluskvamperfekat.A ,inače, kad pogledam većinu dobitnika,uključujući i Vas,jasno je kao dan:"ja tebi,ti meni","ja tebi vojvodo,ti meni serdare".Ovo se ne odnosi na Simića,Gogića,Ljubenovića,Zarić...UNS kao što sam u više mahova na ovom portalu napisao postaje ispostavaa NUNS-a, a koliko sutra i NDNV.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси