Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Смајловић: Судије и њихове одлуке се смеју критиковати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 11. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Смајловић: Судије и њихове одлуке се смеју критиковати

„Ми у Комисији за истраживање убистава новинара забринути смо за исход суђења за убиство новинара Славка Ћурувије и запрепашћени смо ставовима Друштва судија, Вишег суда и Удружења тужилаца“, рекла је данас чланица Комисије и председница Суда части УНС-а Љиљана Смајловић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Она је подсетила да је јавност пре неки дан сазнала да је врховни орган у правосуђу нашао "да је исто судско веће које суди убицама Ћурувије, 2004. године превидело врло важне чињенице и ослободило Луку Бојовића за одговорност за два убиства".

„Немојте да нам се деси да четрнаест година после суђења за убиство Ћурувије ми сазнамо да судско веће нешто није радило како ваља“, рекла је Смајловић и истакла да је неистина оно што кажу Друштво судија, Виши суд, Удружење тужилаца, да се не смеју критиковати судије.

„Смеју се критиковати судије. Прошле седмице је Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио против Хрватске и рекао: 'Да, смеју се критиковати судије. Све се сме критиковати. Не смеју се вређати судије'. Али, Веран Матић није вређао судије, он их је критиковао. Ни нас не сме нико да вређа, то је кривично дело“, рекла је Смајловић.

Како је додала, занимљива је чињеница да баш око суђења за убиство Ћурувије, где је осумњичена држава, крећу напади на Верана Матића.

„Одједном крећу напади на Верана Матића летос да за њега треба смислити кривично дело због ког ће он три године у затвор зато што се усудио да каже: 'Нејасно ми је како може судско веће', ово исто које је прогледало кроз прсте Луки Бојовићу, 'да непрекидно искључује главне доказе'“, каже Смајловић.

Она је подсетила да су то „докази који упућују на мотив, који показују да је постојала повезаност врха државне безбедности са пуцачима и који руше алиби људи умешаних у убиство“.

„Те доказе судско веће стално избацује и виши суд стално мора да враћа. Па, ако се то не сме критиковати у демократском друштву, шта се сме критиковати? И како је могуће да Друштво судија не каже нама: 'Чекајте да видимо, ово судско веће је сумњиво'. Ја сам мислила да је Друштво судија наш пријатељ, да су то људи који воде рачуна о дигнитету и репутацији те професије“, каже Смајловић.

О нападима на њу у „Илустрованој политици“ и листу „Афера“, из којих произилази да је Ћурувија крив за бомбардовање и да је то желео, а да је она продужила бомбардовање тако што је у том тренутку била консултант Вашингтон поста који је рекао да је држава убила Ћурувију, каже да су апсолутна лаж.

„То су невероватне конструкције. И то се све сад дешава, у завршници суђења. Ти новинари који то раде стално говоре: 'Нема доказа да се ови људи осуде и нису они криви, убио их је Ђинђић, Вашингтон, Америка…' Свако их је убио само не они против којих је подигнута оптужница након десет година истраге. И то је наше Тужилаштво за организовни злочин поднело, нису Американци поднели ту оптужницу“, рекла је Смајловић.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

30.11.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 10:35

Re:

Има ли стварног основа за надање да ће стварно да буде тако?!

Одговори
чет

29.11.

2018.

Realan [нерегистровани] у 13:49

Ah...

"Па, ако се то не сме критиковати у демократском друштву, шта се сме критиковати?"

U kom to demokratskom društvu? U onom, lažnom, u kom se istina proglašava postistinom a vest lažnom vešću? Koje kreiraju i finansiraju stvarni krivci za sve ratove? I koliko je novinara, urednika i vlasnika medija protivnika "nezavisnosti, sloboda i demokratije" stradalo od njih?

Одговори
чет

29.11.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 07:25

чини ми се

...да долази време за наплату, као у Библији. Прпа, бато.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси