Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колеге о Милораду Црњанину – Место му је у српској историји медија и културе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 11. 2018.

Извор: УНС

Колеге о Милораду Црњанину – Место му је у српској историји медија и културе

На Градском гробљу у Новом Саду сахрањен је познати српски и војвођански новинар и дугогодишњи уредник на Радио-телевизији Војводине Милорад Црњанин. Комеморација Милораду Црњанину одржана је раније данас у издавачкој кући „Прометеј“ у Новом Саду.

“Милорад Црњанин био је човек медија, новинар од формата чија је реч имала озбиљну тежину. Публика је знала и зашто. Говорио је истину, ништа није било замагљено, покривено, умотано у целофан”, рекао је на комеморацији композитор Мирослав Штаткић.

Власник и директор издавачке куће "Прометеј" Зоран Колунџија рекао је да су Милорадова „радозналост и љубав према књизи створили од њега непоновљиву личност у свету медија и као уредника и као новинара“.

„Место му је у српској историји медија и културе. Преносио је властиту тежњу да се у овој земљи живи боље, просвећеније. Дочекао је оно што многи људи из медија не доживе - да га обичан свет на улици, у кафани препознаје и поздравља са радошћу и поштовањем, а он им узврати спремном шалом и временом за разговор“, рекао је Колунџија.

Милорад Црњанин рођен је 1949. године у Банатском Пландишту, а основну школу је завршио у Бочару. Гимназију је завршио у Кикинди, а пред крај студија књижевности 1972. почиње да ради у Радију Нови Сад као новинар и уредник.

Водио је емисије "Јутарњи програм", "Суботом са вама", "Кажи ми, кажи", "Старе љубави" и друге. У ноћном програму читао је поезију.

Након преласка на телевизију био је главни и одговорни уредник програма за децу и младе од 1987. године, па главни и одговорни уредник Трећег програма РТВ НС 1989. године.

Покретач је и први главни и одговорни уредник програма "НС плус" Телевизије Нови Сад, а од 1995. до 1998. главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма ТВ Нови Сад.

Био је аутор и водитељ квизова "Хало, добро вече", "ТВ комбинација", "Поезија-Гинис" и уредник недељних поподнева. Његова емисија била је "Променада" (ТВ Нови Сад и ТВ Јесењин) доживела је више од 500 емисија.

Радио је и емисије "Уз шанк" (БН телевизија, Бијељина, и на ТВ Сантос, Зрењанин, Краљево, Суботица).

Милорад Црњанин преминуо је у петак, 23. новембра у Новом Саду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси