Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како раде медији са само једним новинаром
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Како раде медији са само једним новинаром

Уредници и власници портала, радија и телевизија који имају по једног новинара, рекли су Удружењу новинара Србије (УНС) да су принуђени да тако раде јер немају новца да ангажују више људи.

УНС спроводи истраживање о броју новинара и медијских радника ангажованих у медијима у Србији. Поједини уредници медија у УНС-овим анкетама одговорили су да имају само по једног ангажованог новинара, који ради више послова у редакцији.

На питање УНС-а како изгледа рад медија који има само једног новинара, власник и уредник портала „Топ новости“ из Куршумлије Милош Ивановић рекао је да се на њиховом порталу дневно објављује више од 300 вести и саопштења, као и да заједно „попуњавају сајт“.

„Главни извор финансирања су нам локални конкурси за суфинансирање медијских садржаја, као и конкурси Министарства културе“, каже Ивановић и додаје да је „комерцијалних реклама мало“ које би им помогле у  финансирању, као и да су зато „на ивици опстанка“.

Уредник телевизије „Ласер“ из Сврљига Ненад Милојевић рекао је УНС-у да са једним запосленим новинаром телевизија функционише „јако тешко“.

„Понекад ангажујемо хонорарце, зависно од материјалних могућности“, рекао је УНС-у Милојевић и додао да се ова телевизије финансира „углавном од локалних конкурса и нешто мало од реклама“.

„Имамо једну информативну емисију, коју реемитујемо неколико пута у току дана. Бавимо се искључиво локалним темама“, рекао је УНС-у Милојевић.

Иначе, на телевизији „Ласер“ осим новинара, запослени су и један сниматељ и монтажер.

Владан Станковић, уредник портала „Zaječar online“ у коме је запослен један новинар, рекао је УНС-у да „тешко функционишу“, а да „због финансија тренутно нису у могућности да запосле више новинара“.

„У 2016. добили смо средства на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја, а у 2017. и 2018. години финансирамо се искључиво из сопствених средстава. Производимо садржаје на дневном нивоу уз фотографије и видео записе“, рекао је УНС-у Станковић и додао да садржаје производи новинар, док он фотографише и снима. 

Главни и одговорни уредник портала „Књажевачке вести“ Владимир Ристић каже да на овом порталу он ради све послове.

Иначе, осим Ристића на порталу су хонорарно ангажовани новинар и сниматељ.

„Боримо се. Ми не можемо да запослимо новинара од новца који добијемо на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја. Пола године и то 90 одсто финансирамо се од новца који нам локална самоуправа да на конкурсу. Од реклама не можемо, зато што је привреда стала“, рекао је УНС-у Ристић.

Он каже да је „сваки дан на терену и лети и зими, а да његов портал добија мрвицу на конкурсу“.

Уредник радија „Cool“ Милан Милошевић каже да је на радију запослен један новинар, али да имају и два волонтера.

„Функционишемо добро. Наш информативни програм се састоји од читања четири вести, на сваких сат времена. То су углавном агенцијске вести“, каже Милошевић.

Он наводи да се овај медиј 70 одсто финансира самостално, а преосталих 30 одсто од маркетинга.

Текст је настао у оквиру пројекта „Новинари и медији – колико нас заиста има“ . Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

16.11.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 14:24

преписивачи

Многи портали у источној Србији су обични преписивачи и плагијатори. Преузимају и преписују туђе вести, а онда, с пуним правом аплицирају на локалним конкурсима за суфинансирање медијских садржаја. Данас свако може да региструје портал и објављује којешта, а да при том поред новинара није ни прошао.
Постоје у овом делу Србије и неке телевизије са по двоје (двојицом новинара), које такође конкуришу за државни новац. Требало би КОНАЧНО регулисати медијску сцену, елиминисати преписиваче и омогућити рад медијима који то заиста јесу. Ко воли да преписује вести и да себе назива новинаром, нека сам финансира своје амбиције.

Одговори
чет

15.11.

2018.

posmatrač [нерегистровани] у 14:41

Knjaževac

"Knjaževačke vesti", na žalost, nemaju veze sa novinarstvom, niti je dotični to ikada bio. Pre pisanja ove analize trebali ste se malo bolje raspitati o stanju na terenu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси