Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Смајловић Mартићу: Несхватљиво да се и данас оправдавају злочини над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 11. 2018.

Извор: УНС

Смајловић Mартићу: Несхватљиво да се и данас оправдавају злочини над новинарима

Председница Суда УНС-а части Љиљана Смајловић и новинар Ђорђе Мартић, аутор текста "Пси су пуштени" објављеног у "Илустованој политици", гостовали су данас у емисији "Јутро са Јованом и Срђаном" на ТВ Прва. Транскрипт емисије и видео објављујемо у целости.

Водитељ

Насловна страна Илустроване политике, то је тема о којој бруји цела Србија.

Водитељка

Осуде стижу са свих страна, од председника Србије, новинарских удружења, америчке амбасаде, oрганизација, појединаца.

Водитељ

Текст „Пси су пуштени“ као да је угризао најболнију тачку српског новинарства, вишедеценијску поделу на оне који су за и против власти.

Водитељка

Ми питамо где је ту професија, ко све медијским послeницама ставља мете на чело, ко позива на линч, а ко на затвор, јесу ли претње новинарима прешле црвену линију? О томе ћемо овога јутра разговарати са Љиљаном Смајловић. Она је председница Суда части УНС-а. Добро јутро и добродошли. Са нама је и Ђорђе Mартић, он је аутор текста „Пси су пуштени“. Хвала вам што сте пристали да гостујете у нашој емисији.

Водитељ

Да кренемо од најновијих реакција на Ваш текст и насловну страну. Како сте реаговали јуче на изјаву председника Републике Вучића, који је осудио ваш текст у Илустрованој. После реакције председника, његова саветница за медије Сузана Васиљевић поднела је оставку на место члана Надзорног одбора Политика а. д. Не жели, како је  она рекла, да својим чланством даје подршку таквој уређивачкој политици. Да можете да вратите време уназад, да ли бисте нешто променили или не?

Ђорђе Мартић, новинар

Знате шта, овде постоје две ствари. Постоји насловна страна и постоји текст. Ја нисам видео да се председник одредио према тексту. Он се одредио према насловној страни, вероватно он има свој однос и према тексту, сваки текст може да буде споран на овај или онај начин, да се напише на овај или онај начин.

Водитељка

Ви хоћете да кажете да ви нисте написали наслов за насловну страну?

Ђорђе Мартић, новинар

Не, насловну страну зна се ко прави, то прави редакција. Ја сам човек који је са стране, разумете.

Водитељка

Као спољни сарадник послали сте Ваш текст.

Ђорђе Мартић, новинар

Ја имам однос према тој страни и могу да мислим, и ја да помислим да је она можда претерана. Мислим, то ротвајлер, то је ипак претерано. Претерано је и пудлице, али то ипак.

Водитељка

А „Пси су пуштени“, да ли је и то претерано?

Ђорђе Мартић, новинар

Па јесте и то, и то је претерано.

Водитељ

А да ли је претерано „Зашто ћуте РТС и Политика“? То је такође на насловној страни.

Ђорђе Мартић, новинар

Молим?

Водитељ

Па пише исто доле: „Зашто ћуте РТС и Политика“?

Ђорђе Мартић, новинар

Знате шта, овде наравно да и у тексту можда претеривања по неким мишљењима, по неким мишљењима не, разумете, и насловна страна. Али ово је време у коме сваки дан у скоро сваком тексту има претеривања. Председнику Србије се свакодневно ставља мета на чело. Овде се говори о силовањима, говори се о вешањима у јавној сфери, разумете?

Водитељка

Доћи ћемо и до тога, али само да се задржимо на насловној страни Политике. Волела бих само да нам кажете да ли сте и Ви разумели исто као и ми. Дакле, да ли је уствари иза ове насловне стране где је овај ротвајлер, па имамо овај наслов, па су у позадини, ево показаћемо Данас, Време, НИН. Данас, Време и НИН само, дакле да ли су то медији који су за Илустровану политику разјарени пси које је неко пустио на председника?

Ђорђе Мартић, новинар

Молим вас, то је претерано, али на известан начин јесте реакција на нереаговање на нападе на председника једне групе, једне идеолошке групације новинара, разумете. Дакле и то је чињеница, сваки дан, кажем вам, у скоро сваком тексту се претерује. Илустрована политика ће вероватно да се извини на исти начин како је то урадио и НИН када је пре извесног времена објавио наслов Србија концлагер или како је било, сећате се вероватно сви.

Водитељ

То је исто било на насловној страни?

Ђорђе Мартић, новинар

Јесте, на насловној страни. Али они су се извинили и цела ствар је легла.

Водитељ

А да ли је суштина свега овога у следећем, дакле Вас оптужују новинари из ових медија и новинарска удружења да док сте Ви били главни уредник и руководилац у Експрес, како су се звале?

Ђорђе Мартић, новинар

Политика експрес.

Водитељ

Политика експрес, тада сте објавили чланак о Ћурувији, недуго затим Ћурувија је убијен. Ови људи кажу “oвај човек нама црта мету на чело”.

Ђорђе Мартић, новинар

Чекајте. Па молим вас, један Александар Тијанић каже: „Ако Зоран преживи Србија неће“, после тога убију Зорана, и шта, Тијанић добије улицу, а мене протерају из професије, униште ми живот, децу ми прогањају. Дакле, није реч о принципу, него однос према једном човеку или томе што је он представљао, дакле једна идеолошка позиција.

Водитељ

Љиљана, није ово први чланак где настаје читав рат и то је један огроман тектонски поремећај у новинарским круговима. Шта је за вас овде спорно, ако је било шта спорно?

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Пре свега, заиста је спорно то што је господин Мартић рецидивиста. Дакле, мени су сами рекли, чекај, Ђорђе Мартић прича оним истим претећим и, рекла бих сада, и ликујућим тоном против новинара. Јесте ви проверили кога ових дана прати одељење за праћење које је пратило из УДБА-е Ћурувију до до минут пред смрт, јесте проверили да није било неких летова из Танзаније, тамо је господин Курак, који је четврти оптужени и до ког никад нисмо дошли? Дакле, постоји разлог да се човек, и друга ствар која је важна, важно је то што је то државни медиј и важно је то што ви кад то видите морате да се запитате. Зато је важно што се Александар Вучић јуче огласио, ви морате да се запитате, чекајте, ово је државни медиј, да ли ово има подршку политичких власти, као што је онај текст  '99. године имао, „Ћурувија дочекао бомбе“, имао подршку очигледно власти. То знамо да је имао подршку зато што је прочитан на РТС-у. Ја не кажем да су ови људи који су оптужени за убиство Ћурувије, прочитали текст који је објавио и наручио господин Мартић, али је свакако и он сам морао да примети да је тај текст, да је он у ствари подржао неку врсту алибија.

Водитељка

Само да се задржимо на овом тексту. Дакле, у најави за овај ваш текст Огњен Радуловић, главни уредник, пише да турбулентна времена у којима живимо намећу нама новинарима да заузмемо став у односу на све што се у  друштву и држави дешава, не само да преносимо вести и саопштења која нам стижу из различитих центара моћи. Да ли су нас управо супротно учили када смо почињали да се бавимо овим послом? Да ли новинари данас треба да заузимају политички став и да бране било коју политичку опцију или да нападају било коју политичку опцију?

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Извините, ја вам можда нећу Вам бити добар саговорник за ту теоретску расправу да ли новинари да заузимају конкретан став. Дакле, ми овде говоримо о знате, кад неко потпише текст он има или нема неки интегритет и неку професионалну репутацију. Према томе, ко је написао и потписао овај текст је јако важно. У којим новинама је објављен је јако важно. Не може се о овом тексту разговарати без разговора о томе ко га је написао и у којим новинама је објављен, зато што су врло упадљиве те паралеле. И сада ја сам, ово је врло занимљива теза господина Мартића, да се Александру Вучићу можда текст уствари допада него само не ваља насловна страна и ја мислим да председник Србије би можда морао да нам одговори, да реши и ову дилему, па да знамо да ли је овај претећи тон, да ли је овај начин говора…

Водитељ

Ви се спомињете у овом тексту и Веран Матић, који је гостовао код нас у програму. Ви кажете (Мартић, прим.нов): „Матић је говорио о Кашогију кога је убила Саудијска држава. Рекла му је, каже, Љиљана Смајловић да ликвидација Кашогија личи на ликвидацију Ћурувије, али не напросто зато што су и један и други ликвидирани, него зато што иза свега стоји држава. Тако је Матић Србију довео у исти ред са Саудијском Арабијом, хоће рећи да Матић и Смајловић да је Србија у доброј мери Саудијска Арабија“. Да ли сте мислили на себе када сте поставили мало пре питање кога сада прати служба безбедности, да ли прате Вас?

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Па чекајте, не, нисам мислила да прате мене, више бринем због ових новинара из Времена, НИН-а, Данас-а, ових што бих их ја назвала опозиционим новинарима. Али видите ово, кад се овако оптужујемо ја и Веран Матић да смо ми прогласили Србију за Саудијску Арабију, то је иста врста стварно подмукле подвале новинарске, као што је учињено Ћурувији кога су господин Мартић, његов лист и Мирослав Марковић оптужили да је издајник што је било за време бомбардовања НАТО једна врло опасна оптужба без и трунке доказа. Господин Мартић говори о некој чудовишном схватању новинарства, где он каже, па ми смо то објавили, а он нека се брани, нека демантује. Таква врста резона, не само што њу нисмо учили ни у једној школи, што не постоји школа новинарства где је дозвољено рећи у некој опасној ратној ситуацији, „овај човек је државни издајник“, па онда рећи „он ако није нека демантује“, је ли, не само што се то не може радити, већ се то стварно крши са свим правилима не новинарства, него неке елементарне људскости. Значи ми имамо један метод где могли бисмо да кажемо - господин Мартић је сведочио на суђењу Ћурувије. Он је стално говорио, ја сам прочитао да је Ђинђић издајник, ја сам прочитао да су се они борили за власт. Све је то било у новинама. Сутра ће неко да каже, све је било у новинама, ја сам све прочитао. Свагде је нешто негде било објављено. Не могу се људи оптуживати без икаквих, не могу се извлачити ови чудовишни закључци. Да, Кашогијево убиство и Ћурувијино убиство су врло слични, ја о томе пишем недељама за Недељник и то се сме рећи.

Ђорђе Мартић, новинар

Зашто нису слични? Ево ја ћу вам рећи зашто нису слични. Дакле, држава која је убила Кашогија је велики пријатељ Америке.

Водитељ

Наставите?

Ђорђе Мартић, новинар

Молим вас. Држава за коју се тврди да је убила Ћурувију није била пријатељ Америке. Велика разлика.

Водитељ

Да ли се овде чита међу редовима сада, дакле и Љиљана Смајловић и Веран Матић су Комисији која истражује убиства новинара. Да ли то има везе са тим? Дакле и Смајловићева и Веран Матић су у Комисији која истражује убиства новинара у име државе. Да ли негде међу редовима...

Ђорђе Мартић, новинар

Ја ћу вам рећи. Веран Матић, он фалсификује изјаву председника Србије у синоћњем саопштењу и изјави. Он каже да је председник Србије осудио текст Ђорђа Мартића, што не постоји у председниковој изјави, а на основу тог фалсификовата дрско, безобразно, неприхватљиво са позиције председника државне комисије, дакле, захтева да се проверава, да се направи нова безбедносна провера новинара и да новинари добију ново обезбеђење. На шта то личи?

Водитељка

Молим Вас, хоћу да нам објасните, дакле у самом тексту ви критикујете Блиц, ако причамо о тексту. Ево желимо да полемишемо и текстом. У самом тексту дакле критикујете Блиц, али критикујете и телевизије са националном фенквенцијом иза стоји капитал Запада, како пишете, оптужујете их за општу хајку на председника Србије. Дакле, какву сте хајку препознали у нашем програму, пошто страни капитал на телевизијама са националном френквенцијом, Н1 нема националну френквенцију, дакле има само Прва и О2.

Ђорђе Мартић, новинар

Правила имају изузетке, молим Вас.

Водитељка

Да ли сте мислили на нас?

Ђорђе Мартић, новинар

Не, не, нисам мислио на Прву заиста.

Водитељка

На кога сте мислили?

Ђорђе Мартић, новинар

Па хоћете сад конкурентске телевизије? Н1 јетелевизија која се бави директно само председником Вучићем.

Водитељка

Добро, али она нема националну френквенцију. Ви сте помињали у тексту телевизије са националном френквенцијом, зато вас то питам. То је грешка у тексту?

Ђорђе Мартић

Могуће да је грешка.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Ако смем само да додам још једну ствар. Значи не ради се само о томе да је то непрофесионално урађено са Славком. Славко Ћурувија не само што није био издајник, он је био патриота и то је могао да зна свако у Београду. Славко Ћурувија је када су долазили Весли Кларк и Солана у октобру, тачно пре 20 година у Србију, Славко Ћурувија је једини новинар који је одбио да се сретне са Соланом и Кларком и поручио је - Господо, ја сам у непомирљивом сукобу са Слободаном Милошевићем, али нећете ме искористити за прављење војног напада на Југославију. Исто је то рекао када смо отишли у Вашингтон у децембру те године, Славко Ћурувија и ја. То је онај дан када је почело бомбардовање, он је имао последњи састанак са редакцијама својим и он је тада рекао - Не могу да вам кажем да ли да се одазовете на позиве за мобилизацију, ту је било много колега који су могли да очекују те позиве и Славко је рекао - Запамтите ми јесмо строги критичари ове власти, али ми смо против ове неправедне, незаконите и нелегитимне агресије.

Водитељ

Подсетите нас на медијску слику тада у Србији.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Ово је могао свако да зна. Чекајте, у доминантним медијима, то су ови које је уређивао господин Мартић, али ја хоћу да кажем да је господин Мартић могао да зна, ако стотине новинара у овом граду чују, господин Мартић се претвара да он верује да сви знају да је Славко Ћурувија рекао нешто што чак ни Мира Марковић није хтела да именује.

Водитељка

Али исти Веран Матић у сведочењу за убиство Славка Ћурувије, бар тако тврди Веран, каже да сте рекли да је текст у Експресу објављен према инструцијама одозго. Е сад, ко су ти одозго?

Ђорђе Мартић, новинар

Не знам на шта је мислио он.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Ја знам на шта је мислио јер сам ја читала Ваше сведочење. Ви сте рекли да је то наручио Струја, Драган Хаџи Антић, да Вам је наручио тај текст. Ја само кажем да Вас исправим, ја сам читала Ваше сведочење,В сте рекли да га је наручио...

Ђорђе Мартић, новинар

Чекајте, то је нанормалнија ствар, консултације у редакцији око тога шта ћемо да радимо.

 Водитељка

Једно је кад ви предложите текст и кажете: „Ја бих писао о овоме“ или добијате инструцију, како ви кажете, одозго: „Пиши негативно о Ћурувији“.

Ђорђе Мартић, новинар

Текст о јавној личности поводом, дакле позив тој јавној личности да демантује то што је написано и да се ми извинимо.

Водитељ

Да ли Вам је Струја рекао: „Пусти овај текст?“

Ђорђе Мартић, новинар

Да, то је у сагласности са Струјом, пошто су њих двојица били лични пријатељи иначе, разумете. Ја нисам био пријатељ са Славком.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Још једна ствар је важна. Господин Мартић се никада није осетио, ја никад нисам видела жаљење, он на суђењу говори и даље: „Ћурувија је издајник, то се зна, све је то писало, Ђинђић је тражио бомбардовање, све се то зна, све је то нормално“. Значи, данас је Дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, није Дан борбе за оправдавања убистава новинара. Тиме се правда убиство новинара.

Ђорђе Мартић, новинар

Новинари су чланови моралне заједнице.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Чак и да је био издајник Славко Ћурувија, он је имао право на суђење. Чак и да мислимо да је он био издајник, ваљда можете да подржавате режим и власт, али ваљда у тренутку...

Ђорђе Мартић, новинар

Ја не могу да подржавам став Кристофера Смита, који каже...

Водитељ

Да вас саслушамо, рећи ћете.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Значи, можете ви да подржавате режим колико хоћете, али ваљда у тренутку кад видите да је човек убијен као пас, кад смо већ код ових паса пуштених, човек је стрељан као пас. Кад видите да убијају људе који се шетају држећи жену за руку на Ускрс, у недељу, ваљда је то тренутак да се питате упитате јесам ли ја искоришћен. Дозволите. Да ли је то тренутак да се питате - јесам ли ја овде искоришћен. Зашто је овај издајник, зашто није онај ваш колумниста Вашингтон поста, зашто није побегао, он се вратио у земљу. Дозволите само да завршим, па онда Ви причајте.

Ђорђе Мартић, новинар

Имате необичан однос у дијалогу. Ово доста личи на бомбардовање телевизије '99. године. Дакле ако вам се не свиђају ставови, Ви то спржите.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Је л' могу да завршим само реченицу око Славка? Значи, ја сам читала исказе, разумете ли Ви да се на том суђењу испоставило да су неки од агената који су пратили Ћурувију, а нису били део плана да он буде убијен, они су згрожени били. Значи агенти који су пратили Ћурувију су схватили да су искоришћени. Па нису само изненађени, него и згрожени, а господин Мартић и сада мисли да је његов текст био одличан.

Ђорђе Мартић

То је био један од текстова, као сви други.

Водитељка

А зашто смо толико пажње, Љиљана, посветили овога тренутка управо томе шта се дешавало пре 20 година. Дакле данас, 20 година касније имамо ову насловну страну Илустроване политике и имамо овај текст. Шта хоћете да нам кажете, на који начин ћете да нам помогнете да разумемо шта се данас дешава причајући о Славку Ћурувији?

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Хоћу да вам кажем да смо ми новинари у Србији, већина нас, веровали да више нико не оправдава политичка убиства, да нико не оправдава злочине над новинарима, али има људи који то не само што оправдавају и тврде -  па човек је био издајник, изгледа да га је Ђинђић убио, да, тако сте ви сведочили на суду, него се и даље исти људи, објављују се у државним медијима потернице других новинара и ви мени сад кажете... Јуче смо чули Александра Вучића. Не само што није све исто, него је основана комисија за испитивање чињеница које су довеле до злочина и подигнута је оптужница, у току је суђење, суђење улази у завршницу. Разлог што је мени драго што се председник Србије огласио је што ме је страх да оне судије, јер знате да је код нас све политичка воља и да су сви говорили - Није било политичке воље, па ја нисам могла да истражујем злочин. Значи мене је страх да оне судије у том судском већу које чудно, по мом мишљењу, суди, да они не помисле - Па чекај, ово је све фолирање, а уствари ово је порука да је све по старом.

Водитељка

*** оставку Вучићеве сараднице због Илустроване политике?

Ђорђе Мартић, новинар

Она је поднела оставку и у старту се ставља ad acta. За мене је интересантнија реакција Амбасаде Америке, дакле ја мислим да је то у историји новинарства српског ствар која се није догодила, а верујем да се неће догодити у скорије време ни у једној ситуацији ни у једној другој држави, да амбасада реагује на један текст, дакле па чак и са тим твитом који каже да су они пре за новинарство без Владе, ако је дилема да ли треба да буде Влада без новинарства, али ја то могу да разумем, дакле тај њихов став. Да није ту оног линка на један од сајтова Бранкице Станковић који је познат по томе да, рецимо, објави Бујошевићев страшан напад на мене, а онда одбије да објави моје одговоре и то је уствари та демократија за коју се залаже и тај Џеферсон.

Водитељка

Само за крај нам реците мислите ли да сте негде погрешили или мислите да су овде просто различити аршини?

Ђорђе Мартић, новинар

Па слушајте, овде су апсолутно двоструки аршини. Дакле, реч је уствари о једном озбиљном идеолошком неспоразуму у Србији.

Водитељка

Да ли сте негде погрешили?

Ђорђе Мартић, новинар

Да ли сам негде погрешио? Па знате шта, мислим човек у некој ситуацији и греши. Дакле нисам ја безгрешан, ја сам човек.

Водитељ

Докле ће у Србији у новинарству постојати идеолошки неспоразуми?

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Па идеолошки неспоразуми су једног, нек постоје увек, ја се надам да ће увек постојати и да ће ћемо увек оштро о њима разговарати и да се нећемо понашати као да су новинари биљчице нежне, па ће пасти у несвест ако их критикујемо. То је једна ствар. Ово је нешто друго, посебно са том репутацијом коју господин Мартић, жао ми је, ја мислим да његов професионални интегритет не постоји, он се не може дићи из мртвих. То је моје мишљење. Кад се тако нешто деси и кад се ово појави, ја не могу да се не сетим улоге господина Мартића у ужасној судбини, у свирепом убиству Славка Ћурувије.

Ђорђе Мартић, новинар

Чекајте, је л' ви мене спомињете у вези са убиством?

Водитељ

То ће рећи суд.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Суд се не изјашњава о томе да ли господин... Ја бих осетила одговорност. Ја да сам објавила текст против некога и њега убију кроз пет дана, ја бих се питала Боже, да ми није нешто намештено. Зашто су ми наручили баш Славка Ћурувију, зашто су ми тражили да оптужим Славка Ћурувију као издајника, можда су планирали да га убију, па им је требао алиби у полицији.

Ђорђе Мартић, новинар

Или је о неком јако добро испало да га искористи, па да га убије.

Љиљана Смајловић, председница Суда части Удружења новинара Србије

Данас су сумњиви сви око тог убиства, само не они којима се суди. Само не они који су оптужени. Вама је Ђинђић одговоран. Постоје чињенице, постоји оптужница коју је Тужилаштво, постоји виши суд, све то постоји, постоји истрага која је вођена 15 година, постоји оптужница. Ви то не узимате у обзир, него ви поново те сплетке против Ђинђића и покушавате да Ђинђића оптужите. Срам вас било, срам вас било.

Ђорђе Мартић, новинар

И то конгресмена, чекајте, и то конгресмена који даје изјаву Вашингтон посту у коме сте ви у том тренутку консултант.

Водитељ

Хвала вам што сте били гости.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

07.11.

2018.

Mirjans [нерегистровани] у 10:13

Bravo za Ljilju

Svaka cast na otvorenosti i hrabrosti Lj, Smajlovic. Sada mi je drago sto je na celu Suda casti, a sumnjala sam da je prava licnost. Svaki stariji novinar Politike, kao ja, pamti ko je bio i sta je uradio Dj. Martic iz Politike ekspres. Sada bi on hteo da se vrati " iz nrtvih". E, ne moze. Da je bilo lustracije.....a Lj. S. Je bila protiv. I to pamtimo. A sta je sa gl. I odg. urednikom Ognjenom Radulovicem. Nekad je to bio pristojan novinar

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси