Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рајфајзен банка признала да је дискриминисала удружења грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 10. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Рајфајзен банка признала да је дискриминисала удружења грађана

Рајфајзен банка обавестила је Повереника за заштиту равноправности да ће омогућити обраду кредита удружењима грађана, након што је Повереница на основу жалбе Удружења новинара Србије (УНС) донела обавезујуће мишљење по којем је Рајфајзен банка дискриминисала удружења грађана. Подсетимо, Повереница Бранкица Јанковић раније је у мишљењу навела да је Рајфајзен банка „неоправдано направила разликовање“ и наложила јој да предузме све неопходне мере како би се омогућило удружењима грађана да равноправно са другим правним и физичким лицима користе банкарске услуге Рајфајзен банке.

Рајфајзен банка обавестила је почетком октобра Повереника, навела је Бранкица Јанковић у писму УНС-у, да је „кредитну политику модификовала закључно са 10.10.2018. године на начин да омогући обраду кредитних захтева удружења грађана“.

 „Поступајући по препоруци од 24. августа 2018. године, Ерне Мразница, руководилац Одељења за контролу усклађености пословања и Мирославка Маринковић, директорка Сектора за послове са малим предузећима и предузетницима Рајфајзен банке, 2. октобра 2018. године обавестили су Повереника за заштиту равноправности да је банка саставила стручни тим ради детаљне анализе постојећег регулаторног оквира, а посебно обавеза банка у складу са локалним прописима и стандардима Рајфајзен групе“, навела је Јанковић у писму УНС-у.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић  каже да му „није јасно са којим правом Рајфајзен банка обавештава Повереника да ће поступити не само у складу са локалним прописима, него и стандардима Рајфајзен групе“.

„Рајфајзен банка, као и велика већина осталих страних банака, не одговара својом средствима и имовином за пословање Рајфајзен банке у Србији, па не видим нити један разлог да стандарде Рајфајзен групе намеће било којем локалном пропису“, рекао је Брајовић.

Он истиче да је за дискриминацију цивилног сектора, укључујући и медије којима су организације цивилног друштва оснивачи, најодговорнија Народна банка Србије која дозвољава пословање банака супротно јединству правног поретка земље, допуштајући бахаћење банака, а на штету грађана и штедиша.  

Како је УНС незванично сазнао, обавештење да се могу обрађивати кредити удружењима грађана и запосленима у њима централа Рајфајзен банке проследила је пословним јединицама. Ипак, у Рајфајзен банци УНС-у ни после пет дана нису одговорили на питање да ли је ова информација тачна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси