Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Брајовић: Законом прописати минимални износ који локалне самоправе треба да издвајају за медије

УНС вести

01. 10. 2018.

Извор: УНС/Наше место

„Законом треба прописати минималан износ који локалне самопураве морају да издвајају за пројектно суфинансирање медија, баш као што је законом гарантовано финансирање политичких странака“, рекао је генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић у интервјуу за трећи број часописа за локалну самоуправу „Наше место“.

Говорећи о пројектном суфинансирању медијских пројеката, Брајовић је за лист у издању Службеног гласника, рекао да је оно „добра идеја, али је лоша регулатива, а још гора пракса“.

„Уочили смо да је из године у годину све више организација које нису репрезентативне у медијској заједници, али чији чланови комисијама за пројектно суфинансирање медијског садржаја од јавног значаја служе да властима блиски медији добијају новац“, рекао је Брајовић.

Он каже да „паре пореских обвезника за производњу медијских садржаја од јавног значаја тако добијају и медији који не емитују програм, не производе него преносе туђе вести или служе као портал за обрачуне са политичком конкуренцијом“.

Одговарајући на питање да ли се УНС ангажовао, након приватизације медијa, када су „локални медији неуспешно приватизовани, односно када је то лоше урађено по запослене“, Брајовић је рекао да је УНС „деценију и по заговарaо развој предузетништа у медијима, нудио бесплатне обуке за нове медије, предлагао колегама да се удружују и сами купе медије у којима раде, тражио измене Закона о јавном информисању и медијима и успео да обезбеди да запослени у медијима који нису нашли купца добију бесплатно капитал тих медија“.

„Повлачењем из власништва у медијима, држава је повукла новац који је до тада у њих улагала. То је кључна грешка или лоша намера креатора Стратегије“, рекао је Брајовић говорећи о ситуацији у медијима након Mедијске стратегије за период од 2011. до 2016. године.

„Суштинска последица спровођења Стратегије је драстично сиромашење медија. Из истраживања, које је за потребе Медијске коалиције спроведено 2011. године, у УНС-у смо израчунали да су укупна улагања јавног новца у медија са свих нивоа власти годишње износила око четири милијарди и 250 милиона динара. После повлачења државе из медија та улагања износе око милијарду и 250 милиона динара. Што значи, сада је из јавних извора медијима доступно мање од трећине новца у односу на 2011. годину“, каже Брајовић.

Говорећи о изради нове Медијске стратегије, Брајовић је истакао да је формирана нова Радна група чији чланови могу да за сваку област позову стручњаке по свом избору.

„Обавезно је и учешће заинтересованих организација и представника других министарстава и секретаријата. Документ ће моћи да садржи више решења за поједина питања како би се избегло прегласавање. Ипак, изгубљена је још једна година за побољшање медијског система“, каже Брајовић.

На питање какав је материјални положај новинара и уредника који раде у локалним медијима, Брајовић је рекао да „најтежи у новијој историји“.

„Новинари у локалним медијима зарађују од 25 до 40. 000 динара. Новинари и медијски радници слабије су плаћени од запослених у било којој јавној служби. Плате су им мање него радницима у просвети, здравству, јавној управи. Такав положај за последицу има пад квалитета новинарства, губитак интереса младих да се баве новинарством и наравно лоше информисање“, рекао је Брајовић.