Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Подмукли напади на преминулог колегу Жељка Цвијановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 08. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Подмукли напади на преминулог колегу Жељка Цвијановића

„Новинарски су непрофесионални, а људски подмукли напади Немање Стјепановића и сајта који је себе прозвао Fake News “трагачем”, на нашег прерано умрлог колегу Жељка Цвијановића“, каже председница Суда части УНС-а Љиљана Смајловић коментаришући текст „Fake news“ трагача да Жељко Цвијановић „није био новинар за узор“ и објаву на Твитеру сарадника Фонда за људска права Немање Стејпановића.

Дан након смрти новинара Жељка Цијановића портал „Fake news“ трагач објавио је текст под називом „Не, Жељко Цвијановић није био новинар за узор“ у коме се наводи да се Цвијановић „у много наврата служио нечасним и неетичким средствима, међу којима је и пласирање лажних вести“.

Како би доказао да Цвијановић није „један од најбољих српских новинара“, како су медији наводили након његове смрти, „Fake News“ трагач позвао се на публикацију у издању ЈУКОМ-а „Жељко Цвијановић - Новинар у цивилу“ аутора Владимира Бебе Поповића. Fake News трагач наводи да је Цвијановић након злочина у Сребреници за лист „Јавност“, који је објављен 22. јула 1995. године, написао „редове који се најдубље супростављају свим професионалним и моралним начелима“. Овај портал јуче је објавио и копију Цвијановићевог текста у целости, између осталог и због „подсећања на најмрачнији период српског новинарства, у нади да таквом нељудском приступу професији више никада нећемо сведочити“.

Међутим, "Њујорк тајмс" је у новембру 1995. године објавио текст  „Масакр у Босни“ у којем се између осталог наводи да су саветници америчког председника Била Клинтона тек 4. августа сазнали за злочин у Сребреници, што значи да ни Цвијановић у време када је текст објављен није могао знати за сребренички масакр.

Како је Смајловић рекла УНС-у „није спорно само то што је тобожњи фамозни Fake News ‘трагач’ користио стари клеветнички памфлет ЈУКОМ-а против Цвијановића из времена када је шефица ЈУКОМ-а била адвокатица Владимира Бебе Поповића и када је ЈУКОМ служио за пљување по људима који њему нису били по вољи (у такве и себе поносно убрајам)“. „Цвијановић је нападнут због текста у ком је анализирао како ће пад Сребренице утицати на ратни расплет. Текст је објавио много пре него што су домаћа и страна јавност сазнале за сребренички злочин. Тачно две седмице пре него што ће ЦИА први пут обавестити неког из америчке администрације о подозрењу да је, после пада Сребренице, извршен масовни злочин над муслиманским становницима“, рекла је УНС-у Смајловић.

С друге стране,  Стефан Јањић рекао је УНС-у да су „злочини у Сребреници „започети 11. јула, дакле 11 дана пре него што је Цвијановићев текст објављен“ и додао да „без обзира на то када су откривене информације о масовним стрељањима, већ 11. јула је било познато да су хиљаде грађана Сребренице избегле из својих домова у Поточаре након уласка српских снага“. „Иако се не може искључити могућност да су новинари на терену у време објављивања ‘Мапе без мрља’ могли имати и информације о масовним стрељањима, у свом тексту не помињемо жртве масовних стрељања, већ жртве уопштено, а жртве рата нису само они који су убијени, већ и они који су у рату претрпели емоционални, телесни и финансијски губитак. Дакле, избеглице су без сумње жртве, и жртве постале већ 11. јула“, каже Јањић.

На питање УНС-а да ли је „Fake news“ трагач проверио шта је Цвијановић писао о Сребреници по откривању масакра, Јањић каже да „у корпусу текстова Жељка Цвијановића о Сребреници ново светло о овој теми било би омогућено једино проналаском неког Цвијановићевог текста или јавног иступа у коме изражава извињење због свог (документованог) неетичног писања о жртвама“ и додаје да они „на такав текст или јавни иступ нису наишли“.

Супротно Јањићу, Љиљана Смајловић тврди да  је „Жељко масакр у Сребреници сматрао страшном мрљом на српској савести“. У сарајевским "Данима", чији је био стални сарадник, Цвијановић је написао да је Сребреница "име највеће срамоте у српској историји".

„Да је Fake News “трагач” трагао за истином, уместо за клеветом, лако би обичном претрагом интернета сам набасао  на ту моралну, људску и професионалну чињеницу. Зато мислим да ће, од таквих “трагача”, новинарство у Србији имати више штете него користи. По правилу су гори од проблема који тобож решавају“, каже Смајловић.

ПетровићFake News“ трагач пласирао лажну вест

Новинар Момчило Петровић је у реаговању на текст „Fake news“ трагача о преминулом колеги навео да је овај портал објавио лажну вест. У том чланку наводи се да је Цвијановић објављивао низ измишљених текстова о „наводном нападу ножем на глумицу Кораиму Торес, која је у Србији стекла велику популарност тумачећи улогу Касандре“, за које Петровић тврди да их је он написао и објавио и да Жељко Цвијановић „никакве везе са тим није имао“.

„У овом листу он је био уредник текстова дописника из унутрашњости, и колико се сећам, ни један ауторски текст у ’Грађанину’ није објавио“, пише Петровић и наводи да је „Fake news“ трагач  „у својој журби“ погрешио и „пласирао лажну вест“.

СмајловићЈош гори од трагача“ је Стјепановић

Сарадник Фонда за хуманитарно право Немања Стjeпановић јуче је објавио на Твитеру да су се „од Жељка Цвијановића дирљивим говорима опростили новинари, колеге из истог одељења Службе“. Иако на Стјепановићеве тврдње преминули колега не може да одговори, питање је како се ова објава уклапа у „борбу“ за људска права, којом Стјепановић тврди да се бави.

“Још гори од ‘трагача’ је колега Немања Стјепановић. Претпостављам да је и он користио клеветничко ЈУКОМ-ово штиво када је оптужио Жељка да је “радио за Службу”, али “колеги” Стјепановићу ни то није било довољно. Сарадник Фонда за хуманитарно право је, уз прераног умрлог и јуче сахрањеног новинара, оклеветао и све оне који су га на комеморативној седници у Скупштини града јуче искрено ожалили. И њима је упутио исту увреду. Пошто су они, за разлику од Жељка, још на овом свету, надам се да ће Стјепановићу дати прилику да своје клевете доказује на суду”, каже Смајловић.

 




 

Коментари (5)

Остави коментар
чет

06.09.

2018.

Zack [нерегистровани] у 22:51

Napisano je

Ljiljo, Ljiljo, ti li si...pa lepo piše ime.

Одговори
пет

31.08.

2018.

logično pitanje [нерегистровани] у 17:14

Re:

ako si, kao što tvrdiš, o pokojniku to govorio pod imenom dok je bio živ, zašto ovde ne stavis svoje ime?

Одговори
чет

30.08.

2018.

Zack [нерегистровани] у 02:06

?

Zašto je "podmukli napad" podsećanje na profesionalnu karijeru Ž.C., a posebno kada su o tom čoveku i njegovom delu oni koji posthumno podsećaju na isti način govorili i pisali dok je bio živ? Zašto je "podmuklo" neslagati se s navodom da je pokojnik bio "jedan od najboljih srpskih novinara"? Ja , na primer, mislim da to nije nije ni blizu istine. Nije ni blizu bio to. A ni u kakvoj vezi nisam ni sa Fake news ni sa B.Popovićem, ne poznajem ih, niti me interesuju. I da li je to moje mišljenje i takav moj stav koji mogu detaljno da obrazložim, "podmukli napad"? Pa to sam mislio i govorio o pokojniku, javno i glasno i dok je bio živ. Da li je izreka "o pokojniku sve najlepše" univerzalni sapun za pranje istine i za uspešan zaborav? Ne! Naravno da nije i ne može biti.

Одговори
сре

29.08.

2018.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 23:41

ВИ СТЕ FAKE!

Знамо да ће се угушити у сопственим бљувотинама које бацају на друге, али то није довољно. Треба им и данас и сутра говорити истину, а она је да они нису истина, да су лаж и испљувак истих господара рата и мира и ширења мржње зарад сопственог новца и моћи.
Праве ствари треба назвати правим именом и рећи им : "не ви нисте новинари, ви нисте људи, ви сте Fake."

Одговори
сре

29.08.

2018.

Predrag [нерегистровани] у 16:54

Istina boli

Vidim da se UNS drži principa "o pokojniku sve najlepše", ali da se ne lažemo, Željko Cvijanović je daleko od profesionalnog novinara!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси