Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Телеком Србија победио на конкурсу за реемитовање РТС-а у иностранству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 08. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Телеком Србија победио на конкурсу за реемитовање РТС-а у иностранству

На конкурсу за реемитовање програма Радио-телевизије Србије (РТС) у земљи и иностранству најбољу понуду дала је компанија Телеком Србија, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Колико је новца компанија Телеком Србија понудила РТС-у за тај посао, УНС у овој компанији и РТС-у није добио одговор. „Пословна пракса налаже да се због конкуренције не комуницирају детаљи пословних планова актера на тржишту“, речено је УНС-у у Телекому.

Међутим, према сазнањима УНС-а, у питању је више од десет пута већи износ од оног који је Српска кабловска мрежа (СББ) плаћала националом Јавном сервису, односно, између 4 и 5 милиона евра годишње.  Како УНС сазнаје, СББ није учествовао на РТС-овом конкурсу.

На конкурсу који је расписао РТС, на изабраног партнера преноси се дистрибуција ТВ програма у Србији и иностранству канала РТС Свет, РТС 1, РТС 2, РТС 3, РТС HD и тематских телевизијских програма, РТС Живот, РТС Драма, РТС Музика, РТС Коло, РТС Трезор и РТС Полетарац и других ТВ канала као и право дистрибуције за KDS, IP TV, DTH, OTT и друге платформе.

РТС-у истекао уговор са СББ-ом

До расписивања конкурса, РТС је за реемитовање програма у земљи и иностранству имао уговор са СББ-ом.

„Уговорна сарадња са корпорацијом Јунајтед груп, која је власник више дистрибутивних платформи, укључујући и СББ, била је уговорно регулисана до 1. марта 2018. године“, одговорио је РТС на питање УНС-а о сарадњи са СББ-ом.

Два месеца након што је истекао уговор РТС-а и СББ-а, ова компанија наставила је да реемитује канале РТС-а без писане сагласности преко платформе „ЕОН“ која омогућава да корисници прате програм уживо и одложено преко интернета, због чега је РТС тужио СББ.

Суд је почетком јула одлучио да нису испуњени услови за одређивање привремене мере СББ-у, којом би било забрањено даље реемитовање РТС-ових канала, као ни да се СББ обавеже да РТС-у накнади износ од 179 милиона динара, што је Јавни сервис тражио.

Како УНС сазнаје, РТС ће наставити спор против СББ-а, због реемитовања програма без сагласности националног Јавног сервиса.

Н1: Да ли РТС ризикује да постане невидљив Србима у дијаспори?

Након истека уговора РТС-а и СББ-а, у мају ове године, на сајту Н1 објављено је да РТС од Јунајтед Групе, власника СББ-а, тражи „вишеструко више новца“ за реемитовање програма у иностранству, као и посебне накнаде за опцију премотавања и за емитовање на мобилним телефонима и рачунарима. У Јунајтед Групи су за Н1 рекли да се нигде у свету не наплаћују посебне накнаде за емитовање РТС-ових програма на мобилним телефонима.

Телевизија Н1 се тада питала да ли Јавни сервис, због тога што тражи више новца за реемитовање својих канала, „ризикује да постане невидљив Србима у дијаспори“.

Почетак неслагања СББ-а и РТС-а

Прошле године, компанија СББ променила је распоред канала у својој кабловској понуди када је 15. марта 2017. године ова компанија, телевизију Н1 ставила на број 1 на даљинском управљачу, на коме је до тада био РТС 1.

Тада је УНС-у генерални секретар РЕМ-а Ненад Јанковић рекао да је „у РЕМ стигао захтев РТС-а да се преиспита одлука СББ-а о новој нумерацији канала у дигиталној понуди и да ће Савет РЕМ-а наредних дана одлучивати о том захтеву“.

Иако се у Закону о електронским медијима наводи да регулатор „ближе утврђује логичку нумерацију канала“,  корисницима кабловске мреже СББ, телевизија Н1 је и даље на првом месту на даљинском управљачу.

Телеком раскинуо уговор са каналом коју је купила Јунајтед медиа

Телеком Србија одлучио је да не продужи уговор са „Српском научном телевизијом” (СНТВ) због тога што није „оправдала очекивања и потребе ове компаније у техничком и програмском смислу“ и 12. августа прекинуће емитовање овог канала кроз кабловски систем Open IPTV.

Ово је први пут након пет година сарадње, да ова команија не продужи, већ раскине уговор са овом телевизијом.

Јунајтед медиа, у већинском власништву инвестиционе компаније ККР, у мају је добила одобрење Комисије за заштиту конкуренције Србије да купи СНТВ.

Фонд ККР је преко Јунајтед Груп у Србији власник кабловског оператера СББ и телевизије Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси