Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Слободан Јовановић Кића био је стручан, скроман, али бескомпромисан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 07. 2018.

Слободан Јовановић Кића био је стручан, скроман, али бескомпромисан

„Кића је био изузетно отресит када је посао у питању. Када је заступао своје ставове, није било компромиса. Писао је оштре текстове и критике о аутомобилској индустрији“, речено је данас на комеморацији дугогодишњем новинару „Привредног прегледа“ Слободану Јовановићу Кићи у Удружењу новинара Србије (УНС).

„Не сећам се да је икада повисио глас и да се посвађао са неким. Човек живи колико га се сећамо, а ја сам уверен да ћу га се увек сећати “, рекао је Бранислав Крмар, бивши директор Сајма аутомобила.

Крмар је додао да је Кића "помагао око Салона аутомобила, како би направили још бољи сајам".

„Ми смо га доживљавали као да је радник сајма. Објавио је монографију о историјату Салона аутомобила, у којој је оставио пуно информација, докумената“, рекао је Крмар.

Колега из „Привредног прегледа“ Драго Делић рекао да је Кића био један од најбољих новинара овог листа.

„Имао је рубрику на Пословном радију, а у јубиларној емисији дошло је цело руководство аутомобилског сектора. То говори колико је био цењен и колико је његова реч била цењена у аутомобилском свету“, рекао је Делић.

Слободан Кујунџић је рекао да је "имао привелегију да буде Слободанов цимер 12 година".

„Био сам уредник и први који је читао његове текстове. У текстовима ‘Привредног прегледа’ који су често дуги и сувопарни, мени је било задовољство да прочитам његов, који је био као дезерт“, рекао је Кујунџић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да је Кића био „стручан, вредан, повучен“ и као ретко ко волео је свој посао.

„Стално нас је подсећао на нестанак нашег колеге Душана Ивановића из 'Привредног прегледа' који се десио 1994. године и видевши да имамо Досије о убијеним и несталим новинарима и да водимо акцију да се расветле њихове судбине, редовно нас је на то подсећао“, рекао је Брајовић.

Он је додао да „УНС неће и не сме заборавити његову улогу у афирмисању новинарства које је пратило аутомобилизам и аутомобилску индустрију“.

Присећајући се колеге, Зоран Плавшић рекао  је да је Кића „писао питке текстове".

"Имали смо осећај да их је лако писао, а то су били текстови врло стручно уређени“, рекао је Плавшић и додао да је Кића био и „изврстан кувар“.

Слободан Јовановић рођен је 12. априла у 1941. години у Београду, где је завршио Правни факултет. Новинарством је почео да се бави 1963. године у културно уметничкој редакцији Радио Београда, као спољни сарадник.

Био је уредник у листу „Потрошачки информатор“, у рубрици „Аутотест“, од 1970. до 1983. године.

Писао је и у ИТ новинама, а 1987. године прелази у "Привредни преглед" где је радио до пензионисања.

Један је од оснивача Форума аутомобилских новинара.

Слободан Јовановић преминуо је 21. јула у Београду, у 78. години. Сахрана ће бити у суботу, 28. јула у 13 сати, на Новом гробљу у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси