Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Лов на домене у Суботици – бизнис или кршење етике?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 07. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Лов на домене у Суботици – бизнис или кршење етике?

Уредник портала „Слободна Суботица“ (slobodnasubotica.rs) Бранко Жујовић рекао је јуче Удружењу новинара Србије (УНС) да су власници конкурентског суботичког портала subotica.com закупили домен slobodnasubotica.com, преусмерили га на своју адресу и тако неколегијалним поступком довели читаоце у заблуду.

Након објављивања овог случаја и реакције представника новинарских удружења који су навели да овакав потез представља кршење новинарског кодекса, власници портала subotica.com адресу slobodnasubotica.com преусмерили су на Гугл претрагу речи "Суботица" уместо на сајт subotica.com.

„У Суботици смо прошле недеље покренули slobodnasubotica.rs који је одмах привукао пажњу јавности самосталном уређивачком политиком и медијским садржајима. Одмах по покретању портала, сајт subotica.com, познат по томе што преноси искључиво званичне најаве и саопштења, закупио је домен истог назива као наш само са наставком .com - slobodnasubotica.com и преусмерио га на адресу свог портала. Исто су учинили и са сајтом ’Маглочистач’“, рекао је Жујовић за УНС.

Он је истакао да „не спори законитост тога што је урађено или барем не зна за законске препреке које би онемогућиле такве потезе, али држи да то није колегијално ни коректно према читаоцима“.

„Обратио сам се једном од власника портала Горану Тодорову и затражио објашњење, упитавши га сматра ли свој потез колегијалним и етичним, на шта ми је врло непримерено одговорио. Ипак, касније у току дана уклонио је линк који води ка његовом сајту. Мислим да се то десило јер му је неко рекао да то треба да уради“, каже Жујовић.

Он наводи да ово није први овакав случај и да ће их убудуће бити све више.

„И колегиница из Колубарских Дарија Ранковић има овакав проблем, као и још неколико локалних портала. Проблем ових 'медијских клонова' би морао да буде на дневном реду медијске заједнице, требало би да се нађе у Медијској стратегији или можда у Кодексу новинара Србије“, каже Жујовић за УНС.

Јеремић: Довођење читалаца у заблуду је крешење Кодекса

Председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић јуче је за сајт slobodnasubotica.rs изјавио да "оном ко је ово урадио интерес грађана није био на уму, већ свој економски, политички или какав други интерес, чиме се тешко огрешио о етичка правила новинарске професије“. 

„Потез портала subotica.com, иако није незаконит, свакако је неетичан и у супротности је са етичким правилима професије. Довођење читалаца у заблуду, о чему је у овом случај реч, јер не можемо игнорисати чињеницу да је ниво медијске писмености у Србији веома низак, јесте један од тежих прекршаја Кодекса новинара Србије. Чак и када је он оправдан из економских или политичких разлога, опет је у питању тежак прекршај Кодекса. Мислим да би због оваквих случајева требало у медијско законодавство вратити одредбу према којој се не могу регистровати медији истог или сличног назва, баш због тога што доводе читаоце у заблуду", закључио је Јеремић.

Горан Тодоров: Куповина домена је начин заштите од конкуренције


Сувласник портала Subotica.com Горан Тодоров за УНС каже да у онлајн бизнису, па тако и у онлајн медијима, постоје одређена неписана правила како наступати и како се заштитити од потенцијалних активности конкуренције.

„Један од њих је куповина домена који би конкуренцији били интересантни. Ово није пракса коју смо ми измислили, свако ко је у онлајн бизнису, са значајним искуством, то и користи. У циљу штићења интереса имамо потребу да купимо домен који сматрамо да би могао бити користан за нас, или би могао да помогне да предупредимо потенцијалну конкуренцију да се "шири". То смо радили претходних више од десет година, радићемо и надаље јер сматрамо да у томе нема ничега неморалног, неетичког, а још мање неколегијалног, како дотични тврди“, каже Тодоров.

Додаје да они домене које купују прво „резервишу да буду њихови“.

„У зависности од ситуације можемо да преусмеримо да иду на неку нашу сродну страницу на сајту, али никада, дупло подвлачим, никада никога нисмо дозводили у заблуду да је то нешто друго јер увек води на јасно назначени садржај нашег бренда. Преусмеравањем домена сматрамо да нико није оштећен, нити доведен у заблуду, а да је ова прича изузетно предимензионирана, у нади да ће привући пажњу и донети бесплатну рекламу 'увређеном' власнику сајта“, каже Тодоров.

Ипак, како додаје, јуче су променили линк и преусмерили домене на Гугл.

„Јуче смо их преусмерили на претраживач Гугл, са термином "Суботица", где се опет јасно види да је прва асоцијација, и неколико наредних, на овај термин управо наш портал, али ето ипак да посетлац може да бира. То смо урадили самоиницијативно, иако уопште нисмо имали потребе за тиме, јер код нас нема ни грама гриже савести, а још мање 'због притиска стручне јавности' како данас тврди увређени власник преко свог сајта“, каже Тодоров.

Он напомиње да има одличну сарадњу са свим локалним медијима и да subotica.com ужива велику подршку и поверење више стотина хиљда посетилаца.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

25.07.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 13:26

Iskreno!

Zašto i šta je pozadina tome što se istrošenom novinaru Žujoviću, potpuno sumnjivog kredibiliteta (Subotičani znaju zašto) daje prostor i podrška ljudi iz UNS i NUNS da im ruši kredibilitet svojim kontraverzama, a vezano za sajt slobodnasubotica.rs koji je nepostojeći i na Google pretrazi i ima 3 članka ukupno na celom sajtu? Trebate ga tužiti za ovo jer kalja ugled časnosti novinarske profesije. Da li je poštovana Ljiljana Smajlović njega kuma i da li to ima veze i da li utiče na njegove aktivnosti?

Takođe, da li u udruženjima novinara smatraju da je etično da se "medijski sajt" pravi apsolutno tendenciozno, kao projekat sa jedinim ciljem da se koristi kao sredstvo političke borbe protiv jedne osobe?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси