Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одбор за правосуђе подржао Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 06. 2018.

Извор: УНС

Одбор за правосуђе подржао Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције

Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу усвојио је данас по други пут предлог Удружења новинара Србије (УНС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС) да новинар Живојин Ракочевић буде члан Одбора Агенције за борбу против корупције. Од девет присутних чланова Одбора, за кандидатуру Живојина Ракочевића гласало је њих осморо. Председник Одбора Петар Петровић за УНС је рекао да је „Одбор дао мишљење да је предлог у складу са Законом о Агенцији за борбу против корупције“.

„Предлог ће ићи на пленарну седницу Народне Скупштине. Очекујем да ће то бити на дневном реду већ прве наредне седнице која се очекује идуће недеље. Мислим да неће бити проблема да господин Живојин Ракочевић буде изабран за члана Одбора Агенције за борбу против корупције“, рекао је Петровић.

Подсетимо, УНС и НУНС јула прошле године трећи пут су предложили Живојина Ракочевића за члана Одбора Агенције за борбу против корупције.

Ракочевић, члан Управе УНС-а и новинар из Грачанице, недељу дана пре тога није добио потребну скупштинску већину за избор у Одбор, јер су се посланици владајућих партија уздржали од гласања за њега.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, упитан зашто су он и посланици владајуће већине променили мишљење, одговорио је да ни УНС није реаговао  на насловну страну НИН-а и умрлицу за живог председника Србије.

Десет месеци раније, септембра 2016. године, Ракочевић је имао убедљиву подршку у скупштинском Одбору, а за њега је тада гласало 13 од 16 присутних чланова овог Одбора, међу којима је био и господин Мартиновић.

Први пут новинарска удружења предложила су Ракочевића августа 2015. године, а свој предлог поновила су и августа 2016. године, јер су у међувремену одржани парламентарни избори у Србији.

Закон о Агенцији за борбу против корупције предвиђа да један од девет чланова Одбора буде изабран на заједнички предлог новинарских удружења. Одбор управља Агенцијом и међу овлашћењима овог органа је и избор директора Агенције.

Место члана који представља новинарска удружења у Одбору Агенције за борбу против корупције упражњено је више од пет година.

Живојин Ракочевић је дугогодишњи члан Управе УНС-а, извештач и коментатор „Политике“ са Косова и Метохије. Живи у Грачаници, где већ неколико година успешно води тамошњи Дом културе, који је по бројности и квалитету културних догађаја, од његовог доласка, упоредив са најамбициознијим и најпосећенијим културним установама Београда. 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси