Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Обележено 19 година од убиства новинара Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 04. 2018.

Извор: УНС

Обележено 19 година од убиства новинара Славка Ћурувије

„Слободе медија и новинарства не може бити док убице и нападачи на новинаре не буду кажњени. Захваљујући Комисији за истраживање убистава новинара чији рад Удружење новинара Србије подржава, данас је у току суђење убицама Славка Ћурувије“, рекао је данас председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић на обележавању 19 година од убиства новинара, власника и главног и одговорног уредника "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славка Ћурувије.

Радомировић је истакао да охрабрује изјава председника Вишег суда у Београду да ће суђење за убиство Славка Ћурувије бити завршено  до краја ове године.

„Нажалост, нека друга убиства још нису решена и убице нису кажњене. Треба да се подсетимо и нашег колеге Милана Пантића који је убијен 2001. године, радника РТС-а који су убијени у бомбардовању 1999. године, као и наших колега српских и албанских новинара који су убијени у периоду од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији. Четранаест наших колега је убијено, а нико за та убиства није одговарао“, рекао је Радомировић и додао да охрабрује чињеница што је данашњем скупу присуствује и представник ОЕБС-а за слободу медије Харлем Десир.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Славиша Лекић рекао је да је 19 година “дуг временски период када се чека завршно откривање истине и задовољење правде, али јако кратко време да бисмо тек тако заборавили прошлост, да се заборави ко је бацио фатму и ко је одапео стрелу, ко је опструирао преткривични поступак, ко је дозволио да припадници Државне безбедности сами од себе узимају изјаве, ко је затурао, а ко потурао сведоке и ко је одлучио да случај темељи на сведочењу оних који су служили казне од три пута по 40 година“.

Он је додао да „равно 19 година колеге Славка Ћурувије са овог места упућују потпуно исте речи“.

„Апелујемо да држава нађе и казни оне који су усред бела дана прецизно, хладно и професионално ликвидирали новинара Ћурувију“, рекао је Лекић.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Десир рекао је да је „ућуткивање новинара убијањем неприхватљиво“.

„Ћурувија је био храбар новинар, није се бојао да пише о најосетљивијим темама у веома тешким временима за Србију. Нажалост, за свој професионални рад и посвећеност новинарству платио је највећу цену. Сигурност новинара и престанак праксе некажњивости злочина почињених против новинара је мој приоритет“, рекао је Десир.

Он је истакао да је „веома важно да сваки напад на медијске професионалце буде осуђен на највишем нивоу“.

„Власти имају дужност да осигурају да починиоци и налогодавци напада на новинаре не остану некажњени. Некажњивост је највећа препрека сигурности новинара. Потпуно подржавам рад Комисије за истраживање убистава новинара чија је улога у овом процесу веома важна. Ми ћемо наставити да пратимо напредак у истрази убиства Славка Ћурувије, али и Милана Пантића и Даде Вујасиновић“, рекао је Десир.

Он је подсетио да су у претходних неколико месеци од када је на месту представника ОЕБС-а за слободу медија убијена још два истраживачка новинара, Јан Куцијак из Словачке и Дафне Каруана Галициа са Малте.

„Дужност свих грађана и власти је да заштите рад новинара, да обезбеде сигурност новинара. Новинари су институција демократије“, рекао је Десир.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси