Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сахрањен Каменко Катић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 04. 2018.

Извор: УНС, РТС

Сахрањен Каменко Катић

„Новинарство је као јак опијат са кога се тешко скидам. Стално ме нешто сврби и тера да снимам, истражујем, забележим“, говорио је некада један од првих и најпознатијих презентера временске прогнозе у Југославији Каменко Катић, а данас на његовој сахрани у Ђурђеву прочитала ауторка и уредница емисије „Трезор“ Бојана Андрић.

„Сензационалистичке вести и тражење рупе на саксији никада ме нису занимали. Одувек су ме интересовали обични и маргинални ликови, њихови животи, судбине. Трудио сам се да забележим свакодневни живот и све оно што он носи. Свако од нас има неку причу, свако има своју тајну и велика је вештина наћи прави кључ и особу отворити на прави начин. И сада када сам у пензији, кренем у шетњу, сретнем рибаре и пожелим да снимим репортажу о лову сома на бућку“, рекао је давно Катић.

Каменко Катић преминуо је у суботу, 31. марта у 83. години, а комеморација ће бити одржана у среду, у 12 сати у РТС-у.

Рођен је 1935. у селу Ђурђеву код Новог Сада. Похађао је Реалну гимназију у Новом Саду, али је завршио ветеринарску школу у Шапцу и затим радио као ветеринар.

Студирао је кратко ветерину и агрономију, на Педагошкој академији историју и географију, а дипломирао на Филозофском факултету, на групи за етнологију.

За време студија почео је да ради у Радио Титограду као спикер, а потом и као спикер Радио Сарајева. Био је и први спикер тек основане сарајевске телевизије.

Првог јануара 1962. прелази у Телевизију Београд. Седамнаест година припремао је временску прогнозу, а онда прелази у Документарни програм где је као аутор, водитељ и уредник урадио више од 300 репортажа. Неке од његових емисија су Узгред буди речено, Живот је живот, Салашари, Мечкари, Партизанка Славица, Светлани у знак признања, Планински месец над нашим сокаком.

Добитник је многобројних награда, између осталих и четири награде за животно дело (УНС, Савез новинара Југославије, РТС, ИНТЕРФЕР), три "Златна пастира" за сценарио и режију етнофилма у Кучеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси