Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рада Комазец и Драгана Зечевић: Српски новинари на КиМ раде у ратним условима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 03. 2018.

Извор: УНС

Рада Комазец и Драгана Зечевић: Српски новинари на КиМ раде у ратним условима

Новинарку листа „Јединство“ Раду Комазец, новинарку „Вечерњих новости“ Драгану Зечевић и сниматеља Радио-телевизије Србије Владимира Милића у понедељак су, приликом хапшења директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића у Косовској Митровици, напали припадници специјалне јединице полиције Косова РОСУ. Рада Комазец и Драгана Зечевић за УНС су описале како су их напали полицајци.

Рада Комазец: Дугим цевима и на новинаре

У понедељак је у Косовској Митровици виђен незамисливи атак на уважену професију - новинарство.

Пратила сам све округле столове о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, било да се одржава на територији централне Србије или на Косову и Метохији. То сам учинила и у понедељак у Косовској Митровици, не слутећи да ћемо моје колеге и ја бити мета бруталног напада такозваних специјалних снага РОСУ, односно жртве и сведоци њихове безумне агресије.  

На том немилом догађају, нисам била учесник већ само новинар који је дошао да професионално обави свој новинарски задатак и ухвати што више детаља ради информисања јавности.   

До зуба наоружани припадници РОСУ уперили су у нас дуге цеви, уз увреде и простачке псовке. 

Извадила сам прес легитимацију и јасно им рекла на српском и албанском језику да   сам новинар и нажалост, тако изазвала још жешћу агресивност и увреде.

Кренула је салва увреда и у једном трентку припадник РОСУ снажно ме је гурнуо пушком. Затетурала сам се и пала. На моју срећу, ту је стајало паркирано возило, тако да сам пала уназад на хаубу аутомобила.

У тај мах ме ухватила за руку колегиница из „Вечерњих новости“ Драгана Зечевић и помогла да устанем. Побеснели специјалци наставили су са гурањем, псовкама и упереним цевима, иако смо колегиница Зечевић и ја непрестано махале прес легитимацијама.

Имала сам на себи зимску јакну и моје физичке озледе нису јаке, али боли ме однос цивилизованог и демократског света према насиљу и дивљачком пребијању голоруког народа и новинара. 

Уз уперене пушке неартикулисано су викали и зверски ударали сниматеља РТС-а Владимира Милића, који је добио озбиљне повреде. 

Гурали су новинаре ТВ Мост, ломили им камере, а сви смо били само на радном задатку.

Нису престајали да псују мене, колегиницу Зечевић и неколико сниматеља и док су вукли Марка Ђурића према транспортеру, јер смо били истрајни у обављању свог посла и жељи да пренесемо јавности истину о насиљу и терору таказваних специјалних косовских снага.

Чему Међународно хуманитарно право, чему конвенције о заштити новинара? На територији Косова и Метохије које стреми да постане део Европе, српски новинари раде у ратним условима и бивају често изложени вербалним и физичким нападима. Докле више...   

Драгана Зечевић: Тортура косовске полиције према новинарима

Акција косовске полицијске специјалне јединице Росу била је заиста брутална и тортуру коју су применили приликом Ђурићевог хапшења, спроводили и према новинарима који су пратили догађај са лица места.

Јер уперити дуге цеви у новинаре у 21. веку, одраз је не само недемократског друштва, већ дивљачког понашања према новинарима којима би, као што је познато, по свим конвенцијама, требало бити дозвољено да прате и ратне догађаје и да при том не буду мета.

Да је поступак косовских полицајаца према српским новинарима невиђено дивљаштво, потврђује и то што су брутално претукли колегу сниматеља РТС-а Владимира Милића којем су при том и бацили камеру. Приликом одвођења директора Ђурића и остале новинаре који су покушавали да сниме тај безумни чин, пратили су упртих цеви и вређали погрдним изразима на албанском језику.

У једном тренутку, док су гурали новинаре, који су хтели да сниме Ђурићево одвођење, односно хапшење, из Митровичког двора где је била у току дебата на тему унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, одгурнули су и колегиницу Раду Комазец, која је пала на аутомобил. Гурали су и мене и осталих неколико колега, ходајући са упртим цевима према нама.

Читав догађај је само на жалост одраз стања у којем Срби на Косову и Метохији живе последњих деветнаест, двадесет година од доласка Међународне заједнице, која јуче није имала ни воље ни жеље да се огласи да барем осуди, а камоли спречи немиле сцене не само према српским представницима, већ и према новинарима који су професионално обављали свој посао.

Како је претучен сниматељ РТС-а

Владимир Милић кога су напали специјалци Косовске полиције током акције у Косовској Митровици описао је за портал РТС-а како је изгледао напад.

Сниматељ РТС-а је на почетку акције испред Митровачког двора био између људи којису се окупили на улазу у зграду и припадника косовске полиције.

"Први бибер спреј полицајац је попрскао мени у лице", истакао је Милић.

Како је рекао, тада су почеле да падају шок-бомбе и када се маса разишла, полицајци су ушли у зграду а он је кренуо за њима.

"Почео сам да снимам шта се дешава. У углу је био Марко Ђурић. Група полицајаца је са оружјем кренула ка њему и ја сам пошао за њима", навео је Милић.

Додаје да се један од полицајаца окренуо и да је, када га је угледао, почео да руши стативе и камере.

"Осетио сам ударац и после тога ми је неко избио камеру из руку. Ја сам био доле. Пар пута су ме ударили, не знам чиме. Док сам био на земљи, буквално ме је човек одвукао са стране и неко је шутнуо камеру", описао је Милић.

Њему је указана помоћ у санитетском возилу где су му испране очи од сузавца а додао је да ће касније вероватно отићи до болнице.

Косовска полиција је у Косовској Митровици ухапсила директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића. Он је након привођења прекршајном судији спроведен до Мердара, где је прешао на територију централне Србије. Извор: РТС

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси