Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представник ОЕБС-а за слободу медија и шеф Мисије ОЕБС-а на Kосову дубоко забринути због насиља над медијима током интервенције полиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 03. 2018.

Извор: УНС

Представник ОЕБС-а за слободу медија и шеф Мисије ОЕБС-а на Kосову дубоко забринути због насиља над медијима током интервенције полиције

Беч/Приштина - Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Десир и шеф Мисије ОЕБС-а на Kосову, амбасадор Јан Брату, изразили су данас дубоку забринутост због сигурности новинара који су извештавали о интервенцији полиције у Северној Митровици, 26. марта.

Током полицијске операције, петоро новинара је физички повређено, а оштећена је и медијска опрема. Осим тога, легитиман рад многих новинара који су извештавали о развоју догађаја је био опструисан. На маргини инцидента, једног фотографа напала је група људи, саопштио је ОЕБС.

- Дубоко сам забринут због напада на ове новинаре. Медијски радници би требало слободно да раде свој посао без страха за сопствену безбедност - рекао је Харлем Десир.

- Овом приликом бих желео да подсетим на легитимно право медија да извештавају са догађаја и пруже информације, у оквиру система контроле и равнотеже у демократском друштву. Ова права морају поштовати и придржавати их се сви актери, укључујући и полицију - рекао је амбасадор Брату.

Поводом напада на наше колеге које су извештавале јуче из северног дела Митровице, Удружење новинара Србије обратило се мисији ОЕБС-а у Бечу и Приштини, са молбом за коментар.

УНС је навео да је колега са РТС-а Владимир Милић претучен, а да су две колегинице, из "Вечерњих новости" и "Јединства", брутално одгурнуте, тако да су пале.

ОЕБС такође подсећа да представник за слободу медија посматра развој медија у свих 57 држава чланица ОЕБС-а, та да пружа рано упозорење о кршењу слободе изражавања и слободе медија и промовише пуну усаглашеност са обавезама ОЕБС-а за слободу медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси