Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ухапшен италијански фоторепортер Мауро Донато, УНС тражи одбрану са слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 03. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Ухапшен италијански фоторепортер Мауро Донато, УНС тражи одбрану са слободе

Италијански фоторепортер Мауро Донато (41) ухапшен је прошлог петка у Батровцима, под оптужбом да је избоо троје и опљачкао једног мигранта у Шиду и од тада се налази у притвору у Сремској Митровици, потврдио је Удружењу новинара Србије (УНС) Донатов адвокат Александар Стјеља. УНС-у је данас и у италијанској амбасади потврђена информација о хапшењу Доната, али нису желели да дају никакве податке о случају.

По информацијама до којих је дошао УНС, Донато је ухапшен када је прелазио границу. Више тужилаштво у Сремској Митровици покренуло је истражни поступак и Донату одредило 30 дана притвора.

По сазнањима УНС-а Доната су као одговорног за насиље и крађу препознала три мигранта, са слике коју МУП има из пасоша Маура Доната, а која је стара десет година.

Како италијански портал lastampa.it пише, „на тој слици он изгледа потпуно другачије него данас“.

УНС је сазнао и да је Донатова одбрана тражила да се мигранти хитно позову у суд с обзиром на то да сваког тренутка могу да напусте земљу, како би им била показана новија фотографија Доната.

Тужилаштво је прихватило захтев, а мигранти су, погледавши нове фотографије, рекли да то ипак није особа која их је напала и опљачкала у ноћи између 11. и 12. марта, сазнао је УНС.

По информацијама до којих је УНС дошао, Донато је још увек у притвору јер се чека још један сведок.

„Позивам тужилаштво и суд да Мауру Донату одмах омогуће да се брани са слободе и да јавности предоче све информације о овом случају. Право новинара да слободно извештавају не сме се ограничавати без јасних и оправданих разлога“, рекао је председник УНС-а Владимир Радомировић.

И Међународна федерација новинара и италијанско удружење новинара позвали су српске власти да одмах ослободе фоторепортера. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси