Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Управни суд поништио Решење РАТЕЛ-а којим је Каналу 9 одузета локална аналогна фреквенција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 03. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Управни суд поништио Решење РАТЕЛ-а којим је Каналу 9 одузета локална аналогна фреквенција

Управни суд у Новом Саду, након три године, усвојио је тужбу ТВ Канала 9 да се поништи Решење Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) којим је овом каналу одузета локална аналогна фреквенција. „Одузимањем радио-фреквенције у скраћeном поступку онемогућено је тужиоцу да заштити своја права и правне интересе јер је тужиоцу одузета дозвола за емитовање програма на локалном подручју и пре рока на који је издата.

Укинуто му је право који је имао у складу са Законом о електронским медијима да продужи важење своје дозволе за емитовање на локалном подручују“, наводи се у одлуци Управног суда коју је УНС имао увид.

Решењем које је донео РАТЕЛ 2015. године, одузета је радио-фреквенција која је Каналу 9 издата 2008. године.

Иако је Канал 9 тражио 2015. године да продужи своју дозволу за још осам година, њему је „одузето право да постоји као локална телевизија и био је приморан да емитује свој програм на регионалном подручују под неповољним условима“.

 „Својом једностраном одлуком да нам, мимо закона, одузму дозволу за локалну аналогну фреквенцију пре њеног истека и да нам одузму законом гарантовано право да је после првих осам година продужимо за још осам година и да нас приморају да постанемо регионална телевизија и закључимо уговор са ЈП Емисиона техника и везе (ЕТВ), направили су нам штету у износу од око 20 милиона динара“, рекла је за УНС власница ТВ Канала 9 Маја Павловић.

У образложењу одлуке Управног суда наводи се да је због „одузимања додељене радиофреквенције тужени био приморан да закључи уговор са ЕТВ-ом за емитовање свог локалног телевизијског програма са локације Чот-Венац у другом мултиплексу на регионално подручје дигиталног региона четири“.

Управи суд даље наводи да је Канал 9 био приморан да постане регионална ТВ станица и да су му битно повећани трошкови, уместо да плаћа око 22 хиљаде динара месечно, он је био приморан да плаћа око 173 хиљаде динара. 

Маја Павловић је у захтеву која је послала РАТЕЛ-у због одлуке Управног суда, навела да „хитно захтева да закажу саслушање, како би заштитила своја права“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси