Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колеге о Витомиру Стефановићу: Вита је био синоним за Савски венац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 03. 2018.

Извор: УНС

Колеге о Витомиру Стефановићу: Вита је био синоним за Савски венац

Колеге и пријатељи опростили су се данас у Удружењу новинара Србије (УНС) од некадашњег уредника општинског листа „Савски венац“ и новинара „Привредног прегледа“ Витомира Стефановића.

О Витомиру Стефановићу говорили су чланови Клуба ветерана УНС-а и уредник „Привредног прегледа“ у пензији Слободан Кујунџић.

Сећајући се колеге, Слободанка Вучковић је рекла да је Вита био „синоним за Савски венац, његова жива енциклопедија, као и да су га сви поистовећивали са том општином“.

„Вита је био дугогодишњи новинар и уредник који је скоро цео радни век провео у редакцији општинског листа ‘Савски венац’.  Родио се у Мухаџер Талиновцу у Општини Урошевац, 31. маја 1944. године. Преселио се са породицом у Београд и детињство и младост провео у улици испод Палилулске пијаце“, рекла је Вучковић.

Како је навела, Вита је завршио социологију на Филозофском факултету у Београду.

„Радио је на Радио и ТВ Београду. Убрзо се запослио као новинар у опшинском листу и ту је остао скоро три деценије као новинар, заменик уредника и главни и одговорни уредник”, рекла је Вучковић и додала да је Вита сарађивао и са “Београдским листом” и “Привредним прегледом”.

Она је навела да је Стефановић отишао у пензију 2002. године, а да су колеге из “Савског венца” у следећем броју листа објавиле да им недостаје.

„Након пензионисања, Вита је рекао да је бацио своју писаћу машину”, рекла је Вучковић, “али да није одустао од дружења са колегама, одласка на догађаје, као и на новинарска путовања која су ми била страст”.

Слободан Кујунџић рекао је да је Вита дуго радио у “Привредном прегледу”.

“Из круга туристичких новинара не знам да ли је ико тако лепо и живописно писао као што је наш Вита. Ми смо се доста дружили. Вита је врло одговорно прикупљао чињенице, а оне су за њега биле светиња. Понекад сам знао да му замерим и сугеришем да оплемени текст, али је он рекао да чињенице морају да буду доминантне у тексту и да он тога не одступа”, рекао је Кујунџић и додао да је Вити, како му је причао, Удружење представљало другу кућу.

Витомир Стефановић преминуо је у уторак, 27. фебруара у Београду у 73. години.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси