Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тужилац нема времена да одговори на питања о кривичној пријави „Политике“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 02. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Тужилац нема времена да одговори на питања о кривичној пријави „Политике“

Тужилац Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић ни после 15 дана није одговорио на питања Удружења новинара Србије (УНС) о кривичној пријави за превару коју је лист „Политика“ поднео након објављивања коментара измишљених аутора у својој рубрици „Погледи“ у јулу прошле године. Случај нису желели да коментаришу ни в. д. главног и одговорног уредника „Политике“ Жарко Ракић, ни тадашњи уредник „Погледа“ Бранислав Радивојшa.

Након што је УНС још 7. фебруара Тужилаштво за високотехнолошки криминал упитао о истрази случаја фантомских коментатора у „Политици“, Стаменковић је јуче, након поновног захтева УНС-а да добије одговоре, кратко рекао да ће одговорити „врло радо, када му радне обавезе то и допусте“.

УНС је Тужилаштву поставио питања докле се стигло у истрази случаја када је „Политика” 20. јула 2017. године овом Тужилаштву поднела кривичну пријаву против НН извршиоца за кривично дело Превара, које су радње предузете и шта је утврђено.

УНС је занимало и да ли су кривичном пријавом обухваћени текстови непостојећих аутора Петра Величковића, Милована Б. Вучића и Петре Ножице или само неки од њих, као и да ли су пријавом обухваћени текстови још неких аутора и којих.

УНС је тужиоца упитао и је ли „Политика“ поднела још неку пријаву због, како је раније навео колегијум овог листа, „хакерског напада којим су им подметнути текстови који су објављени на сајту и у штампаном издању овог листа“.

Одговоре до данас нисмо добили ни од Тужилаштва, али ни од в. д. главног и одговорног уредника „Политике“ Жарка Ракића, нити тадашњег уредника „Погледа“ Бранислава Радивојше.  

 „На годишњем сам одмору и не могу вам помогнем“, рекао је Ракић, док је Радивојша кратко рекао да је „судски поступак у току и да не може да коментарише“.

Радивојша је смењен неколико месеци после овог случаја и сада ради као новинар, а Ракић није објаснио да ли је смена последица објављивања прилога фантомских коментатора.

Након тврдње да се ради о хакерском нападу, „Политика“ фантомске коментаторе пријавила за превару

Како је УНС раније писао, објављивање коментара измишљених аутора у „Политици“ од маја до јула прошле године, колегијум овог листа у обраћању јавности образложио је „нападом непознатих хакера“. Међутим, како је тада сазнао УНС, у пријави Тужилаштву одустало се од те тврдње, а одговорни у овој медијској кући поднели су пријаву за превару.

Једина веза са првобитном тврдњом о хакерском нападу је то што је пријава поднета Тужилаштву за високотехнолошки криминал. Међутим, подносиоци пријаве нису се овом Тужилаштву пожалили на рачунарску превару, што би значило да се ради о хакерском нападу, већ на опште дело преваре из Кривичног законика. 

„Дневни лист 'Политика' поднео је 20. јула 2017. године кривичну пријаву против НН извршиоца због постојања основане сумње да је извршио кривично дело Превара из члана 208 Кривичног законика“, рекао је тада за сајт УНС-а тужилац Стаменковић, док је Ирена Бјелош из Вишег јавног тужилаштва у Београду УНС-у потврдила да "кривично дело рачунарска превара из члана 301 Кривичног законика није предмет поднете кривичне пријаве".

Како је Стаменковић тада објаснио, Тужилаштво је 24. јула тражило од полиције да прикупи потребна обавештења ради утврђивања идентитета могућег извршиоца и обезбеђивања доказа, а да се извештај о овом предмету или кривична пријава очекују „у наредном периоду".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси