Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  МУП: Чекамо Радишићa; Радишић: У контакту сам са инспектором
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 02. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

МУП: Чекамо Радишићa; Радишић: У контакту сам са инспектором

Премијерка Србије Ана Брнабић у изјави Инсајдеру замерила је новинарским удружењима што „од њихових представника ниједном нисмо чули да је полиција реаговала брзо и крајње професионално“ на пријаву напада на новинара Телевизије Н1 Николу Радишића.

Брнабић је истакла да је исте вечери (2. фебруара, прим. нов) позвала уредника Н1 Југослава Ћосића и да је њена саветница за медије разговарала са Николом Радишићем. Како је додала, „од њих су добиле информацију да је полиција одмах реаговала на пријаву напада, што се није могло чути у медијима“.

Када се напад заправо догодио?

За напад на новинара Телевизије Н1 Николу Радишића јавност је сазнала у петак, 2. фебруара. Тог дана Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) први су, у саопштењу у ком су „оштро осудили претње Николи Радишићу“, објавили информације о овом случају.

Они су, не наводећи када се инцидент догодио, објавили да су „Радишићу у центру града два НН лица уз пљување псовали матер ’америчку’ и ’издајничку’“ и да је „Радишић због угожавања сигурности из члана 138 став 3 Кривичног закона поднео Кривичну пријаву против непознатих учинилаца“.

УНС је тога дана, пре објављивања саопштења у којем је осудио напад и вређање новинара, позвао Радишића који је потврдио да су га „данас у центру града, две непознате особе уз пљување вређале, као и да је инцидент пријављен полицији“.

Истог дана и Телевизија Н1 објављује вест да су адвокати ТВ Н1 „поднели кривичну пријаву против непознатих учинилаца због претњи новинару телевизије Н1 Николи Радишићу“. Н1 тада наводи да се инцидент „догодио у понедељак“ (29. јануара, прим. нов), не спомињући да ли је и како полиција реаговала.

Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић у изјави УНС-у рекла је да је „шест адвоката, који су пуномоћници Николе Радишића поднело пријаву полицији тек четврти дан од напада, односно, „1. фебруара ове године за догађај који се десио 29. јануара“.

„Они су навели да су тог дана око 14.43 сата, Радишићу у Улици цара Лазара пришла два непозната мушка лица и да му је један упутио увреде и псовао га захтевајући да више не пролази том улицом. Како су рекли адвокати, они су га пљунули, због чега се Радишић осећа угрожено и брине за безбедност своје породице и себе“, рекла је Поповић Ивковић.

Поповић Ивковић: Важно је да се Радишић одазове позиву полиције

Биљана Поповић Ивковић рекла је за УНС да је полиција, поступајући по пријави, контактирала дежурног заменика Првог основног јавног тужилаштва којем су предочени наводи пријаве и који је наложио да се пријава достави надлежном тужилаштву и да се ради на идентификацији НН лица.

„Кривична пријава је прослеђена тужилаштву, а полиција је поступајући по пријави и након обиласка места догађаја, прибавила снимке са видео надзора са четири објекта“, рекла је Поповић Ивковић.

Како додаје, полиција је потом, 2. фебруара, позвала Радишићеву адвокатицу и замолила је да их Радишић контактира, што је он и учинио путем телефона.

„Радишићу је предочено да је пријава у раду и да треба да дође у ПС Стари град како би се са њим обавио разговор и да би прецизирао наводе из пријаве, нарочито у погледу тачног места и како би прегледом видео надзора указао на лица која су га вређала и претила му.

Полиција је 8. фебруара поново контактира Радишића, али се он није јављао на телефон. Потом му је полицајац 9. фебруара послао СМС поруку у којој га је замолио да их контактира, када му то пословне обавезе дозволе и прецизира у које време може доћи у станицу Стари град. Радишић се касније јавио и рекао да ће доћи после викенда када од пословних обавеза и заузетости нађе времена, не прецизирајући време“, рекла је Поповић Ивковић УНС-у.

Како је додала, „12. фебруара Радишић је позвао полицајца и рекао му да ће ако му то пословне обавезе дозволе доћи највероватније 14. фебруара у послеподневним сатима“.

„Како би полиција могла да настави рад по налогу тужилаштва, важно је да се Радишић одазове нашем позиву, поготово имајући у виду да је прошло већ две недеље од како се овај догађај десио“, нагласила је Поповић Ивковић.

Радишић: У сталном сам контакту са инспектором који води случај

 

 УНС је данас, након одговора из МУП-а, позвао и Николу Радишића и упитао га због чега је инцидент пријављен тек четири дана након што се догодио, као и како је могуће да десет дана није нашао времена да оде у полицију да да исказ и погледа снимке сигурносних камера.

„Не знам одакле Биљани таква конструкција. У сталном сам контакту са инспектором којем је додељен мој случај и до сада се нисмо видели углавном због његовог радног времена, али и усклађивања обостраних радних обавеза. Са инспектором је договорен термин у среду“, рекао је Радишић УНС-у.

На питање зашто је инцидент пријављен после четири дана, Радишић је рекао да то не жели да коментарише.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси