Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Политика АД тужила Политику новине и магазини јер крије податке о пословању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 01. 2018.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Политика АД тужила Политику новине и магазини јер крије податке о пословању

Политика АД тужила је ћерку фирму, издавача дневног листа „Политика“, Политику новине и магазини (ПНМ) због недостављања података о пословању, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Како стоји у Захтеву које је Политика АД поднела Привредном суду, а у који је УНС имао увид, ова фирма је безуспешно тражила од руководства ПНМ-а да јој достави податке о пословању, како би могла да уради процену вредности удела који има у издавачу дневника „Политика“.

Због опструкције ПНМ, Политика АД, која је иначе била на списку Владе Србије као стратешки важно предузеће, није могла да достави процену своје имовине и тако уђе у Унапред припремљени план реорганизације (УППР).

„Предлагач УППР није могао да поступи по тачки 4 наведеног Закључка, јер је противно закону био онемогућен у поступању имајући у виду да руководство ПНМ није хтело да прими захтев и достави документацију како би Предлагач УППР извршио и доставио процену вредности удела који има у Друштву ПНМ. Захтев је послат поштом, али руководство ПНМ игнорисало је допис“, образложила је Политика АД Привредном суду, а објављено је на сајту Агенције за привредне регистре.

У судском захтеву Политике АД се подсећа да је ПНМ два пута одбијао да достави документацију која садржи извештај о пословању, ревизорски извештај и консолидовани финансијски извештај за 2016. годину.

Ови подаци су Политици АД, сувласнику ПНМ-а, осим за УППР, били потребни и за одржавање Годишње скупштине.

Подсетимо, Политика АД има 50 одсто удела у власништву ПНМ, док је друга половина у власништву Ист медија групе која се доводи у везу са бизнисменом Мирославом Богићевићем. Ист медија група преузела је 50 одсто власништва у ПНМ-у од немачког WAZ-а 2012. године, а 2016. године избрисана је из Регистра пореских лица Руске федерације где јој је било седиште јер није имала промета на рачуну.  

Над Политиком АД покренут претходни стечајни поступак

Привредни суд у Београду донео је 13. децембра 2017. године Решење о покретању претходног стечајног поступка над Политиком АД, односно стечајног поступка са Унапред припремљеним планом реорганизације (УППР).

Како je наведено у Решењу о промени података, објављеном на сајту Агенције за привредне регистре, након покретања овог поступка именован је привремени стечајни управник  - Драган Перковић и забрањени отуђење имовине и блокада рачуна Политике АД.

„Уписује се у Регистар привредних субјеката решење о покретању претходног стечајног поступка које је донео Привредни суд у Београду под бројем 3.Рео.41/2017, дана 13.12.2017, којим се одређује привремена мера следеће садржине: 1) Именује се привремени стечајни управник Драган Перковић из Београда; 2) Забрана извршења на обезбеђеној и необезбеђеној имовини стечајног дужника, укључујући и забрану која се односи на остваривање права разлучних поверилаца. 3) Забрана спровођења извршења са свих динарских и девизних рачуна стечајног дужника који се воде код пословних банака, па се забрањује Народној банци Србије – Одељењу за принудну наплату Крагујевац, да спроводи блокаду и пренос средстава свих рачуна стечајног дужника“, пише у Решењу АПР-а.

На порталу судова стоји да је Политика АД предлог о покретању стечајног поступка са УППР-ом поднела 12. децембра 2017. године.

Рочиште за УППР заказано је за 9. март 2018. године.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси